Iάσονας ΦΩΤΗΛΑΣ: “Ονειρεύομαι πράγματα που δεν υπήρξαν ποτέ και ρωτώ γιατί όχι; Αυτό είναι το δικό μου στοίχημα”

Ένα όνοµα, µια ιστορία! Ο Ιάσονας Φωτήλας γεννηµένος και µεγαλωµένος σε µια καθαρά πολιτική οικογένεια διεκδικεί εκ νέου την ψήφο των πολιτών. Με σοβαρές παρεµβάσεις στην πολιτική σκηνή και για σηµαντικά θέµατα της Αιγιάλειας, διακατέχεται από έναν σοβαρό και τεκµηριωµένο λόγο στη Βουλή, ενώ είναι αξιοζήλευτη η… “χηµεία” του µε τους πολίτες, πάντα προσηνής, χαµογελαστός και δοτικός. Η δηµοσιογράφος του “Τ”., Φρόσω Στιβαχτοπούλου, τον συνάντησε και του έθεσε ερωτήµατα µέσα από τα οποία µπορούµε καλύτερα να γνωρίσουµε τον άνθρωπο, τον πολιτικό, τον… “καλλιτέχνη”!

 

EΡ.: Οι πολιτικές σας ρίζες βαθιές, λόγω της οικογένειάς σας. Εντρυφήσατε κι εσείς σε αυτόν τον χώρο, που τον γνωρίζετε καλά από μικρό παιδί. Πώς θυμάστε τον εαυτό σας όλα αυτά τα χρόνια και τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με την πολιτική; 

ΑΠ.: Είναι ευρέως γνωστό ότι προέχομαι από μια οικογένεια με έντονη πολιτική δράση. Ωστόσο, μπορεί να σας φανεί παράδοξο, αλλά αν και προερχόμενος από μια βαθιά πολιτική οικογένεια, η αρχική επιλογή μου ήταν να μην αναμιχθώ με κόμματα και παρατάξεις. Στην πολιτική με έβαλε και εμένα, όπως και πολλούς άλλουςμια αδήριτη ανάγκη που ένιωσα τα χρόνια των μνημονίων, να δυναμώσει, να ακουστεί η φωνή της λογικής απέναντι σε αυτήν του λαϊκισμού.

Θα σας φανεί, επίσης, παράδοξο και κάτι άλλο. Ο πατέρας μου, έδωσε σε εμένα και τα αδέλφια μου ένα σωρό πολύτιμες συμβουλές. Όλες τους, όμως, είχαν να κάνουν με το πώς θα γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Ποτέ του δεν μας ενθάρρυνε να ασχοληθούμε με την πολιτική. 

Σε κάθε περίπτωση κρατώ όλες αυτές τις χρήσιμες συμβουλές, προσπαθώ να τις εφαρμόσω με μόνο στόχο να γίνομαι καλύτερος και ταυτόχρονα να γίνομαι χρήσιμος για τους συμπολίτες μου που είναι και ο απώτερος στόχος μου. Όταν κάποια στιγμή έρθει η ώρα να γυρίσω πίσω στην κοινωνία θέλω τότε να είμαι βέβαιος ότι έκανα το καλύτερο που μπορούσα και παρέμεινα για όλους αυτός που ξέρουν.

ΕΡ.: Η Αιγιάλεια, μια επαρχιακή πόλη, δοκιμάζετε πανταχόθεν και τη συγκεκριμένη περίοδο την βλέπουμε αποδυναμωμένη. Είχε δύο σχολές ΤΕΙ που τελικά αποχώρησαν, η ΕΒΟ υπολειτουργεί, ενώ το σταφιδικό αποτελεί μέγα ζήτημα. Γνωρίζουμε ότι έχετε κάνει σημαντικές παρεμβάσεις όλο αυτό το διάστημα για την Αιγιάλεια. Έχουν βρει αντίκρισμα;

 ΑΠ.: Να το πούμε λίγο διαφορετικά. Η Αιγιάλεια είναι μία περιοχή προικισμένη, μοναδική με ιδιαίτερες αναπτυξιακές ικανότητες, δεδομένης της γεωγραφικής της θέσης, αλλά και του ανθρώπινου δυναμικού της. Και τα τρία θέματα που βάζετε στο τραπέζι γνωρίζετε καλά ότι με απασχόλησαν ιδιαίτερα καθόλη τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής μου θητείας και τα στήριξα με όλες μου τις δυνάμεις. Οι πολίτες της Αιγιάλειας το γνωρίζουν καλά. Σε κάθε περίπτωση αξίζει να θυμίσω ότι στο θέμα της ΕΒΟ ήδη έχει δρομολογηθεί η επόμενη μέρα δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και υψηλή προστιθέμενη αξία στην περιοχή, ενώ στο σταφιδικό δόθηκαν αποζημιώσεις, ενώ απαιτούνται ακόμα περισσότερες ενέργειες για μόνιμη λύση του προβλήματος ώστε να επιτευχθεί η στήριξη των αγροτών μετά τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία.

Θα έλεγα πιο απλά ότι στοχευμένα οδηγήσαμε σε αντιδράσεις με θετικό πρόσιμο για την περιοχή αν και σε κάποιες περιπτώσεις το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο όπως άλλωστε το δήλωσα και τότε.

Το ερώτημα από εδώ και πέρα είναι τι θέλουμε παραπάνω να πετύχουμε. Τι οραματιζόμαστε και κυρίως τι προσδοκούν οι ίδιο οι πολίτες της Αιγιάλειας για την περιοχή τους. Η Κυβέρνηση είναι βέβαιο ότι χρωστάει στην Αιγιάλεια.

 ΕΡ.: Οι νέοι μας σήμερα, αναζητούν εργασία κυρίως στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, αλλά σημαντικό ποσοστό νέων, εργάζεται και μάλιστα μεγαλουργεί στο εξωτερικό. Γιατί η χώρα μας αδυνατεί να προσφέρει ισάξιες ευκαιρίες με τις ξένες χώρες και να κρατήσει τους νέους της; Ποια είναι η θέση σας και η πρότασή σας; 

 ΑΠ.: Η απώλεια 500.000 νέων από την εγχώρια αγορά εργασίας, στη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης, ήταν μια μεγάλη πληγή για την οικονομία μας και την κοινωνία μας. Αυτό το πολύτιμο δυναμικό, όμως, τώρα έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει και να πρωταγωνιστήσει στην αναπτυξιακή τροχιά των επόμενων χρόνων, καθώς οι επενδύσεις γίνονται πολύ περισσότερες, τα φορολογικά βάρη μειώνονται και το επιχειρηματικό περιβάλλον γίνεται πιο φιλικό. Σημειώστε ότι δεν είναι τυχαίο πως παγκόσμιοι κολοσσοί, όπως η Microsoft, η Amazon, η Cisco, η Pfizer, η Boehringer, και η Digital Realty επενδύουν στην Ελλάδα. Και ένας από τους λόγους που το κάνουν δεν είναι μόνο η γεωγραφική, η γεωπολιτική μας θέση, είναι και η ποιότητα των Ελλήνων εργαζομένων. Και το ευχάριστο είναι ότι, ήδη, το λεγόμενο brain drain έχει ανακοπεί αισθητά. 

Επομένως, η προσωπική μου θέση δεν μπορεί να είναι άλλη από αυτή που ακολουθεί την κοινή λογική και την πραγματικότητα. Με σημαντικές επενδύσεις δημιουργούνται πολλές και καλώς αμειβόμενες δουλειές, οι οποίες είναι απολύτως βέβαιο ότι θα λειτουργήσουν ελκυστικά και για τον επαναπατρισμό πολλών δικών μας παιδιών, που κατέφυγαν στο εξωτερικό.      

ΕΡ.: Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ο εμπορικός κόσμος, αρχικά με την δεκαετή οικονομική κρίση, μετέπειτα με την πανδημία και την ακρίβεια, βιώνει δύσκολες ώρες και προσπαθεί να κρατήσει με «νύχια και με δόντια» όρθιες τις επιχειρήσεις του. Οι Τράπεζες δεν διευκολύνουν ώστε να «ανοίξουν οι κάνουλες» και να δώσουν χαμηλότοκα δάνεια, αλλά και όσα δάνεια δόθηκαν είχαν προϋποθέσεις που πληρούσαν κυρίως οι μεγάλες επιχειρήσεις με πολλούς εργαζομένους στην απασχόληση. Από την άλλη και οι πολίτες δυσκολεύονται για την εξασφάλιση των αναγκαίων αγαθών και κινούνται με επιδόματα; Πότε θα δούμε «ξαστεριά» και την πολυπόθητη ανάπτυξη στον τόπο μας; 

 ΑΠ.: Η ανάπτυξη είναι πλέον εδώ. Απλώς, δεν έχει αποτυπωθεί στην πραγματική οικονομία, υπό την έννοια ότι δεν έχει φανεί ακόμη η επίδραση της στους πολίτες. Θα γίνει κι αυτό μεσοπρόθεσμα.  Σήμερα έχουμε μια οικονομία που αναπτύσσεται με ρυθμό σχεδόν διπλάσιο του μέσου όρου της Ευρωζώνης, όταν το 2019  ήμασταν ουραγοί στην ανάπτυξη.

Για το 2023 προβλέπεται να έχουμε ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 4%! Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθεί το ΑΕΠ της χώρας κατά αυτό το ποσοστό. Είναι πολύ σημαντικό, εκεί που πριν από μερικά χρόνια  είχαμε ύφεση. Σημειώστε, επίσης, ότι δημιουργήσαμε 300.000 θέσεις εργασίας, αυξήσαμε τρεις φορές τον κατώτατο μισθό, ενώ ρίξαμε την ανεργία κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες. Επομένως, πάμε από το καλό στο καλύτερο. Και να θυμάστε, όπως λέει και το τραγούδι, ότι για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή.    

ΕΡ.: Είστε ένας άνθρωπος κοντά στους νέους, αγαπητός και μάλιστα, εντυπωσιαστήκαμε με την ευαισθησία σας στον χώρο της Τέχνης και συγκεκριμένα στο θέατρο. Πώς ένας πολιτικός, μπορεί να συνδυάσει πολιτική και θέατρο μαζί;

ΑΠ.: Σίγουρα δεν είναι εύκολο. Απαιτεί ιδιαίτερη αφοσίωση, κόπο, χρόνο και σωστό σχεδιασμό. Μα πάνω απ’ όλα, και αυτό είναι το πρώτο και το τελευταίο απαραίτητο συστατικό για την επιτυχία του εγχειρήματος, απαιτεί αγάπη. Άλλωστε, ό,τι κάνει ο άνθρωπος με αγάπη είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα το κάνει καλά!

Το θέατρο για εμένα είναι όπως έχω πει και στο παρελθόν η ψυχοθεραπεία μου, η ξεκούρασή μου, το καταφύγιο μου. Το θέατρο όμως συνεισφέρει και σε κάτι ακόμα σημαντικό. Αποτελεί πολλές φορές και το συνδετικό μου κρίκο με τους πολίτες, αφού μου δίνεται η ευκαιρία να βρίσκομαι κοντά τους μαζικά, δεδομένου ότι οι κοινοβουλευτικές υποχρεώσεις είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες.

Το θέατρο είναι αλήθεια έχει μια ιδιαίτερη θέση στη ζωή μου, και είναι το εργαλείο εκείνο που μου δίνει την απαραίτητη ενέργεια, ώστε να ανταποκρίνομαι καλύτερα σε όλες τις υπόλοιπες υποχρεώσεις μου, οικογενειακές, επαγγελματικές, κοινοβουλευτικές.

ΕΡ.: Διεκδικείτε εκ νέου μια θέση στη Βουλή και ζητάτε ψήφο των πολιτών. Γιατί οι πολίτες να ψηφίσουν τον Ιάσονα Φωτήλα; Γιατί ο πολίτης να προτιμήσει τη Νέα Δημοκρατία και όχι κάποιοι άλλο κόμμα;

ΑΠ.: Ας απαντήσω πρώτα σε προσωπικό επίπεδο. Από την αρχή της ενασχόλησής μου με την πολιτική έθεσα ως στόχο να πορευτώ με την αλήθεια και την ειλικρίνεια απέναντι στους συμπολίτες μου. Και αυτό πλέον, από την έως τώρα διαδρομή μου, έχει γίνει απολύτως κατανοητό. Στην Ελλάδα που οικοδομούμε δεν χωρά ο λαΐκισμός. Τον δοκιμάσαμε και όλοι είδαμε τις αρνητικές συνέπειές του όταν φθάσαμε στο χείλος του γκρεμού. 

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατάφερε, και μάλιστα υπό τις αντίξοες συνθήκες που διαμόρφωσαν εξωγενείς κρίσεις, τις οποίες αντιμετώπισε με αποτελεσματικότητα, να υλοποιήσει όλα όσα είχε προεκλογικά δεσμευτεί, με συνέπεια λόγων και έργων. 

Ζητώντας εκ νέου τη ψήφο των συμπολιτών μου, εκτός άλλων,  επισημαίνω ότι η δική μου «κόκκινη γραμμή» είναι να λέω και να στηρίζω όλα όσα μπορούν να γίνουν και ταυτόχρονα να ενημερώνω με ειλικρίνεια γι’ αυτά που δεν γίνονται.

 ΕΡ.: Τι προσδοκάτε για την Αχαΐα και τι θέλετε να αφήσετε ως παρακαταθήκη; Πώς θέλετε ο κόσμος μετά από χρόνια να σας θυμάται;

ΑΠ.: Ξέρετε, μία από τις αγαπημένες μου φράσεις είναι η εξής: «Κάποιοι βλέπουν τα πράγματα όπως είναι και ρωτούν γιατί … Εγώ ονειρεύομαι πράγματα που δεν υπήρξαν ποτέ και ρωτώ γιατί όχι». Θα ήθελα πραγματικά οι συμπολίτες μου να με ταυτίσουν με αυτή την φράση. Αυτό, αν θέλετε, είναι το δικό μου στοίχημα.

 

ΦΡΟΣΩ ΣΤΙΒΑΧΤΟΠΟΥΛΟΥ – ΣΤΑΥΡΙΔΗ

Από την εφημερίδα “ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ”