Eκκλησιασμός μαθητών ενόψει των Χριστουγέννων

Εν όψει των εορτών της Θείας Επιφανείας, την Τετάρτη 14 και την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, τέλεσε το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας για τα Λύκεια και τα Γυμνάσια της πόλεως του Αιγίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Φανερωμένης. Οι μαθητές παρακολούθησαν με ευλάβεια τη Θεία Λειτουργία και οι περισσότεροι εξ αυτών μετέλαβαν των Αχράντων Μυστηρίων.

Ο Σεβασμιώτατος, απευθυνόμενος προς τους μαθητές, εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά για την αθρόα προσέλευσή τους στην Εκκλησία, αλλά και για το γεγονός ότι οι περισσότεροι από αυτούς κοινώνησαν το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου μας. “Τούτο”, είπε χαρακτηριστικά, “δίδει σε όλους το ελπιδοφόρο μήνυμα ότι οι νέοι βρίσκονται κοντά στον Θεό και στην Εκκλησία. Δίδει με τον εμφατικότερο τρόπο μία αποστομωτική διαψευστική απάντηση σε όλους εκείνους, οι οποίοι σαν «κασσάνδρες» διαδίδουν ότι οι νέοι έχουν ολοκληρωτικά απομακρυνθεί από τον Χριστό. Μέσα σε μια κοινωνία με τάσεις εκμηδενίσεως των παραδοσιακών αξιών και ιδανικών, η πολυπληθής παρουσία των μαθητών στον Ναό αυτή την περίοδο δίδει ένα μήνυμα αισιοδοξίας ότι οι νέοι άνθρωποι επιζητούν τον Θεό στη ζωή τους για να αναπαυθούν ψυχικά.”

Τους συμβούλευσε πατρικώς να εμπιστευθούν τον Χριστό στη ζωή τους, να είναι πάντοτε κοντά στην Εκκλησία και να μετέχουν ενεργά και τακτικά στη μυστηριακή ζωή, ιδιαιτέρως στα Ιερά Μυστήρια της Εξομολογήσεως και της Θείας Ευχαριστίας, για να μεταλαμβάνουν τον Χριστό, ο οποίος είναι το μοναδικό φως της ζωής, που μας ανασύρει από το τέλμα, τις δυσκολίες και τα αδιέξοδά μας και χαρίζει στις καρδιές μας ειρήνη, ηρεμία, χαρά και ελπίδα. Επίσης αναφέρθηκε στο νόημα και τη σπουδαιότητα της Δεσποτικής εορτής των Χριστουγέννων. Ιδιαιτέρως, απευθυνόμενος στα παιδιά του Γυμνασίου, συνέστησε να ζουν με χαρά την κάθε στιγμή της παιδικής τους ηλικίας και μη βιάζονται να μεγαλώσουν και να οικειοποιηθούν από πολύ νωρίς ρόλους που δεν ταιριάζουν στην ηλικία τους, με αποτέλεσμα να αγχώνονται. “Κάθε ηλικία έχει τις δικές της ανάγκες και κάθε μικρό ή μεγάλο βήμα πρέπει να γίνεται σωστά, στην ώρα του και να ανταποκρίνεται κυρίως στις ανάγκες αυτής της ηλικίας. Τούτο αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την αρμονική και ισορροπημένη ψυχοσωματική τους ανάπτυξη, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα και στις νέες προκλήσεις.”

Ευχαρίστησε τους καθηγητές και τους γονείς για την ανταπόκρισή τους στην πρόσκληση που τους απηύθυνε και τους συνεχάρη για το σπουδαίο έργο το οποίο επιτελούν σε δύσκολες εποχές, με σκοπό την ορθή διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Επίσης υπογράμμισε ότι ως Πνευματικός Πατέρας, μαζί με τους ιερείς, θα είναι πάντοτε κοντά στους νέους και τα προβλήματά τους.

Στο πλαίσιο  αυτό, ο Σεβασμιώτατος ανακοίνωσε τη διοργάνωση από την Ιερά Μητρόπολη, στις 14 και 15 Ιανουαρίου 2023, του 1ου Νεανικού Συνεδρίου στο Αίγιο, στο οποίο τους προσκάλεσε να συμμετάσχουν ενεργά, με διάθεση ουσιαστικής επικοινωνίας, ειλικρινούς διαλόγου και συμπροβληματισμού.

Τέλος, ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας, κατά τη διανομή του αντιδώρου προσέφερε ως ευλογία στους μαθητές μία εικόνα της Παναγίας της Τρυπητής,  ευχόμενος σε όλους καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα.