Η παράταξη “Αιγιάλεια Μαζί για το Αύριο” στη προτείνει τη διεκδίκηση λειτουργίας μη κρατικού πανεπιστημίου στον χώρο της πρώην Χαρτοποιίας Αιγίου, αξιοποιώντας τις νέες συνταγματικές δυνατότητες που προκύπτουν μετά την απόφαση του ΣτΕ. Η πρόταση αυτή στοχεύει στην αναβάθμιση της περιοχής, την επαναφορά της ακαδημαϊκής δραστηριότητας που χάθηκε, και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και απασχόλησης. Ο χώρος της πρώην Χαρτοποιίας, λόγω έκτασης και θέσης, προσφέρει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού κέντρου με ευρύτερες αναπτυξιακές προοπτικές για την Αιγιάλεια.
Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΟΥΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΑΡΙΑ ΓΙΔΑ
Κυρία πρόεδρε, σας αποστέλλουμε θέμα προς ένταξη στην ημερήσια διάταξη του δημοτικού μας συμβουλίου με τίτλο: « Λήψη απόφασης για την διεκδίκηση λειτουργίας μη κρατικού Πανεπιστημίου στο Αίγιο, στο χώρο της πρώην Χαρτοποιίας»
ΕΙΣΗΓΗΣΗ
Κυρία πρόεδρε ,
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,
είναι γνωστό σε όλους μας ότι ,με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας , ανοίγει ο δρόμος για την λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων στην χώρα μας.
Επιπροσθέτως, γνωρίζουμε όλοι ότι, μετά την συγχώνευση των πρώην ΤΕΙ και την απώλεια των δύο σχολών που λειτουργούσαν στο Αίγιο, έχουν επιστρέψει στην κυριότητα του Δήμου μας οι κτιριακές υποδομές της πρώην Χαρτοποιίας Αιγίου, που είχαν παραχωρηθεί στο Πανεπιστήμιο Πατρών για την λειτουργία τεσσάρων τμημάτων .
Είναι επίσης κοινά αποδεκτό ότι η απώλεια αυτή είχε πολύ αρνητικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις για την περιοχή μας.
Αποτελεί πεποίθηση δική μου και της παράταξής μου ότι η πρόοδος και η ευημερία του τόπου μας θα επιτευχθεί μόνο με στοχευμένες ενέργειες και πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της εξωστρέφειας. Βασικός πυλώνας , για την επίτευξη αυτού του στόχου , είναι αναμφίβολα η ενθάρρυνση των επενδύσεων και η αύξηση των θέσεων εργασίας στην περιοχή μας.
Κι αυτό είναι ευθύνη και υποχρέωση δική μας. Γι’ αυτό μας εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους οι συμπολίτες μας.
Ο τόπος μας έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα: ποικίλο γεωφυσικό ανάγλυφο(ορεινό, ημιορεινό, παραθαλάσσιο) εξαιρετικά ήπιο κλίμα, άριστης ποιότητας τοπικά προϊόντα, σύντομη σύνδεση με την πρωτεύουσα της χώρας κι όλα αυτά μένουν, δυστυχώς, ανεκμετάλλευτα.
Θεωρούμε ότι δεν έχουμε άλλα περιθώρια στασιμότητας. Πρέπει να κάνουμε βήματα μπροστά.
Ένα τέτοιο βήμα πιστεύουμε πως αποτελεί η πρότασή μας να διεκδικήσουμε όλοι μαζί την λειτουργία μη κρατικού πανεπιστημίου στην περιοχή μας.
Ο χώρος της πρώην Χαρτοποιίας , θεωρούμε, ότι είναι ο πλέον κατάλληλος για τον σκοπό αυτό και λόγω της θέσης του αλλά κυρίως λόγω της έκτασής του. Δίνει την δυνατότητα σε όποιον εκπαιδευτικό οργανισμό θελήσει να επενδύσει εκεί ,να κατασκευάσει, πέραν των εκπαιδευτικών αιθουσών και αθλητικούς χώρους και βιβλιοθήκη και χώρους αναψυχής , ακόμα και συγκρότημα στέγασης των φοιτητών .
Αν αυτό επιτευχθεί, ο τόπος μας θα αναπτυχθεί , διότι θα προσελκύσει « νέο αίμα» φοιτητών, εκπαιδευτικών και όχι μόνο.
Η προσέλκυση ανθρώπινου δυναμικού στον τόπο μας αποτελεί, κατά την άποψή μας, επιτακτική ανάγκη. Μείζονος σημασίας δε είναι να καταφέρουμε να κρατήσουμε την νεολαία μας στον τόπο μας και γιατί όχι; να φέρουμε πίσω κι εκείνους που έφυγαν, επειδή εδώ δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις να ζήσουν και να εργαστούν.
Είναι μια μάχη που πρέπει να δώσουμε, που δεν θα είναι εύκολη, αλλά αξίζει να την δώσουμε για τα παιδιά μας και για τον τόπο μας.
ΑΙΓΙΟ 20/6/2025
Ο εισηγητής
Χρήστος Γούτος
Επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης
ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ