43 νέοι επισκέφθηκαν την Αιγιάλεια μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+YouthHealing Our Planet Earth”- H.O.P.E

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Erasmus+Youth, 152, Youth Healing Our Planet Earth”– H.O.P.E. (2021-2-EL02-KA152-YOU-000038477)

Ο Οργανισμός “YOUTHWAVES 4 EUROPE” είναι ένας Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, από την Πάτρα, ο οποίος δραστηριοποιείται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και όχι μόνο, εκπαιδεύει  την τοπική κοινωνία, προσφέροντας άτυπη μάθηση σε ενήλικες και νεαρούς πολίτες.

Στα πλαίσια των προγραμμάτων Erasmus+ υλοποιήσαμε   το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, Ανταλλαγή νέων με τίτλοYouthHealing Our Planet Earth”- H.O.P.E (2021-2-EL02-KA152-YOU-000038477)από 01- 09 Σεπτεμβρίου 22, στα Σελιανιτικα Αιγίου. Οι εταίροι του προγράμματος είναι:

  1. NordicEuropeanMobility (NEM) _Σουηδία
  2. EUTOPIA, Ιταλία
  3. Agros enviromental group_Κύπρος
  4. NECI PT_Πορτογαλία
  5. ALTERNATIV 2021_Ρουμανία
  6. Future Europe _Τουρκία
  7. Backslach_Ισπανία

43 νέοι συναντιούνται, από 8 χώρες (Ελλάδα, Σουηδία, Ιταλία, Κύπρος, Ισπανία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Τουρκία), για να ανταλλάξουν και να μάθουν με μη τυπικές μεθόδους μάθησης, σχετικά με το θέμα της κλιματικής αλλαγής και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στον πλανήτη μας, με στόχο να εμπλακούν πάνω σε θέματα περιβάλλοντος ώστε να γίνουν ενεργοί πολίτες.

Σκοπός του έργου είναι να  ευαισθητοποιήσει τους νέους για το περιβάλλον και για την κλιματική αλλαγή, ειδικά για εκείνους με λιγότερες ευκαιρίες για να αποκτήσουν και  να βελτιώσουν ικανότητες, δεξιότητες μέσα από εργαστήρια-δραστηριότητες μέσα από την μέθοδο μη τυπικής μάθησης.

Στόχοι του έργου:

•Ενίσχυση και αύξηση της περιβαλλοντικής συνείδησης των νέων σχετικά με τη κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις  για τις μεγάλες πυρκαγιές, μέσω της ενεργού συμμετοχής τους στην τοπική κοινωνία.

  • Οι νέοι με τη δύναμη του διαπολιτισμικού διαλόγου θα έχουν την δυνατότητα να προβληματιστούν για τα περιβαλλοντικά θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, η υπερθέρμανση του πλανήτη και να προτείνουν τρόπους αντιμετώπισης τους.
  • Προώθηση της έννοιας των τοπικών προϊόντων και ενός εναλλακτικού μοντέλου διατροφής, με σεβασμό στη φύση.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να γνωρίσουν συνομηλίκους από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες και πολιτισμούς, να γνωρίσουν νέους φίλους, να μοιραστούν τα μαθησιακά τους αποτελέσματα. Θα αποκτήσουν επίσης πολύτιμες δεξιότητες ζωής, προστιθέμενη αξία για να τους βοηθήσουν να αναπτυχθούν προσωπικά, επαγγελματικά και να επιτύχουν στον σημερινό κόσμο.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε την 1 Σεπτέμβρη με δραστηριότητες-εργαστήρια με θέμα την κλιματική αλλαγή και τις αιτίες για τις πρόσφατες πυρκαγιές που ξέσπασαν στην Μεσόγειο (Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Ελλάδα και Τουρκία) επίσης πραγματοποιήθηκε παρουσίαση-συζήτηση για τα περιβαλλοντικά προβλήματα κάθε χώρας.

Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να συναντήσουν συνομηλίκους από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες και πολιτισμούς, να κάνουν νέους φίλους, να αναπτύξουν και να ενδυναμώσουν δεξιότητες, μέσα από εργαστήρια και δραστηριότητες μη τυπικής μάθησης για να αντιμετωπίσουν την ανεργία. Απόκτησαν επίσης πολύτιμες δεξιότητες ζωής που θα τους βοηθήσουν να αναπτυχθούν προσωπικά, επαγγελματικά και να πετύχουν στη σημερινή κοινωνία και στην αγορά εργασίας. Με την ενδυνάμωση των νέων, ιδιαίτερα αυτών με τις λιγότερες  ευκαιρίες, συμβάλλουμε στη συνοχή της κοινωνίας και στην Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Στις  5 Σεπτεμβρίου 22, Δευτέρα, σημαντική ήταν η επίσκεψη στο Δημαρχείο Αιγιαλείας, και συγκεκριμένα, συναντήσαμε τον Δήμαρχο Αιγιαλείας κ. Δημήτρη Καλογερόπουλο. Είχαμε  μια εποικοδομητική συνάντηση και ενδιαφέρουσα με τον Δήμαρχο, ο οποίος μας υποδέχτηκε εγκάρδια και φιλόξενα, όπως χαρακτηρίζει τους Έλληνες. ενημέρωσε σχετικά με τρόπους που η τοπική αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζει τα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής Αιγιαλείας. Ο Δημαρχος Αιγαιλειας επισης μας επισκεφθηκε και την ημερα της διάδοσης του προγραμματος στις 8 Σεπτέμβρη 22 το βραδυ, στη κεντρικη πλατεία Σελιανιτικων, όπου ολοι οι συμμετεχοντες  νεοι μας, μας παρουσιασαν ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς στη Πλατεία των Σελιανιτικων, καθως και το flash mob που ειχαν δημιουργήσει με το σύνθημα «Let Planet Earth Breathe».