17η «Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα» και στο Αίγιο

Η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (ΙΟΑΣ) «Πάνος Μυλώνας», θα πραγματοποιήσουν το Σάββατο 21 Οκτωβρίου, μετά τις 9μ.μ., τη δράση «Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα» έξω από την είσοδο του Πάρκου των Υψηλών Αλωνίων επί της οδού Μητροπόλεως, στο Αίγιο.

To Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» συνεχίζει δυναμικά τις δράσεις ενεργοποίησης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για «έναν κόσμο χωρίς τροχαία δυστυχήματα».

Έτσι, το Σάββατο 21 Οκτωβρίου διοργανώνεται, όπως κάθε χρόνο, τη 17η «Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα» σε μεγάλες πόλεις στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων είναι και το Αίγιο.

Το αλκοόλ εξακολουθεί να αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες πρόκλησης θανατηφόρων τροχαίων και σοβαρών τραυματισμών, με τα περιστατικά να αυξάνονται σημαντικά μετά τη νυχτερινή διασκέδαση του Σαββατοκύριακου, ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες.

Τουλάχιστον 4.000 θάνατοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ετησίως εάν εξαλειφόταν η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του  Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC).

Με το μήνυμα «Αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί», σε περισσότερα από 35 νυκτερινά σημεία διασκέδασης σε όλη την Ελλάδα οι εθελοντές του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» προτείνουν στις παρέες να ορίσουν ένα άτομο που δεν θα καταναλώσει ποτό εκείνη τη βραδιά για να αναλάβει, στο τέλος τη βραδιάς, το ρόλο του «οδηγού της παρέας» φορώντας ένα ειδικό βραχιολάκι που θα του το θυμίζει με την ακόλουθη προτροπή: «Το να μείνεις νηφάλιος είναι τόσο απλό όσο να φορέσεις ένα βραχιολάκι! Απλά κάν’ το. Η ζωή είναι ωραία, μη τη χάσεις για ένα ποτό!»

Οι κίνδυνοι της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ είναι σημαντικό να υπενθυμίζονται συνεχώς ώστε να σώζονται ζωές.

Η δράση πραγματοποιείται με τη συνδιοργάνωση των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου με την αρωγή της ΕΛ.ΑΣ. και τη συμβολή της Τροχαίας στις κατά τόπους εκδηλώσεις. Πολύτιμοι συνεργάτες η Συμμαχία για την Ασφάλεια και τον Πολιτισμό στο Δρόμο «Δρόμοι στο Μέλλον», ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Στην Αττική, σε συνεργασία με τον ΟΑΣΑ, μηνύματα σχετικά με το αλκοόλ και την οδήγηση θα προβάλλονται την εβδομάδα πριν τη διεξαγωγή της δράσης από τα συστήματα τηλεματικής των στάσεων των λεωφορείων και εντός αυτών.

Επίσης η FREENOW, συμβάλλοντας στη δράση, δημιούργησε ειδική προσφορά που θα ισχύει μόνο για εκείνο το βράδυ για την ασφαλή μετακίνηση όσων βγουν να διασκεδάσουν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο.

Τέλος, επισημαίνεται η ευγενική προσφορά των εταιρειών Flax, Foodrinco SA, και TeaRoute, με τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα τους που προσέφεραν σαν αναμνηστικά δώρα για τους συμμετέχοντες, καθώς και των: ΕΝ.Ε.ΑΠ., μεγάλου υποστηρικτή της δράσης, Dräger για την παροχή υλικού για την υλοποίηση της δράσης, ACS Courier που αναλαμβάνει την ευθύνη και το κόστος της έγκαιρης μεταφοράς των υλικών σε κάθε πόλη και FREENOW που συμβάλλει στην ασφαλή επιστροφή των συμμετεχόντων που θα λάβουν σύσταση να μην οδηγήσουν.

Βασιλακοπούλου-Καρτσωνάκη Διαμάντω

 Αντιδήμαρχος Πρόνοιας-Πρόεδρος ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.