15η Ιουνίου 2018: Ημέρα μνήμης και προσευχής…

Είκοσι τρία χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την φονική «επίσκεψη» του Εγκέλαδου στο Αίγιο, που είχε ως αποτέλεσμα 26 αδελφοί μας να χάσουν τη ζωή τους αλλά και να προκληθούν σοβαρότατες υλικές ζημιές στην περιοχή… Ο πρώτος σεισμός, έντασης 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 3.15 τα ξημερώματα της 15ης Ιουνίου 1995, ενώ ο μεγαλύτερος μετασεισμός σημειώθηκε λίγα λεπτά αργότερα και είχε μέγεθος 5,7 βαθμούς, με τους 26 συνανθρώπους μας να ανασύρονται δυστυχώς νεκροί από τα συντρίμμια της πολυκατοικίας στην οδό Δεσποτοπούλου και του ξενοδοχείου «Ελίκη» στα Βαλιμίτικα, που κατέρρευσαν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα…

Σήμερα, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Αιγίου τελέσθηκαν Θεία Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων της σεισμικής καταστροφής, παρουσία εκπροσώπων της δημοτικής αρχής με επικεφαλής τον δήμαρχο Αιγιάλειας κ. Αθανάσιο Παναγόπουλο, αλλά και πιστών που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και της Δημοτικής Κοινότητας Αιγίου για να συμμετάσχουν στην εν λόγω λατρευτική ευκαιρία προσευχής και μνήμης.

Την ανάγκη η σημερινή ημέρα να γίνει για όλους ημέρα προβληματισμού ώστε να αναβαπτισθούμε μέσα στην ορθόδοξη πνευματικότητα, εξέφρασε στη σύντομη προσλαλιά του ο εφημέριος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού, π. Αθανάσιος Λιακόπουλος.

«Έχουμε ιερό χρέος να ενθυμούμεθα και να τιμούμε όλους εκείνους τους αδελφούς μας που, μπορεί να… έφυγαν ξαφνικά εκείνο το βράδυ, αλλά είναι βέβαιο ότι βρίσκονται πλέον στην αγκαλιά τού Θεού. Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως η Πολιούχος της πόλεώς μας, η Παναγία Τρυπητή, μας προστάτευσε, μας προστατεύει και θα μας προστατεύει από κάθε τι κακό. Όμως, εκφράζω και την ελπίδα η σημερινή ημέρα να γίνει ευκαιρία αυτοκριτικής, να γίνει ένας πνευματικός καθρέπτης ώστε όλοι μας να προβληματιστούμε όσον αφορά στην αμαρτία και την μετάνοια. Διότι μόνο η μετάνοια μπορεί να φέρει τα δώρα του Θεού, αλλά προπάντων είναι αυτή που δίνει στον άνθρωπο την αιώνια ζωή και τη μακαριότητα, την οποία εύχομαι ο γλυκύτατος Χριστός να χαρίσει σε όλους μας!», ανέφερε μεταξύ άλλων ο προϊστάμενος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού.

Αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία ιερείς και πιστοί μετέβησαν στον χώρο της μοιραίας πολυκατοικίας στην οδό Δεσποτοπούλου, όπου εψάλη τρισάγιο στη μνήμη των 26 αδελφών μας που τόσο ξαφνικά και άδικα έφυγαν από τη ζωή το ξημέρωμα της 15ης Ιουνίου 1995…

 

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ