Ψηφίστηκε ομόφωνα η “χάρτα” εθελοντισμού Δήμου Αιγιάλειας

Οµόφωνα το σώµα του δηµοτικού συµβουλίου Αιγιάλειας, στη συνεδρίαση του, την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024 ψήφισε τη “χάρτα εθελοντισµού”. Υπενθυµίζουµε ότι η δηµοτική αρχή Καλογερόπουλου είχε φέρει το 2020 το θέµα για ψήφιση, αλλά είχε καταψηφιστεί από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Χθες, η αντιπολίτευση  ψήφισε το θέμα, επειδή όπως ανέφερε ο επικεφαλής της µείζονος αντιπολίτευσης κ. Γούτος “τότε (το 2020) δεν είχαµε εµπιστοσύνη στη δηµοτική αρχή”. Σε ερώτηση της Προέδρου του δημοτικού συμβουλίου “και τώρα έχετε;” ο κ. Γούτος απάντησε:  “Ούτε τώρα έχουµε, αλλά δίνουµε την ευκαιρία να µας διαψεύσετε και γι’ αυτό το ψηφίζουµε”.

Η Πρόεδρος του δηµοτικού συµβουλίου κ. Μαρία Γιδά, µεταξύ άλλων τόνισε ότι “η χάρτα είναι το “εργαλείο” του δήµου και πιστεύουµε ότι ο εθελοντισµός µπορεί να βοηθήσει την κοινωνία µας. Υπάρχουν πολλοί κλάδοι για όποιον συµπολίτη θέλει να αφιερώσει χρόνο και να συνεισφέρει στην κοινωνία. Όποιος πολίτης επιθυµεί µπορεί να εκδηλώσει ενδιαφέρον µέσω αίτησης και να δηλώσει ποιος τοµέας τον ενδιαφέρει”.

Ο κ. Σπηλιόπουλος τόνισε ότι η παράταξή του ψηφίζει την “χάρτα”, όµως έκανε δύο πολύ καίριες επισηµάνσεις λέγοντας:

“Θα ψηφίσουµε τη χάρτα, όµως θα πρέπει να υπάρχει ένας υπεύθυνος που θα συντονίζει και θα πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο συγκεκριµένο που θα δραστηριοποιηθούµε και θα εκπαιδεύσουµε τους πολίτες. ∆εν φτάνει να λέµε ότι ο ∆ήµος έχει “χάρτα εθελοντισµού”, το θέµα είναι να έχει και αποτέλεσµα”.

Ο ∆ήµαρχος Αιγιάλειας κ. Καλογερόπουλος επεσήµανε ως σωστή την παρατήρηση του κ. Σπηλιόπουλου, λέγοντας ότι “ο εθελοντισµός πρέπει να ενταχθεί κάπου και είµαστε και εµείς προβληµατισµένοι γι’ αυτό. Μπορούν να υπάρξουν εθελοντές παντού, στην καθαριότητα, στην πρόνοια, στον πολιτισµό, στην πολιτική προστασία. Σαν πρώτη σκέψη µε το Γενικό Γραµµατέα του ∆ήµου είναι η δηµιουργία ενός γραφείου αυτοτελούς, αλλά είµαστε ανοιχτοί  σε οποιαδήποτε πρόταση”.

Ο κ. Σπηλιόπουλος επεσήµανε “πως το γραφείο είναι απρόσωπο και προτείνω να οριστεί ένας δηµοτικός σύµβουλος να το οργανώσει, να φτιάξει το σχέδιο, τους τοµείς και τα πρόσωπα”. 

ΦΡΟΣΩ ΣΤΙΒΑΧΤΟΠΟΥΛΟΥ – ΣΤΑΥΡΙΔΗ

Από την εφημερίδα “ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ”