Φωτήλας: “Ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης”

Ο Ιάσονας Φωτήλας, Βουλευτής ΝΔ Αχαΐας τοποθετήθηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων στο νομοσχέδιο του Υπουργείου παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με τίτλο «Ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης».

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο Βουλευτής Αχαΐας αναφέρθηκε στους τρεις βασικούς πυλώνες του νομοσχεδίου. Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις αναφορικά με το συντονισμό της επαγγελματικής εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης που εισάγονται, όπου βαρύτητα εδώ δίνεται στην αξιοποίηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της τοπικής κοινωνίας και των αναγκών της εργασίας. Με τη θεσμοθέτηση των Κ.Ε.Ε.Κ (Κέντρων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης) ενισχύεται η εξωστρέφεια των εκπαιδευτικών δομών. Περαιτέρω, αναφέρθηκε στην αναβάθμιση των ΕΠΑΛ όπου προωθείται η συνεργασία τους με των ιδιωτικό τομέα για την υλοποίηση πρακτικής άσκησης όπως επίσης ενισχύεται και η προοπτική ανάπτυξης ερευνητικών και εκπαιδευτικών ευρωπαικών και διεθνών συνεργασιών.

Ο τρίτος πυλώνας του νομοσχεδίου στον οποίο αναφέρθηκε ο Βουλευτής Αχαΐας αφορά την ενίσχυση των πρώην Ι.Ε.Κ. που πλέον μετονομάζονται σε Σ.Α.Ε.Κ. όπου πλέον προωθείται η αρχική επαγγελματική κατάρτιση, τα προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και ταυτόχρονα προωθείται και η συμβουλευτική υποστήριξη σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού και σταδιοδρομίας.

Ο Ιάσονας Φωτήλας σημείωσε ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι οι μεγάλες αλλαγές και τα ζητήματα του αύριο σχετίζονται με την εκπαίδευση και την παιδεία που δίδεται στη γενιά του σήμερα.». Για το λόγο αυτό το συζητούμενο νομοσχέδιο βγάζει από την αφάνεια την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση κάνοντάς τη μία ελκυστική προοπτική για τους νέους και τις νέες στην πατρίδα μας και θα τους δώσουν μία πολύ σημαντική διέξοδο στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας:

 

https://www.youtube.com/watch?v=nZF8yw6mONo&t=5s&ab_channel=JasonFotilas