Φυσικό αέριο: Η Ευρώπη θα παγώσει

 Έχει ήδη καταναλωθεί το 95% που αποθηκεύτηκε το καλοκαίρι και η τιμή του καλπάζει

Το φυσικό αέριο τελειώνει και η Ευρώπη έχει ακόμα χειμώνα μπροστά της…
Οι ειδήσεις που φθάνουν για την ενέργεια είναι το ίδιο δυσοίωνες με τις ειδήσεις που ταξιδεύουν από τα σύνορα Ουκρανίας – Ρωσίας.
Οι υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου (UGS) στην Ευρώπη ήταν κατά 95,3% αδειανές στις 17 Φεβρουαρίου, δήλωσε ο κρατικός ενεργειακός γίγαντας της Ρωσίας και μεγάλος εξαγωγέας φυσικού αερίου Gazprom το Σάββατο, επικαλούμενος στοιχεία από την Gas Infrastructure Europe.
Αυτό σημαίνει ότι η Ευρώπη έχει πλέον μόνο το 4,7% των αποθεμάτων φυσικού αερίου της για το υπόλοιπο της χειμερινής περιόδου.
Ο όγκος του ενεργού αερίου στις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις είναι 21% ή 8,3 δισ. κυβικά μέτρα λιγότερος σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Συνολικά, 44,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα έχουν ήδη καταναλωθεί από το UGS της Ευρώπης αυτόν τον χειμώνα.

Σύμφωνα με την Gazprom, τα αποθέματα φυσικού αερίου στις υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης στην Ουκρανία είναι επίσης ελάχιστα, αφού έχουν πέσει στα 10,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, δηλαδή 45% λιγότερα από πέρυσι.
Επίσης, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι αρχές στη Γερμανία, η οποία διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες υπόγειες αποθηκευτικές δυνατότητες στην Ευρώπη, ανέφεραν κατακόρυφη πτώση των όγκων αποθήκευσης σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Η Ε.Ε. μιλάει για επάρκεια

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο, αυτή την εβδομάδα ισχυρίστηκε ότι οι προμήθειες της ήταν επαρκείς για να διαρκέσουν αρκετές ακόμη εβδομάδες σε περίπτωση που η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα φυσικού αερίου εν μέσω εντάσεων με την Ουκρανία.
Οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές χώρες είχαν ήδη αρχίσει να μειώνονται στα μέσα του 2021 και η πτώση επιταχύνθηκε στις αρχές του 2022. Η Gazprom, ωστόσο, επέμενε επανειλημμένως ότι εξακολουθεί να προμηθεύει την Ευρώπη με φυσικό αέριο σύμφωνα με τις υπάρχουσες συμβάσεις. Παρόλα αυτά, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χαρακτήρισε το Σάββατο την πολιτική εφοδιασμού της Gazprom σκόπιμα επιζήμια.

«Η Gazprom προσπαθεί συνειδητά να αποθηκεύσει και να παραδώσει όσο το δυνατόν λιγότερο φυσικό αέριο, ενώ οι τιμές και η ζήτηση εκτινάσσονται στα ύψη», είπε σε ομιλία της στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, μέχρι πρόσφατα, η ΕΕ ικανοποιούσε σχεδόν το ένα τέταρτο (24%) των ενεργειακών αναγκών της με αέριο, το 90% του οποίου ήταν εισαγόμενο. Περίπου το 40% των εισαγωγών της προέρχονταν από την Gazprom.

Να επισημάνουμε εδώ ότι οι ευρωπαίοι καταναλωτές είδαν τη μεγαλύτερη άνοδο που έχει καταγραφεί ποτέ στις τιμές για ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο και πετρέλαιο θέρμανσης το 2021. Τον Σεπτέμβριο, η τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά ξεπέρασε το ιστορικό όριο των 1.000 δολαρίων ανά χίλια κυβικά μέτρα και έχει αυξηθεί περαιτέρω στα 2.000 δολάρια ανά 1000 κυβικά μέτρα τον Οκτώβριο.

ethnos.gr