Φρόσω και Μαρία Στιβαχτοπούλου: “Στην πρώτη γραμμή οι εθελοντές – ‘Έδωσαν μάχη με την πύρινη λαίλαπα”

Οι προηγούµενες µέρες που πέρασαν ήταν «µαύρες» για όλη την Ελλάδα. Ο πύρινος εφιάλτης που έπληξε τη χώρα δεν είχε προηγούµενο, παρότι ο κρατικός µηχανισµός ήταν ενήµερος και δήλωνε… «ξύπνιος και πανέτοιµος». Οι ζηµιές είναι τεράστιες, στοιχίζοντας και τη ζωή δύο πιλότων της Πολεµικής Αεροπορίας που «έπεσαν» την ώρα του καθήκοντος, κάνοντας την τελευταία ρίψη της µέρας πάνω από τη φωτιά στον Πλατανιστό Καρύστου, ενώ επιχειρούσαν στην πυρκαγιά.

Οι καιρικές συνθήκες δύσκολες και δεν διευκόλυναν το έργο της πυρόσβεσης µε περιοχές να βρίσκονται σε «κόκκινο» συναγερµό και τους ανέµους να µην κοπιάζουν. Με µαραθώνια δελτία ειδήσεων τα Μέσα Μαζικής Ενηµέρωσης ενηµέρωναν και µετέφεραν την κατάσταση, ενώ και η Αιγιάλεια δυστυχώς δεν γλίτωσε από τον πύρινο εφιάλτη. Ευτυχώς στην περιοχή µας δεν θρηνήσαµε ζωές, ενώ η οικολογική καταστροφή είναι πολύ µεγάλη. 600.000 στρέµµατα περίπου κάηκαν από την αρχή του 2023 σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ 12.000 στρέµµατα κάηκαν στο ∆ιακοπτό την φετινή πυρκαγιά.

Γράφουν οι: Φρόσω και Μαρία Στιβαχτοπούλου (Εκδότριες της εφημερίδας “ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ”) – Από τη στήλη “Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ”

Η φωτιά στην Ανατολική Αιγιάλεια πέρασε και σάρωσε ό,τι βρήκε στο πέρασµά της. Ολόκληρος ο µηχανισµός κινητοποιήθηκε άµεσα και ανάµεσα σε αυτούς που βρέθηκαν αντιµέτωποι µε την πύρινη λαίλαπα ήταν και οι εθελοντές. Εθελοντές κάτοικοι, εθελοντές πυροσβέστες, εθελοντικές οµάδες, όλοι παρόντες, από την πρώτη στιγµή αψηφώντας τη ζωή τους, ρίχτηκαν στη µάχη µε τις φλόγες.

Σε αυτούς τους ανθρώπους χρωστάνε πολλά οι κάτοικοι της Αιγιάλειας και η προσφορά τους είναι µεγάλη. Σε πολλές περιπτώσεις µάλιστα, σύµφωνα µε αναφορές κατοίκων, όταν δεν υπήρχε πυροσβεστικό όχηµα η συµβολή των απλών ανθρώπων αποδείχτηκε σωτήρια. 

Ο εθελοντισµός όµως δεν σταµάτησε τις κρίσιµες ώρες. Και τις επόµενες µέρες πρόθυµοι συµπολίτες προσέφεραν τις υπηρεσίες τους µε οποιονδήποτε τρόπο. Mας συγκινεί η προσφορά των εθελοντών που στις δύσκολες ώρες βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραµµή για να προσφέρουν.

∆υστυχώς, όλες τις προηγούµενες µέρες βιώσαµε µια κατάσταση τραγική που δύσκολα κανείς µε λόγια µπορούσε να  περιγράψει. Τι φταίει; Ποιος φταίει; Ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας ανέφερε ότι οι περισσότερες από αυτές οφείλονται «σε ανθρώπινο χέρι».  Μπροστά σε µια τέτοια καταστροφή ακόµα και ευθύνες να αποδοθούν, άνθρωποι χάθηκαν και η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια. Ένα µεγάλο ΓΙΑΤΙ βασανίζει όλους µας.

Ευχή όλων να µην ξαναζήσουµε ποτέ τέτοιες δύσκολες και δυσάρεστες ώρες!