Φορολόγηση τραπεζικών συναλλαγών

Τις τελευταίες ημέρες του 2015, είδαν το φώς της δημοσιότητας προθέσεις του Υπ. Οικονομικών να επιβάλει φόρο συναλλαγών 1‰, στις συναλλαγές που θα πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά μέσω τραπεζών.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (Π.Ο.Π.Ε.Κ.), επισημαίνει στους ειδικούς συμβούλους του Υπ. Οικονομικών που παράγουν αφθονία ιδεών φορολόγησης, επί δικαίων και αδίκων, να λαμβάνουν υπόψη τους τις ιδιαιτερότητες ενός εκάστου επαγγελματικού κλάδου, όπως είναι οι επιχειρήσεις, Πρατήρια Καυσίμων και Έμποροι Πετρ. Θέρμανσης, άμισθοι φοροεισπράκτορες με μεγάλους πλασματικούς ετήσιους τζίρους, αφού το 65% περίπου προέρχεται από φόρους (Ε.Φ.Κ.,κ.λπ.), που εισπράττουν καθημερινά και αποδίδουν μέσω τραπεζικών συναλλαγών στο Ελληνικό δημόσιο.

Στην περίπτωση που θα αποφασισθεί η φορολόγηση όλων των τραπεζικών συναλλαγών, οι Πρατηριούχοι και Έμποροι Πετρ. Θέρμανσης πρέπει να εξαιρεθούν από την οποιαδήποτε καταβολή φόρου συναλλαγών, γιατί θα είναι παγκόσμια πρωτοτυπία να καταβάλουν φόρο για την απόδοση των εισπραχθέντων φόρων (Ε.Φ.Κ., κ.λπ.), επί των Καυσίμων. Επίσης πρέπει να ληφθεί υπόψη τους ότι τα περιθώρια του μ.ο μεικτού κέρδους είναι ιδιαιτέρως χαμηλά αφού κινούνται μεταξύ 3 – 5% περίπου.

Ως εκ τούτων οι αρμόδιοι ειδικοί σύμβουλοι του Υπ. Οικονομικών στην φημολογούμενη υλοποίηση των προθέσεων τους, ας λάβουν υπόψη τους πριν καταλήξουν στην τελική τους εισήγηση, ότι οι άμισθοι φοροεισπράκτορες Πρατηριούχοι και Έμποροι πετρελαίου θέρμανσης δημοσίων εσόδων, δεν πρόκειται να αποδεχθούν τετελεσμένα γεγονότα, αντιδρώντας με κάθε νόμιμο τρόπο.

 Στην προσπάθεια του Υπ. Οικονομικών για αναζήτηση ισοδυνάμων για την κάλυψη των ασφαλιστικών ταμείων και την απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων, ας προχωρήσει επιτέλους στον έλεγχο και την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης καυσίμων (λαθρεμπόριο, νοθεία, δασμοφοροδιαφυγή, κλοπή, κ.λπ.), που χρόνια την ακούμε αλλά δεν την βλέπουμε, από την οποία χάνονται πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως, υιοθετώντας τις προτάσεις της Π.Ο.Π.Ε.Κ.