ΦΙΛΟΖΩΪΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ: “Δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι για καταστάσεις τύπου Ταξιαρχών! Υπεύθυνη είναι η ανεύθυνη πολιτεία κι οι πολιτικοί που ψηφίζετε, που δεν μεριμνούν για τίποτα”…

ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ «ΤΑ ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ»

 

ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ !!!

Σύμφωνα με άρθρο της «ΠΡΩΤΗΣ» στις 18-5-16 ο κύριος Παναγόπουλος δήλωσε ότι την Πέμπτη 19 Μάη, συνεργείο του Δήμου παρουσία εισαγγελέα κι αστυνομίας θ’ απομακρύνει 22 σκυλιά από σπίτι στην Ταξιαρχών και θα προχωρήσει στην απολύμανση του χώρου.

Όπως είναι φυσικό, αναρωτηθήκαμε ποιος θα το κάνει αυτό, αφού εμείς δεν είχαμε ενημερωθεί από κανέναν, πώς θα καταφέρουν να μπούνε εκεί μέσα, αφού δεν γνωρίζουν τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν εκεί, πόσο δύσκολο είναι να μπει κάποιος που δεν ξέρει και πού θα πάνε όλα αυτά τα σκυλιά που θα πάρουν, αφού δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος να τα δεχτεί!

Η μόνη συνεννόηση που είχαμε με το Δήμο ως φιλοζωικός, ήταν να βοηθήσουμε να ξεκινήσουν σταδιακά οι στειρώσεις κάποιων απ’ τα σκυλιά που επείγουν, ώστε να μην γεννηθούν άλλα, χωρίς όμως να υπάρχει κάποιο πλάνο από μεριάς δήμου για το τι θα γίνουν μετά αυτά τα ζώα. Όσο για την πρόταση του κυρίου Παναγόπουλου στο ίδιο άρθρο, «να αφεθούν στο φυσικό τους περιβάλλον», μόνο ως επιπόλαιη μπορεί να χαρακτηριστεί! Αν αφεθούν τόσα σκυλιά ελεύθερα στην πόλη μας κινδυνεύουν κι αυτά από τους κινδύνους του δρόμου, αλλά και ο κόσμος. Μιλάμε για ζώα έγκλειστα μια ζωή, μη κοινωνικοποιημένα, φοβικά κι αγελοποιημένα, ίσως κι εχθρικά με τον κόσμο. Όπως έχουμε επισημάνει επανειλημμένως στον δήμαρχο, εδώ χρειάζεται οργάνωση και σχεδιασμός, πρόγραμμα σταδιακής επανένταξης, ασφαλή φιλοξενία και σχέδιο υιοθεσιών, όχι επιπόλαιες και βιαστικές κινήσεις απελπισίας χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Αν αφεθούν απλά έτσι, το πιθανότερο είναι να επιστρέψουν πάλι στο χώρο αυτό που γνωρίζουν…

Κι επειδή πολλά γράφτηκαν, ειπώθηκαν και διαδόθηκαν για την υπόθεση της Ταξιαρχών, ο Φιλοζωικός διευκρινίζει τα εξής:

ΟΥΔΕΠΟΤΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΕΙΧΕ ΚΑΠΟΙΟ ΣΧΕΔΙΟ Ή ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ.

Δεν είναι λίγες οι φορές που μέλη του φιλοζωικού έχουν κληθεί ως μάρτυρες σε δίκες για την υπόθεση, αλλά κι ως κατήγοροι για τις άθλιες συνθήκες που ζουν τα ζώα, κάνοντας συνεχείς συστάσεις στις ιδιοκτήτριες.

Ούτε είναι λίγες οι φορές που έχουμε πάρει ζώα από κει, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, αφού οι γυναίκες αυτές μαζεύουν κι άλλα ή γεννιούνται νέα από τα ήδη υπάρχοντα που ζευγαρώνουν, παρ’ όλες τις στειρώσεις που έχουν γίνει από το σύλλογο στο παρελθόν.

Μάλιστα, πολλές φορές ως σύλλογος έχουμε πιέσει και ζητήσει από το δήμο να συνδράμει κι αυτός απ’ τη μεριά του να βρεθεί μια αποτελεσματική λύση. Οι σπάνιες κι ολιγόλεπτες συναντήσεις που είχαμε με το δήμαρχο πάντα κατέληγαν σε αδιέξοδο, όσον αφορά στον χώρο που θα μεταφερθεί αυτός ο μεγάλος αριθμός ζώων (περίπου 25) και στο οικονομικό κόστος που αδυνατεί να καλύψει.

Το πρόβλημα δεν είναι οι «νομότυπες διαδικασίες», όπως ισχυρίζεται ο κύριος Παναγόπουλος σε άρθρο της Πρώτης στο διαδίκτυο στις 18 Μάη, αφού οι αρμόδιες δικαστικές αρχές ήταν ενήμερες κι έτοιμες για την έκδοση εντάλματος αρκετό καιρό πριν, αλλά ο χώρος που θα εγκατασταθούν τα ζώα. Πού θα πάνε 25 φοβικά κι ιδιαίτερου χαρακτήρα σκυλιά, αν δεν υπάρχει η κατάλληλη υποδομή που θα τα φιλοξενήσει; Το δημοτικό καταφύγιο της Ακράτας ασφυκτιά και παραπαίει από την εγκατάλειψη κι η Μέριμνα στο Ρίο έκλεισε…

Ως φιλοζωικός, στην προσπάθειά μας να βοηθήσουμε το δήμο να βρεθεί λύση, προτείναμε την επέκταση και δημιουργία 4 νέων θέσεων στο υπάρχον καταφύγιο της Ακράτας και προσφερθήκαμε εθελοντικά να βοηθήσουμε στην επιχείρηση της σταδιακής μεταφοράς, φιλοξενίας και νοσηλείας από την στείρωση, λόγω της πείρας μας με ιδιαίτερα ζώα. ‘Όπως καταλαβαίνετε όμως, αυτό συνεπάγεται κι ένα επιπλέον οικονομικό κόστος που ο δήμος πρέπει να καλύψει. Μάλιστα η ίδια η πρόεδρος του συλλόγου κ. Σοφιανοπούλου, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον εισαγγελέα κ. Μάκο – παρουσία του δημάρχου, του εξήγησε ότι δεν είναι μόνο το κόστος των εγκαταστάσεων αλλά και η τροφή, η στείρωση κι η ιατρική περίθαλψη των επιπλέον ζώων που θα επιβαρύνουν το καταφύγιο, πως το όλο θέμα έγκειται στο οικονομικό κι ότι αν ο δήμος καλύψει το κόστος αυτό, τότε δεν υπάρχει αντίρρηση να πάνε τα ζώα εκεί. Απάντηση από το δήμαρχο, δεν πήραμε….

Αξίζει να τονίσουμε εδώ, ότι καμιά δημοτική αρχή τόσα χρόνια τώρα, απ’ το δήμο Ακράτας που έφτιαξε το καταφύγιο έως και τη σημερινή, δεν έχει μεριμνήσει ώστε να νομιμοποιηθεί το παράνομο καταφύγιο, για να μπορεί να χρηματοδοτηθεί από κρατικά κονδύλια και να συντηρηθεί. Αδιαφορούν γι’ αυτό και προσπαθούν με μεσοβέζικες λύσεις να προσπεράσουν προσωρινά τον βραχνά, κρύβοντας διαρκώς το πρόβλημα κάτω απ’ το χαλάκι!

ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΥ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 18-5-16 ΟΜΑΔΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΠΗΚΕ ΣΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ.

Μην έχοντας ιδέα για τις βαρύγδουπες δηλώσεις του δημάρχου που έγιναν την ίδια μέρα και κατόπιν συνεννοήσεως με τις ιδιοκτήτριες των ζώων, (αφού αν δεν είναι αυτές παρούσες, τα ζώα φοβούνται, άλλα κρύβονται σε κρυψώνες, άλλα δεν πιάνονται κι άλλα γίνονται εχθρικά προς τους ξένους), τολμήσαμε να μπούμε στο χώρο! Οι συνθήκες που ζουν όχι μόνο τα ζώα, αλλά κι αυτές οι ίδιες, είναι ακραίες! Απερίγραπτες… Ακόμη κι εμείς που έχουμε εμπειρία με λογής-λογής ζώα, εκεί αδυνατούσαμε να χειριστούμε την κατάσταση. Αν δεν ήταν αυτές να τα πιάνουν δεν θα γινόταν δουλειά…

13227062_967909479990261_3960495848174547467_n 13263849_967909469990262_8505324376786423703_n 13254208_967909626656913_4513190640357488199_nΣκοπός μας ήταν να μετρήσουμε, να καταγράψουμε, ν’ αποπαρασιτώσουμε, να φροντίσουμε όσα είχαν ανάγκη και να δούμε ποια επείγουν στειρωθούν, αλλά η κατάσταση του χώρου μας εμπόδιζε. Απομακρύναμε λοιπόν τις στοίβες σκουπιδιών από τον ακάλυπτο του κτηρίου και προχωρήσαμε στον ψεκασμό των ζώων για τα παράσιτα, τα φωτογραφήσαμε και τα μετρήσαμε. Τέλος, μεταφέραμε δυο έγκυες σκυλίτσες που ήταν να στειρωθούν την επόμενη μέρα στην Πάτρα, στο κτηνιατρείο του Μιχάλη Παπαδημητρίου που δέχτηκε να φιλοξενήσει τα ζώα αφιλοκερδώς για μερικές μέρες, ώστε να αναρρώσουν μετά την στείρωση και τον ευχαριστούμε για την πολύτιμη βοήθειά του! Ακόμη φιλοξενούνται εκεί, μιας και το κτηνιατρείο στην Πάτρα που γίνονται οι στειρώσεις, δεν διαθέτει αναρρωτήριο.

Τι θα τις κάνουμε μετά, ο κύριος Παναγόπουλος δεν μας είπε. Όπως δεν μας είπε τι θα έκανε τα 25 κι όχι 22 σκυλιά που θα «απομάκρυνε» από κει.

Όπως δεν μας είπε γιατί δεν μας ενημέρωσε εγκαίρως για την επιχείρηση «σκούπα», παρά μόνο δεχτήκαμε μια κλήση από τον Αξιωματικό Υπηρεσίας του Α.Τ. Αιγίου την Πέμπτη 19/5/16 στις 11:40 το μεσημέρι, να πάμε εμείς να μπούμε μέσα να πάρουμε τα σκυλιά που ήταν για στείρωση (κάτι που είχε γίνει ήδη και τα σκυλιά είχαν ήδη πάει για στείρωση με αμάξι του Δήμου το ίδιο πρωί!) κι ενώ η αστυνομία μαζί με τον εισαγγελέα ήταν απέξω από το κτήριο;

Πού ήταν το συνεργείο του δήμου;

Γιατί δεν μας είχε ενημερώσει εγκαίρως για το θέμα;

Γιατί πήγαν και στάθηκαν απέξω και τηλεφωνούσαν μέσω του αξιωματικού της αστυνομίας;

Δεν ήξεραν ήδη ότι τα ζώα είχαν φύγει; Δικός τους υπάλληλος οδηγεί το αμάξι του δήμου…

Μήπως όλ’ αυτά είναι για το θεαθήναι από τη μεριά τους; Μήπως ποτέ δεν υπήρχε σχέδιο εκκαθάρισης του χώρου αλλά όλα γίνανε επειδή δέχονται μεγάλη πίεση από τους κατοίκους και τους καταστηματάρχες της περιοχής κι απλά μετά έριξαν το μπαλάκι στην απουσία μας, ότι εμείς φταίμε που δεν πήγαμε να μπούμε μέσα; Γιατί ακούστηκε κι αυτό!

Θα θέλαμε να ξέρουμε πότε έκανε αυτοψία στο χώρο ο δήμος, όπως ισχυρίζονται. Δεν έχουν ιδέα τι γίνεται πίσω απ’ την κλειστή πόρτα κι ό,τι λένε το ξέρουν από το φιλοζωικό που είναι ο μόνος που κατάφερε να μπει εκεί μέσα!

Τι θα γίνει με αυτές τις δυο γυναίκες, που και να τους πάρουμε τα σκυλιά, αυτές θα μαζέψουν άλλα; Αν η πολιτεία δεν μεριμνήσει να τις βοηθήσει με τον κατάλληλο τρόπο, το πρόβλημα θα διαιωνίζεται… Ζουν χωρίς ρεύμα κι ήταν κι ένα μεγάλο διάστημα που τους είχαν κόψει και το νερό! Είναι ανήμπορες να φροντίσουν τον ίδιο τους τον εαυτό, πόσο μάλλον 25 ζώα!

Και στην τελική, γιατί δεν κλήθηκε να συνεδριάσει η πενταμελής επιτροπή του δήμου για την διαχείριση των αδέσποτων, όπως ορίζει ο νόμος, για μια τόσο σοβαρή υπόθεση; Παρά μόνο το μαθαίνουμε από τις εφημερίδες; Και γιατί όταν ο φιλοζωικός ζητά συνάντηση με το δήμαρχο για διάφορα σοβαρά ζητήματα είναι τόσο δύσκολο έως αρνητικό να κλειστεί κάποιο ραντεβού μαζί του; Μήπως μας αποφεύγει; Μήπως δεν έχει τα κότσια να κοιτάξει το πρόβλημα κατάματα;

Κακώς από τη μεριά μας που τόσο καιρό δεν είχαμε δημοσιοποιήσει τις δράσεις μας και τις ενέργειές μας πάνω στην υπόθεση…

ΜΕΤΑ ΑΠ’ ΟΛΑ ΑΥΤΑ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΟΥΜΕ ΟΤΙ:

Ο φιλοζωικός σύλλογος είναι μια ολιγομελής ομάδα ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ.

Είναι τραγικό να μας ρωτάνε μορφωμένοι -υποτίθεται- άνθρωποι, πόσα παίρνουμε το μήνα κι αφού δεν πληρωνόμαστε γιατί τα κάνουμε όλα αυτά! Τα έσοδα του συλλόγου προέρχονται από δικές μας δράσεις (εκδηλώσεις, bazaar, εκδρομές, πίτες, δωρεές φιλόζωων ατόμων), δεν μας δίνεται κανένα κονδύλι από πουθενά, τα χρήματα των συμβάσεων πάνε στο δήμο, όχι σε μας. Δεν είμαστε ούτε Μ.Κ.Ο., ούτε οργανισμός, ούτε εταιρία να χρηματοδοτούμαστε.

Ενεργούμε στη βάση του εθελοντισμού, που είναι τόσο σπάνιος σε μια κατά τ’ άλλα πολιτισμένη κοινωνία! Επειδή θέλουμε να προάγουμε την ορθή παιδεία και την ευαισθητοποίηση στα παιδιά μας, γιατί πιστεύουμε πως μια σύγχρονη κοινωνία πρέπει να νοιάζεται για τη φύση και το περιβάλλον, την υγεία και την ευζωία όλων των όντων που την απαρτίζουν, γιατί θέλουμε το παράδειγμά μας να γίνει μάθημα για τις νέες γενιές, γιατί βλέπουμε πως η αλληλοβοήθεια, η προσφορά κι η φροντίδα των αδυνάμων, έχει θετικό αποτέλεσμα, όλοι ευημερούν κι ανθίζουν όταν περιβάλλονται από αγάπη!

Τα αδέσποτα δεν είναι ένα πρόβλημα που αφορά μόνο τους φιλόζωους, αφορά όλους τους δημότες κι είναι ο καθρέφτης του πολιτισμού και της παιδείας όλης της κοινωνίας!

Γιατί να κρίνουμε, να γκρινιάζουμε και να παραπονιόμαστε για την κατάσταση, ενώ μπορούμε να δράσουμε, να βοηθήσουμε ενεργά όσο μπορούμε κι αντέχουμε;

Γιατί να καθόμαστε στον καναπέ μας και να λέμε «πού είναι το κράτος;» «πού είναι οι αρμόδιοι;»… Ξεχάστε τους! Αν δεν υπήρχαμε κι εμείς οι λίγοι να παλεύουμε να περισώσουμε ό,τι μπορούμε, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα…

Κι αν νομίζετε πως είναι αρμοδιότητά μας όλο αυτό, κάνετε λάθος! Είναι αρμοδιότητα κι ευθύνη όλων μας. Κι αυτών που αυτοαποκαλούνται φιλόζωοι, κι εκείνων που δεν θέλουν να τα βλέπουν και μας ζητάνε να τα πάρουμε…

Δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι για τα αδέσποτα κι ορφανά ζώα εκεί έξω! Υπεύθυνοι είναι οι ανεύθυνοι ιδιοκτήτες που τα παρατάνε… Μωρά, άρρωστα, αστείρωτα, κακοποιημένα!

Δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι για καταστάσεις τύπου Ταξιαρχών! Υπεύθυνη είναι η ανεύθυνη πολιτεία κι οι πολιτικοί που ψηφίζετε, που δεν μεριμνούν για τίποτα…

Αν δεν αλλάξει η γενική νοοτροπία του κόσμου, αυτό θα γίνεται συνέχεια κι εμείς θα τρέχουμε και δεν θα φτάνουμε.

ΕΣΕΙΣ ΟΛΟΙ ΠΟΥ ΚΡΙΝΕΤΕ ΚΑΙ ΖΗΤΑΤΕ ΔΙΑΦΟΡΑ, ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΓΙ’ ΑΥΤΟ;

ΑΣ ΑΝΑΛΑΒΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΜΑΣ ΠΡΙΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ….

 

Εκ του Συλλόγου