Υπερτροφή το μπρόκολο για το πεπτικό σύστημα: Τι ανέδειξε νέα έρευνα

home made poached broccoli with roasted pine nuts,coconut oil based vinaigrette dressing

Το μπρόκολο είναι ευρέως αναγνωρισμένο για τα οφέλη του στην υγεία.

Επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ένα συγκεκριμένο μόριο που βρίσκεται στο μπρόκολοαλληλεπιδρά με έναν υποδοχέα, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της υγείας του εντέρου (πειράματα σε ποντίκια).

Γενικά, μελέτες έχουν δείξει ότι το μπρόκολο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου και διαβήτη τύπου 2. Τώρα, έρευνα που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο Penn State αποκάλυψε ότι το μπρόκολο περιέχει συγκεκριμένα μόρια που συνδέονται με έναν υποδοχέα (σε ποντίκια), προστατεύοντας την επένδυση του λεπτού εντέρου και αποτρέποντας την εξέλιξη της νόσου.

Αυτά τα αποτελέσματα ενισχύουν περαιτέρω την ιδέα ότι το μπρόκολο είναι πραγματικά μια “υπερτροφή”.

“Όλοι γνωρίζουμε ότι το μπρόκολο μας κάνει καλό, αλλά γιατί; Τι συμβαίνει στο σώμα όταν τρώμε μπρόκολο;” αναρωτήθηκε ο Gary Perdew, διευθυντής της Σχολής Γεωργικών Επιστημών του πανεπιστημίου. “Η έρευνά μας βοηθά να αποκαλυφθούν οι μηχανισμοί για το πώς το μπρόκολο και άλλες τροφές ωφελούν την υγεία σε ποντίκια και πιθανώς και στους ανθρώπους. Παρέχει ισχυρές ενδείξεις ότι τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών πρέπει να αποτελούν μέρος μιας κανονικής υγιεινής διατροφής”.

Σύμφωνα με τον Perdew, το τοίχωμα του λεπτού εντέρου επιτρέπει στο νερό και τα θρεπτικά συστατικά να περάσουν στο σώμα, αλλά αποτρέπει τα σωματίδια τροφής και τα βακτήρια που θα μπορούσαν να προκαλέσουν βλάβη. Ορισμένα κύτταρα που επενδύουν το έντερο βοηθούν στη ρύθμιση αυτής της δραστηριότητας και στη διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας.

Στην μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Laboratory Investigation, ο Perdew και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι κάποια μόρια στο μπρόκολο, τα οποία ονομάζονται συνδετικοί υποδοχείς υδρογονάνθρακα αρυλίου (aryl hydrocarbon receptor ligands), συνδέονται με τον υποδοχέα αρυλ-υδρογονάνθρακα (AHR), ο οποίος είναι ένας τύπος πρωτεΐνης που ονομάζεται παράγοντας μεταγραφής. Αυτή η δέσμευση, βρήκαν, ξεκινά μια σειρά δραστηριοτήτων, οι οποίες επηρεάζουν τις λειτουργίες των εντερικών κυττάρων.

ΠΗΓΗ: iatropedia.gr