Τρεις Ιεράρχες: Η αποδόμηση ενός εορτασμού

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης Αιγιάλειας σε ανακοίνωσή του, σχετικά με την εορτή των Τριών Ιεραρχών, μιλά για αποδόμηση του εορτασμού και αναφέρει:

 “Την εορτή των Τριών Ιεραρχών καθιέρωσε ο Αλέξιος Κομνηνός το 1100 μ.Χ. για να τιμηθούν οι τρεις μεγάλοι Άγιοι της Εκκλησίας. Έξι αιώνες αργότερα, το 1826 μ.Χ., ο Δημήτριος Φρειδερίκος Γκίλφορντ, ιδρυτής της Ιονίου Ακαδημίας, και ο Κωνσταντίνος Τυπάλδος καθιέρωσαν την ημέρα της εορτής των Τριών Ιεραρχών ως ημέρα αφιερωμένη στην Ελληνική και Επτανησιακή Παιδεία. Δεκαέξι χρόνια αργότερα, το 1842 μ.Χ. το πανεπιστήμιο Αθηνών καθιέρωσε για όλη την ελεύθερη Ελλάδα την εορτή των Τριών Ιεραρχών ως ημέρα αφιερωμένη στην Παιδεία και στα Γράμματα. Από τότε ως σήμερα, οι Τρεις Ιεράρχες θεωρούνται προστάτες των μαθητών, των φοιτητών και των σπουδαζόντων εν γένει, και η μέρα εορτής τους είναι σχολική αργία.

Αυτά ίσχυαν μέχρι την 15η Ιανουαρίου του 2020 οπότε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων αποφασίζει την κατάργηση, επί της ουσίας, της εορτής των  Τριών Προστατών  των γραμμάτων, των δασκάλων και των μαθητών.

Η ερώτηση που ποτέ δεν απαντήθηκε είναι το «γιατί;».

Ίσως επειδή δεν υπάρχει ο απαιτούμενος σεβασμός στο δάσκαλο της τάξης, ο οποίος κοπιάζει, καταθέτει μέρος της ψυχής του, παλεύει για το καλό των μαθητών του. Ο Έλληνας δάσκαλος που ζει την αγωνία της αδιοριστίας για χρόνια, που μετακινείται σε δύο ή /και περισσότερα σχολεία κάθε σχολική χρονιά, αν ανήκει σε κάποια ειδικότητα, ο δάσκαλος που αγωνιά για «τα παιδιά του», ο δάσκαλος που έχει να διαχειριστεί καθημερινά ένα σωρό προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης.

 Ο Έλληνας δάσκαλος που μέσα στην κρίση στηρίζει το δημόσιο σχολείο προσφέροντας υπηρεσίες άοκνα, με τα περισσότερα σχολικά εγχειρίδια κατώτερα από τα φθηνότερα εξωσχολικά βοηθήματα, με υποστηρικτικές δομές  απομακρυσμένης βοήθειας ή παντελούς έλλειψης, αναλαμβάνοντας καθήκοντα και αρμοδιότητες που δεν του αναλογούν από ασύντακτες και προδήλως αμφίβολης νομιμότητας εγκυκλίων, με δαπάνες ΑΕΠ για την Παιδεία χαμηλότερες όχι της ΕΕ αλλά των Βαλκανίων.

Αυτός ο μεγαλύτερος κλάδος δεν αξίζει να εορτάζει τους προστάτες του που σεβάστηκαν όλες οι κυβερνήσεις από το 1842. Δεν αξίζει να έχει την αργία της εορτής των Προστατών του, όπως όλοι οι επαγγελματικοί κλάδοι;

Ισχυρό ενδεχόμενο είναι οι Σύλλογοι Διδασκόντων να μη θεωρήσουν απαραίτητο τον εκκλησιασμό, αφού πρόκειται για μια μέρα σαν όλες τις άλλες. Ακόμη ισχυρότερο να μη γίνει αρτοκλασία, σε μια μέρα σαν όλες τις άλλες.

Προφανώς η μέρα γιορτής σηματοδοτεί και έναν ξεχωριστό τρόπο συμπεριφοράς της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Προφανώς όταν τιμάς και εκτιμάς μία ομάδα που προσφέρει και αγωνίζεται, τα οφέλη είναι σημαντικά και πολλαπλάσια.

 Η γιορτή έχει την αξία της όταν προετοιμάζεται, αγαπιέται και εορτάζεται σαν κάτι ιδιαίτερο και ξεχωριστό, όπως μας πρέπει και μας αξίζει.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιάλειας προτείνει στο Δ.Σ. της ΔΟΕ να προκηρύξει τρίωρη στάση εργασίας την 30η Ιανουαρίου, ημέρα εορτασμού των Τριών Ιεραρχών, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποδόμησή της”.

 ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                    Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΚΑΝΔΑΜΗ ΑΘΗΝΑ                                  ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΖΟΥΜΠΟΥΛΙΑ