Τρεις ανεκτίμητες συλλογές κοσμούν  τη Δημοτική Πινακοθήκη Ακράτας – «Ζωή Ψαρρού»

Φέτος λειτουργεί και τους χειμερινούς μήνες

Η Δημοτική Πινακοθήκη Ακράτας – «Ζωή Ψαρρού» λειτουργεί από το 2005. Περιλαμβάνει τρεις ανεκτίμητες συλλογές, που φέρουν τα ονόματα των δωρητών τους. Τη δωρεά της συντοπίτισσας Ζωής Ψαρρού, της οποίας η Πινακοθήκη είναι δημιούργημα, με έργα αντιπροσωπευτικών Ελλήνων εικαστικών. Τη γενναιόδωρη προσφορά του Χαράλαμπου Γιαννακόπουλου, ο οποίος το 2018 παραχώρησε, στη μνήμη των Ακρατινών γονιών του, πίνακες επίσης χαρακτηριστικούς της σύγχρονης εικαστικής ιστορίας της χώρας. Η τρίτη συλλογή του ζωγράφου Τάκη Σιδέρη, έργων που ο ίδιος φιλοτέχνησε, αποτελεί ευγενέστατη προσφορά του δημιουργού. 

Έτσι, η Δημοτική Πινακοθήκη της Ακράτας διεκδικεί τη μοναδικότητα, εξαιτίας μιας εγγενούς «αντίφασης»: συμπυκνώνει στον μικρό της χώρο, σε μια μικρή πόλη, ένα πολύτιμο, συνοπτικό, αλλά ευρύ κι ενδεικτικό κομμάτι της τέχνης των Ελλήνων ζωγράφων και της ιστορίας της τέχνης της ζωγραφικής του 20ού αιώνα στην Ελλάδα.

Φέτος, για πρώτη φορά, η Πινακοθήκη της Ακράτας λειτουργεί και τους χειμερινούς μήνες. Στόχος κι ελπίδα του Ν.Π.Δ.Δ. «Πολιτισμός Παιδεία Αθλητισμός & Κοινωνική Προστασία» του Δήμου Αιγιαλείας και των Φίλων της Πινακοθήκης δεν είναι μόνο η αύξηση του μετρήσιμου ίσως ποσοστού επισκεψιμότητας, αλλά και η γόνιμη επισκεψιμότητα από τον μαθητικό πληθυσμό όλων των ηλικιών των σχολείων της περιοχής, καθώς υπάρχει η δυνατότητα περιήγησης-ξενάγησης από την υπεύθυνη της Πινακοθήκης Ειρήνη Παμπούκη, και οργάνωσης βιωματικών προσεγγίσεων της ζωγραφικής τέχνης, σε συνεννόηση με τους διευθυντές των σχολείων και τους δασκάλους/καθηγητές των μαθημάτων των εικαστικών.

Επιθυμία όλων των εμπλεκομένων είναι, με έναν ακόμα τρόπο, να συνδεθεί λειτουργικά και άρρηκτα το πεδίο του Πολιτισμού και της Τέχνης με τον τόπο, τους ανθρώπους και την κοινωνία τους, αποτελώντας αναπόσπαστο κοινό κτήμα.

Ωράριο λειτουργίας:

Παρασκευή: 18:30-20:30

Σάββατο: 18:30-20:30

Κυριακή: 18:30-20:30

15ήμερο Χριστουγέννων καθημερινά, πλην αργιών: 18:30-20:30

Τηλ. Επικοινωνίαςγιαομαδικές επισκέψεις εκτός ωραρίου: 6980955005 (Ειρήνη Παμπούκη)

Τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας από την COVID-19.