Το Eurogroup δεν δίνει τη δόση στην Ελλάδα

  • Η Ελλάδα δεν λαμβάνει από το Eurogroup την έγκριση για την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ
  • Ο λόγος; Η κωλυσιεργία στο θέμα του Ελληνικού και οι μηδενικές εισπράξεις από τους πλειστηριασμούς 
  • Το πρακτορείο Bloomberg μιλά για σημαντικές εκκρεμότητες και μένει να δούμε αν θα επιβεβαιωθεί 

Το αξιόπιστο πρακτορείο αναφέρει πως οι καθυστερήσεις αυτές έρχονται σε μια περίοδο που η Ελλάδα προσπαθεί να πείσει επενδυτές και πιστωτές πως σύντομα θα είναι σε θέση να αναχρηματοδοτείται μόνη της από τις αγορές χωρίς την βοήθεια των εταίρων της.

Τα δυο θέματα που εκκρεμούν για την εκταμίευση της δόσης αφορούν στο Ελληνικό για το οποίο αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και η πρόοδος στο θέμα των πλειστηριασμών. Η Ε.Ε. και η Αθήνα ελπίζουν ότι τα θέματα θα έχουν διευθετηθεί πριν την επιστροφή των δανειστών στις 26 Φεβρουαρίου, με λίγα λόγια η ελληνική πλευρά θα πρέπει να πείσει πως θα δρομολογηθούν εξελίξεις, διότι τα… λεφτά δεν πρόκειται να τα βρει.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες μέσα από το Eurogroup, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ήταν αυτός που προκάλεσε την ακύρωση της εκταμίευσης όταν ζήτησε περισσότερες διευκρινίσεις από την ελληνική πλευρά, ως προς το νομικό πλαίσιο και την αποτελεσματικότητα των πλειστηριασμών σε ολόκληρη τη χώρα μας. Σε αυτό το σημείο, μάλιστα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ύψωσε τους τόνους και ακολούθησε μια έντονη στιχομυθία που είχε ως αποτέλεσμα να αποχωρήσει ο πρόεδρος της ΕΚΤ για λίγο από την αίθουσα!

Tην ίδια στιγμή, αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι τα κεφάλαια αυτά ενδέχεται να μην δοθούν μέχρι τα μέσα Μαρτίου και λόγω των καθυστερήσεων προγραμματισμού της γερμανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που πρέπει να δώσει «πράσινο φως» στην εκταμίευση.

Η βασική ερώτηση, ωστόσο είναι αν η Ελλάδα θα μπορεί να σταθεί πλήρως στα πόδια της όταν τελειώσει το πρόγραμμα, ειδικά αν η τρέχουσα παγκόσμια οικο-νομική ανάκαμψη εξασθενίσει. Η καθυστέρηση στην έκδοση του 7ετούς ομολόγου και η πρόσφατη αύξηση της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς, υπενθυμίζουν την ευπάθεια της χώρας στις εξωτερικές συνθήκες της αγοράς, είπε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο πρακτορείο.