Το 1ο Γενικό Λύκειο Αιγίου απέκτησε το δικό του Απινιδωτή

Mέσα από το πρόγραμμα Erasmus+

 

Το 1ο Γενικό Λύκειο Αιγίου ανήκει πλέον στα σχολεία, που διαθέτουν  Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή, αγορά που έγινε με χρήματα του Erasmus+/KA229 προγράμματος “Physical Education Active Lifestyle”, που υλοποίησε το σχολείο την περίοδο 2019-2022.

*Ο Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής (Automated External Defibrillator – AED)  είναι μια φορητή συσκευή η οποία αναλύει τον καρδιακό ρυθμό και εάν αναγνωρίσει κάποιον ρυθμό που επιδέχεται απινίδωση χορηγεί ρεύμα, έτσι ώστε να αποκαταστήσει τον φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό μετά από μια καρδιακή ανακοπή.

Η Ελλάδα είναι ουραγός στην Ευρώπη στην επιβίωση θυμάτων ανακοπής. «Οι έρευνες λένε ότι αν φτάσει ο απινιδωτής σε ένα έως πέντε λεπτά  δίπλα στο θύμα, τότε μάλλον θα πανηγυρίζουμε στο τέλος, γιατί οι περισσότεροι, το 50 με 70% των θυμάτων, θα επανέρχονται στη ζωή. Άρα, εχθρός μας είναι η άγνοια και ο χρόνος», επισημαίνει ο Αναστάσης Στεφανάκης, ιδρυτής  και πρόεδρος της οργάνωσης KIDS SΑVE LIVES – Tα Παιδιά Σώζουν Ζωές. Παράλληλα, αναφέρει ότι η χώρα μας είναι στην τρίτη θέση, από το τέλος, στην επιβίωση θυμάτων ανακοπής, λόγω άγνοιας  και έλλειψης αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών. Σύμφωνα με τον κ. Στεφανάκη, δεν έχουμε εκπαιδευμένα χέρια και συσκευές για να επαναφέρουμε τα θύματα. Αναγνωρίσαμε ότι τα παιδιά, από μικρή ηλικία, αν τα εκπαιδεύσουμε στις πρώτες βοήθειες, το μαθαίνουν, δεν το ξεχνάνε ποτέ  και αναγνωρίζουν ότι αν και είναι μικρά, μπορούν με τα δύο τους χέρια να βοηθήσουν οποιονδήποτε πάθει οτιδήποτε. Άρα είναι πάρα πολύ κρίσιμο να πάρουν ένα πολύ σημαντικό μάθημα και να αποκτήσουν δεξιότητες για  όλη τους τη ζωή.

Ενώ από το 2007, σύμφωνα με υπουργική εγκύκλιο η παρουσία του Αυτόματου Εξωτερικού απινιδωτή κρίθηκε απαραίτητη στα ελληνικά σχολεία όπως και σε άλλους δημόσιους χώρους (Υ4αοικ 22.8.2007, Εγκύκλιος Υπουργείου Υγείας και Κοιν. Αλληλεγγύης «Κανόνες Χρήσης Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή σε Δημόσιους Χώρους») μόνο ένα δραματικά μικρό ποσοστό της τάξεως του 0,8% διαθέτουν Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή.»

Στο σχεδιασμό δράσεων του σχολείου, για αυτή την σχολική χρονιά, περιλαμβάνεται η εκπαίδευση των εκπαιδευτικών και των μαθητών του στη χρήση του Απινιδωτή.