Το 1ο ΓΕΛ Αιγίου στην Βουδαπέστη στο πλαίσιο της 1ης συνάντησης του Erasmus+ προγράμματος «PEALS Physical Education – Active LifeStyle»

Από την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018 έως και την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018, πραγματοποιήθηκε στην Βουδαπέστη η πρώτη διακρατική συνάντηση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εκπαιδευτικού Προγράμματος Erasmus+ ΚΑ229 «PEALS Physical Education – Active Lifestyle».

Σκοπός του προγ/τος PEALS είναι η ανάδειξη της αξίας του αθλητισμού και του ενεργού τρόπου ζωής στην βελτίωση της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών, στην ανάπτυξη σημαντικών κοινωνικών δεξιοτήτων (ομαδικότητα, τήρηση κανόνων και σεβασμός) και στην βελτίωση των εκπαιδευτικών επιδόσεων. Ο βασικός στόχος του προγ/τος είναι ο εμπλουτισμός του προγράμματος σπουδών της Φυσικής Αγωγής με νέες αθλητικές δραστηριότητες και τρόπους διδασκαλίας αυτών καθώς και η άντληση ιδεών για εκπαιδευτικά προγράμματα εκτός σχολικού ωραρίου με καλές πρακτικές φυσικών δραστηριοτήτων.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Ουγγρικό σχολείο «KOZGAZDASAGI POLITECHNIKUM ALTERNATIV GIMNAZIUM» που συντονίζει το πρόγραμμα με υπεύθυνες τις καθηγήτριες Φυσικής Αγωγής, κυρίες Barbara Béres-Deák, Emese Gáti και Bernadett Boncz.

Το σχολείο μας εκπροσωπήθηκε από τους καθηγητές Πληροφορικής Διαμαντόπουλο Νικόλαο και Σπανό Ηλία, και τους μαθητές/τριες της Α΄ τάξης Κωστοπούλου Κυριακή, Ανδρικοπούλου Ανδριάνα, Μίχαλου Βαρβάρα και Ζαντέ Εμμανουήλ και την μαθήτρια της Β’ τάξης Μπαστογιάννη Βασιλική. Εκτός από την ελληνική και την ουγγρική ομάδα, στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης 2 καθηγητές και 5 μαθητές από καθένα από τα υπόλοιπα τρία σχολεία εταίρους του προγ/τος που είναι τα εξής: (α) το Λιθουανικό σχολείο «Sirvintu r. Gelvonu gimnazija», το Τσέχικο σχολείο «Gymnazium J.A. Komenskeho» και το Λετονικό σχολείο «Madonas Valsts gimnazija».

Όλοι οι μαθητές/τριες φιλοξενήθηκαν σε οικογένειες μαθητών/τριών του Ουγγρικού σχολείου, με στόχο την πολιτισμική αλληλεπίδραση, τη στενότερη φιλία και την ανάδειξη της αξίας της φιλοξενίας.

Η 1η ημέρα του προγ/τος, Παρασκευή 12/10/2018, περιλάμβανε στην αρχή καλωσόρισμα στο σχολείο, παρουσίαση κάθε εταίρου της χώρας, της πόλης και του σχολείου του και ένα παιχνίδι kahoot με ερωτήσεις γεωγραφίας και αθλητισμού.

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες γνωριμίας – παιχνίδια στο γυμναστήριο για τους μαθητές. Οι καθηγητές παράλληλα είχαν διαχειριστική συνάντηση όπου συζήτησαν για τις επόμενες ανταλλαγές, την διάδοση, τον προϋπολογισμό και την ιστοσελίδα του έργου. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ένα talent show το οποίο περιελάμβανε παιχνίδια με μπάλα ανάμεσα σε μαθητές, χορευτικές παραστάσεις και επιδείξεις pole dancing και aerial yoga από επίλεκτους μαθητές του Ουγγρικού σχολείου.

Επίσης κάθε σχολείο εκτέλεσε μια 5λεπτη παράσταση σε κάποιο θέμα που είχε ήδη προετοιμάσει. Εμείς επιλέξαμε να χορέψουμε 3 παραδοσιακούς Ελληνικούς χορούς, τον Τσάμικο, τον Καλαματιανό και τον Χασαποσέρβικο στον οποίο μάλιστα σηκώθηκαν και μας συνόδεψαν όλοι οι μαθητές των άλλων χωρών. Στο τέλος της ημέρας όλοι μαθητές και καθηγητές δειπνήσαμε στο εστιατόριο που διαθέτει το ίδιο το σχολείο.

Το Σάββατο 13/10/2018 όλοι οι συμμετέχοντες μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαμε την ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε από τις 9:00 μέχρι τις 18:00 μια περιήγηση με ποδήλατο γύρω από τη λίμνη Velencei, απολαμβάνοντας μία υπέροχη αθλητική δράση στην φύση σε μια υπέροχη διαδρομή 30 χλμ.

Η Κυριακή 14/10/2018 περιείχε ένα παιχνίδι κυνηγιού κρυμμένου θησαυρού με παράλληλη ξενάγηση στη Βουδαπέστη σε διακρατικές ομάδες υπό την καθοδήγηση των Ούγγρων μαθητών.

Την Δευτέρα 15/10/2018 πραγματοποιήσαμε από τις 9:00 μέχρι τις 18:00 περιήγηση με ποδήλατο μέσα στην πόλη της Βουδαπέστης και κατά μήκος του Δούναβη σε μια υπέροχη συνολική διαδρομή 54 χλμ., που πραγματικά απόλαυσαν τόσο οι μαθητές όσο και οι καθηγητές όλων των σχολείων. Το μεσημέρι επισκεφτήκαμε την γραφική κωμόπολη Szentendre δοκιμάζοντας το περίφημο αυθεντικό ουγγρικό τηγανόψωμο που ονομάζεται lángos.

Την Τρίτη 16/10/2018 οι καθηγητές παρακολουθήσαμε από τις 9:00 ως τις 12:00 μαθήματα φυσικής αγωγής του Ουγγρικού σχολείου, ενώ αντίστοιχα οι μαθητές μας συμμετείχαν σε αυτά. Ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Gergely Kiss, διάσημο Ούγγρο Ολυμπιονίκη αθλητή του water polo, ο οποίος μας τόνισε την σημασία του αθλητισμού για την καλή σωματική και ψυχική υγεία ενός ανθρώπου, παρουσιάζοντας τους σημαντικούς σταθμούς στην αθλητική του ζωή και τις θυσίες που πρέπει ένας νέος να κάνει αν θέλει να ασχοληθεί με ένα άθλημα επαγγελματικά.

Μετά το μεσημεριανό στο Ουγγρικό στο σχολείο, οι Ούγγροι μαθητές και καθηγητές μας παρουσίασαν για μία ώρα παραδοσιακά ουγγρικά παιχνίδια, όπως την μέτα. Αμέσως μετά οι μαθητές σε μικτές διακρατικές ομάδες προετοίμασαν μια παρουσίαση με φωτογραφίες και video από τις δραστηριότητες που είχαν όλες αυτές τις ημέρες. Παράλληλα οι καθηγητές συζητήσαμε για τις επόμενες δραστηριότητες που πρέπει να γίνουν τους επόμενους μήνες από κάθε σχολείο και καθορίστηκε η ημερομηνία της επόμενης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Madonna της Λετονίας από τις 10 έως τις 16 Φεβρουαρίου 2019. Στη συνέχεια, σε μια υπέροχη τελετή λήξης οι μαθητές παρουσίασαν τις φωτογραφίες και τα video από τις δραστηριότητες του προγ/τος και έγινε η απονομή αναμνηστικών διπλωμάτων και πιστοποιητικών Europass σε όλους τους συμμετέχοντες. Ακολούθησε δείπνο για όλους στο χώρο του εστιατορίου του σχολείου με πίτσα που προετοίμασαν και έψησαν οι ίδιοι οι Ούγγροι μαθητές.

Την Τετάρτη 17/10/2018, οι Ούγγροι καθηγητές και μαθητές μας συνόδεψαν στο Αεροδρόμιο της Βουδαπέστης όπου έγινε ο αποχαιρετισμός σε κλίμα ευφορίας και συγκίνησης και δόθηκε το επόμενο ραντεβού για την συνάντηση στην Λετονία το Φλεβάρη του 2019.

Η διοργάνωση της συνάντησης στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία όχι μόνο σχετικά με τους συγκεκριμένους στόχους του προγράμματος, αλλά και στο πλαίσιο των αλληλεπιδράσεων των μαθητών/τριών των πέντε χωρών, ως πρακτική οικοδόμησης του πολιτισμού της συνεργασίας και του σεβασμού των ιδιαιτεροτήτων κάθε λαού. Όλοι οι εταίροι ευχαρίστησαν θερμά τις 3 καθηγήτριες Φυσικής Αγωγής του Ουγγρικού σχολείου για τη θερμή φιλοξενία και την άψογη διοργάνωση. Όλες οι δράσεις που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο της συνάντησης προβλήθηκαν από μεγάλο μέρος των τοπικών ΜΜΕ, ηλεκτρονικών και έντυπων.