Το εκπαιδευτικό ταξίδι του 2ου Eσπερινού ΕΠΑΛ Αιγίου στη Γρανάδα της Ισπανίας

Μαθητές και καθηγητές του 2ου ΕΠΑΛ Αιγίου συμμετείχαν φέτος, για πρώτη φορά, στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης Leonardo da Vinci. Ο σκοπός του προγράμματος ήταν διττός: Εκπαίδευση σε τεχνολογίες συναφείς με τις ειδικότητες των μαθητών και εξοικείωση με τον τρόπο που αυτές εφαρμόζονται και υλοποιούνται σε μια ξένη χώρα, καθώς και γνωριμία αλλά και ανταλλαγή πολιτιστικής κουλτούρας, παράθεση σκέψεων, προβληματισμών και προτάσεων μεταξύ Ευρωπαίων πολιτών-μαθητών που προέρχονται από διαφορετικές χώρες, με διαφορετικό υπόβαθρο και νοοτροπία. Στο εν λόγω πρόγραμμα μετακινήθηκαν συνολικά 15 μαθητές και 4 καθηγητές του σχολείου μας.

 

Η χώρα υποδοχής της αντιπροσωπείας του σχολείου μας ήταν η Ισπανία και ειδικότερα η πόλη της Γρανάδας στην περιοχή της Ανδαλουσίας. Το εγκεκριμένο πρόγραμμα LeonardodaVinci με κωδικό 2013-1-GR1-LEO01-14851 και τίτλο «Ήλιος και Άνεμος-Πηγές Πλούτου για το Μέλλον», υλοποιήθηκε την περίοδο 17 έως 31 Μαρτίου 2014. Μετακινήθηκαν 15 μαθητές του σχολείου μας (Ανδριόπουλος Λεωνίδας, Ανδρίτσος Γεώργιος, Πιρόλι Αντόν, Αλεξόπουλος Χρύσανθος, Γεωργικόπουλος Μιχαήλ, Διαβάτης Δημήτριος, Ψιμούλης Παναγιώτης, Ασημακόπουλος Ανδρέας, Τασσόπουλος Παναγιώτης, Φιλιπποπούλου Παρασκευή, Κόρδας Γεώργιος, Μπούζι Κλαούντιο, Κάβουρας Ιωάννης, Χασάνι Ιβεράλντο και Μουκάι Γκέρς) συνοδευόμενοι από 4 καθηγητές (δύο κάθε εβδομάδα): Κάλπης Γεώργιος, Σακελλαρίου Παρασκευή, Στεφανάτος Γεράσιμος και Φάκος Γεώργιος.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΗ επιλογή των μαθητών έγινε με κλήρωση, καθώς οι αιτήσεις ξεπερνούσαν κατά πολύ τον επιθυμητό αριθμό μετακινούμενων μαθητών. Πριν την μετακίνηση είχε προηγηθεί προετοιμασία των μαθητών στην αγγλική γλώσσα. Οι μετακινήσεις έγιναν αεροπορικώς (Αθήνα-Ρώμη, Ρώμη-Μαδρίτη και Μαδρίτη-Γρανάδα) ενώ η αποστολή κατέλυσε στο πολυτελέστατο ξενοδοχείο Carmen 4* στο κέντρο της Γρανάδας. Στη διάρκεια της παραμονής τους οι μαθητές επισκέφθηκαν εταιρείες και οργανισμούς σχετικούς με την ειδικότητα που παρακολουθούν στο 2ο Eσπερινό ΕΠΑΛ Αιγίου και επιμορφώθηκαν σε τεχνολογίες αιχμής από ειδικούς του χώρου. Επίσης παρακολούθησαν πολιτιστικά προγράμματα και γνώρισαν την ιστορία, τον πολιτισμό αλλά και ήθη και έθιμα της πόλης της Γρανάδας. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα περιλάμβανε:

1η Μέρα-18/03/2014: Επίσκεψη στο Κυβερνείο της Γρανάδας (LocalGovernment) όπου τους υποδέχτηκε ο Κυβερνήτης και πραγματοποιήθηκε περιήγηση και ενημέρωση. Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στις σπηλιές του Sacramonde.

2η Μέρα-19/03/2014: Επίσκεψη στο Πάρκο Επιστημών (ParquedelasCiencias) της Γρανάδας, ένας χώρος γεμάτος με διαδραστικά παιχνίδια και επιδείξεις που αφορούν επιτεύγματα και βασικές αρχές της τεχνολογίας. Εδώ οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν και το μεγάλο πλανητάριο του πάρκου. Περισσότερες πληροφορίες: http://www.parqueciencias.com/.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA3η Μέρα-20/03/2014: Βόλτα και περιήγηση στο κέντρο της πόλης της Γρανάδας.

4η Μέρα-21/03/2014: Επαγγελματική Επίσκεψη στις Εγκαταστάσεις Ανεμογεννητριών (WindTurbinesPlant) στην Γρανάδα.Επίσκεψη στις Φωτοβολταϊκές Εγκαταστάσεις της Αλμερίας (SolarPlantinAlmeria) που είναι κέντρο παραγωγής ηλεκτρισμού μέσω ηλιακής ενέργειας και εδρεύει στην Επαρχία της Αλμερίας. Οι μαθητές γνώρισαν και έμαθαν την διαδικασία με την οποία τα άνω των 20.000 ηλιακά πάνελ που εκτείνονται σε συνολική επιφάνεια 0,4 Km2 μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρικό ρεύμα.

5η Μέρα-22/03/2014: Εκδρομή στην πόλη της Cordoba και πολιτιστική επίσκεψη στον μεγαλοπρεπή και εξαιρετικής ομορφιάς Καθεδρικό Ναό της πόλης.

6η Μέρα-23/03/2014: Εκδρομή στην πόλη της Σεβίλλης και επίσκεψη στον Καθεδρικό Ναό της πόλης.

7η Μέρα-24/03/2014: Επίσκεψη στην επιχείρηση “OfficinayRed”, μία πλήρως αυτόνομη ενεργειακά εγκατάσταση η οποία εκμεταλλεύεται Α.Π.Ε (ηλιακή, αιολική, γεωθερμική και υδροθερμική ενέργεια) με υψηλούς βαθμούς απόδοσης. Είναι η μοναδική εγκατάσταση στην Γρανάδα με ενεργειακή προδιαγραφή Α+.

Την ίδια μέρα η αποστολή γνώρισε την τέχνη του graffiti στους τοίχους των κτιρίων της Γρανάδας από ντόπιους καλλιτέχνες.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA8η Μέρα-25/03/2014: Δεύτερη περιήγηση στην πόλη της Γρανάδας: Αξιοσημείωτες στάσεις η “LaPlasadeIsabellaCatolica” όπου η βασίλισσα Ισαβέλλα δίνει στον Χριστόφορο Κολόμβο την άδειά της να κάνει την εξερεύνησή του, η “PlazaBibRambla” με το επιβλητικό άγαλμα του Θεού Ποσειδώνα, ο Καθολικός Ναός “CatedraldeGranada” κατασκευασμένος από Μουσουλμάνους το 1492 που η κατασκευή του χρειάστηκε 181 χρόνια για να ολοκληρωθεί, το “GranViadeKolon” καθώς και το “DiegodeSilos” με την χαρακτηριστική πηγή νερού του.

9η Μέρα-26/03/2014: Επίσκεψη σε εταιρεία μεταλλικών κατασκευών και επίδειξη μηχανημάτων κοπής και διαμόρφωσης. Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε περιήγηση στην συνοικία του Sacramonde.

10η Μέρα-27/03/2014: Επίσκεψη στο Τμήμα Επιστημών του Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου της Γρανάδας (UniversidaddeGranada). Ο καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Dr. J. LuisRosua ενημέρωσε τους μαθητές για το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος, τις προϋποθέσεις εισαγωγής, την επαγγελματική προοπτική των αποφοίτων καθώς και τα μεταπτυχιακά προγράμματα. Οι μαθητές επίσης είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν το πραγματικά τεράστιο εκκρεμές του Φουκώ που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου. Περισσότερες πληροφορίες: http://www.ugr.es/. Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο στάδιο της τοπικής ομάδας ποδοσφαίρου της Γρανάδας.

11η Μέρα-28/03/2014: Εκδρομή στο παραλιακό θέρετρο της Μάλαγας στο νοτιοδυτικό άκρο της Ισπανίας.

12η Μέρα-29/03/2014: Ξενάγηση στην πασίγνωστη και εντυπωσιακή Alhambra, το αραβικό ανάκτορο που κτίστηκε στα μέσα του 11ου αιώνα από τον Μουσουλμάνο ηγεμόνα Μοχάμετ Μπεν Αλ-Άχμαρ και κατόπιν έγινε αυτοκρατορικό παλάτι από τον Γιουσούφ Α΄, Σουλτάνο της Γρανάδας. Κήποι, λουτρά, ιδιωτικά δωμάτια, στάβλοι αλλά και επιβλητικές οχυρώσεις και μεγαλοπρεπείς πύργοι συνέθεταν το εξαιρετικής ομορφιάς και αρχιτεκτονικής παλάτι, όπου άνθρωποι από κάθε γωνιά της γης συρρέουν για να το δουν. Επίσης οι μαθητές ανέβηκαν στο λόφο του Albaycin και το ίδιο βράδυ απόλαυσαν μια παράσταση φλαμένκο, του έντονου και παθιασμένου τοπικού χορού από Ανδαλουσιανούς χορευτές.

13η Μέρα-30/03/2014: Την τελευταία ημέρα οι μαθητές απόλαυσαν μια ημέρα ξεγνοιασιάς στο πασίγνωστο MiniHolywood στην περιοχή Tabernas της Αλμερίας (150km Α της Γρανάδας). Εκεί υπάρχει μια αναπαράσταση πολιτείας της Άγριας Δύσης όπου πραγματοποιούνται διάφορα δρώμενα για τους τουρίστες, ως επίδειξη των spaghettiwesterns που έχουν γυριστεί στο πραγματικό studio λίγα χιλιόμετρα πιο πάνω, ενώ υπάρχει και ένας μεγάλος ζωολογικός κήπος. Οι μαθητές περιπλανήθηκαν στην κατάλληλα διαμορφωμένη πόλη της Άγριας Δύσης, επισκέφθηκαν το saloon, είδαν διάφορα είδη άγριων ζώων και παρακολούθησαν show με παπαγάλους.

Στις 5 Μαϊου οι μαθητές που επισκέφθηκαν την Γρανάδα παρουσίασαν στους συμμαθητές την εμπειρία τους με φωτογραφικό υλικό και video.

Ο Δ/ντής του 2ου ΕΠΑΛ Αιγίου κ. Αλτανόπουλος Νικόλαος τόνισε:

“Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους μαθητές μας για την άψογη συμπεριφορά τους κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Γρανάδα και να τους ευχηθούμε να μεταφέρουν κομμάτι της εμπειρίας, που αποκόμισαν, στην καθημερινή τους ζωή πίσω στην Ελλάδα. Η εμπειρία τους πρέπει να μεταλαμπαδευτεί στους συμμαθητές τους και στον κοινωνικό τους περίγυρο. Στην «φαρέτρα» των προσόντων τους από την εκπαιδευτική διαδικασία θα προστεθεί και το σημαντικό δίπλωμα “Europass”, προσόν που τους επιτρέπει να διεκδικήσουν με περισσότερες αξιώσεις μια πιθανή θέση εργασίας σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τους ευχόμαστε καλή σταδιοδρομία και γρήγορα να ξαναζήσουν παρόμοιες εμπειρίες. Εμείς από την πλευρά μας, ως καθηγητές του 2ο ΕΠΑΛ Αιγίου, θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας να βελτιωνόμαστε και να παρέχουμε στα παιδιά μας όλο και υψηλότερου επιπέδου μάθηση και διαπαιδαγώγηση.”