Το Διακοπτό… «μίλησε»! Ψηφίζει «Ποιοτική Αιγιάλεια»!

ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΑΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΨΥΧΡΑΜΗ

Με μία μεγάλη συγκέντρωση, που συνοδεύτηκε από την αθρόα προσέλευση ανθρώπων κάθε ηλικίας, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου η κεντρική ομιλία τής επικεφαλής τού συνδυασμού «ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ» Βασιλικής Ψυχράμη στο κέντρο του Διακοπτού. Η υποψήφια δήμαρχος Αιγιαλείας με ειλικρινή αλλά και ξεκάθαρη ομιλία, έστειλε σαφές μήνυμα για τις εκλογές της 26ης Μαΐου: «Θέλουμε να δώσουμε στο Διακοπτό τη θέση που του αξίζει! Θέλουμε την Αιγιάλεια αρχόντισσα!».

Ούτε ο… ποδοσφαιρικός αγώνας (τελικός Κυπέλλου Ελλάδος) στάθηκε αρκετός να αποτρέψει τους κατοίκους του Διακοπτού ώστε να δώσουν «ηχηρό παρών» στην ομιλία τής κ. Ψυχράμη, δηλώνοντας εμπράκτως την υποστήριξη και την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό της, ενώ πολλές ήταν οι φορές που την διέκοπταν για να χειροκροτήσουν με θέρμη τα όσα επισήμανε! Και εκείνη τούς… αποζημίωσε καθώς μίλησε με λόγια που πηγάζουν μέσα από την ψυχή, χωρίς ουτοπικές υποσχέσεις και ευχολόγια αλλά με έκδηλη τη γνώση των πραγμάτων και τη διάθεση για σκληρή και μεθοδική δουλειά από την πρώτη κιόλας μέρα που θα αναλάβει τα ηνία του δήμου μας.

Η Βασιλική Ψυχράμη μίλησε προς τους συγκεντρωμένους στέλνοντας μήνυμα ελπίδας, ανάσα ζωής και αλλαγής στο δήμο. Αναφέρθηκε στους νέους άφθαρτους και γεμάτους διάθεση προσφοράς υποψηφίους του ψηφοδελτίου της, με τους οποίους δήλωσε αποφασισμένη να προχωρήσουν ενωμένοι μέχρι το τέλος της δημαρχιακής θητείας, μακριά από προσωπικές φιλοδοξίες. «Είμαι εδώ για να χτίσουμε σχέση εμπιστοσύνης, για να δρομολογήσουμε τις μεγάλες αλλαγές που θα κάνουν το Διακοπτό ξακουστό σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο! Η «Ποιοτική Αιγιάλεια» φέρνει μήνυμα ποιότητας ως προς τις αρχές διοίκησης του δήμου, ως προς τον τρόπο διοίκησης και ως προς τα άτομα. Οι υποψήφιοί μας έχουν ήθος και νοοτροπία προσφοράς. Είναι άτομα που έρχονται στο δήμο για να φτιάξουν και όχι για να φτιαχτούν», είπε με νόημα, τονίζοντας ακόμη πως ως δήμαρχος, σταθερή επιδίωξή της θα είναι μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο να χτίζει γέφυρες και όχι να υψώνει τείχη.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις συμμαχίες που χαρακτηρίζουν άλλο συνδυασμό, σημειώνοντας πως όλοι αυτοί που διοίκησαν στο παρελθόν, έτσι όπως διοίκησαν, φιλοδοξούν να ρυθμίσουν και πάλι τα δημοτικά μας πράγματα. «Μια παράταξη που συγκροτήθηκε από πρώην δημάρχους και τις ομάδες τους. Δημιούργησαν μια… ανίερη συμμαχία για να υποστηρίξουν για δήμαρχο αυτόν για τον οποίο μέχρι χθες μιλούσαν υποτιμητικά και απαξιωτικά. Αυτόν που σήμερα αποκαλούν καλό παιδί! Δεν αρκεί όμως αυτό για να διοικήσεις! Ο συγκεκριμένος υποψήφιος, μολονότι έχει διατελέσει δημοτικός σύμβουλος, αντιδήμαρχος και μέλος επιτροπών, ούτε είδαμε το έργο του πουθενά, ούτε καν ακούσαμε τη φωνή του στα δημοτικά συμβούλια. Κυριολεκτικά διοίκησε διά της αφωνίας και της απουσίας του! Προσπαθούν να μας πείσουν ότι το αύριο θα χτιστεί με ανθρώπους του παρελθόντος και με άχρωμους υποτιθέμενους αρχηγούς… Δεν θα τους αφήσουμε! Γιατί δεν μπορούν! Γιατί δεν πρέπει να το επιτρέψουμε! Διεκδικούμε καλύτερες μέρες! Αξίζουμε καλύτερες μέρες και με αυτούς δεν θα έρθουν ποτέ! Σκεφτείτε μόνο τι θα γίνει την επόμενη μέρα. Η διάσπασή τους είναι πολύ πιθανή και θα χωριστούν ακολουθώντας όποιον φιλόδοξο διεκδικητή του δημαρχιακού θώκου υπερισχύσει. Αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί… Η Αιγιάλεια δεν έχει την πολυτέλεια για άλλες ενδοπαραταξιακές συγκρούσεις!», τόνισε χαρακτηριστικά.

Κρίνοντας την στάση άλλου υποψηφίου δημάρχου, ανέφερε: «Από την άλλη, ο έτερος συνυποψήφιός μου έρχεται από το βαθύ, βαθύτατο χθες. Για τρεις θητείες διετέλεσε δήμαρχος Συμπολιτείας και κατάφερε να ελέγχει υπογείως τον ενιαίο δήμο με τη δημοτική του ομάδα κρατώντας σε ομηρία τον νυν δήμαρχο. Και ενώ ανέλαβε τη θέση του γραμματέα του δήμου, στην πιο κρίσιμη στιγμή εγκατέλειψε. Ποια είναι τα έργα τού υποψηφίου που κατεβαίνει με το σύνθημα «τώρα δουλειά»; Τόσα χρόνια με το κλειδί του δήμου στο χέρι, ποια ήταν η δουλειά του; Μήπως η διαμόρφωση εισόδων πόλεων με γκαζόν και λουλουδάκια τα οποία λίγο μετά ξηλώθηκαν για να περάσει ο δρόμος; Μήπως τα δυσβάσταχτα δημοτικά τέλη που είχε φορτώσει τους δημότες του; Μήπως τα ημιτελή έργα και οι απλήρωτοι προμηθευτές; Σας αναφέρω ενδεικτικά ότι οι δικαστικές αξιώσεις σε βάρος του πρώην δήμου Συμπολιτείας κατά το 2010-2011 ξεπέρασαν το 1.500.000 ευρώ εκτός των τόκων και των δικαστικών δαπανών. Μας διαμηνύει «τώρα δουλειά» και μας επιδεικνύει τους συνεργάτες του, τους οποίους, επιτρέψτε μου να σας πω, τους γνωρίζουμε πολύ καλά. Κάποιοι από αυτούς φρόντιζαν να διορίζουν συγγενικά τους πρόσωπα με υψηλότατες αμοιβές σε όποια δημοτική αρχή κι αν συμμετείχαν, κι όχι μόνο έναν. Ποιον να πρωτοθυμηθούμε από τους συνεργάτες του; Αυτόν που για δύο και πλέον χρόνια ήταν σύμβουλος καθαριότητας του Δημάρχου και κράταγε τα κλειδιά του ΧΥΤΑ; Ή κάποιους άλλους που, παρά τους αγώνες και τις δηλώσεις συμπόρευσης, αφού παρέσυραν αρκετούς, πήδηξαν από το τρένο την τελευταία ώρα; Με την κρίση των σκουπιδιών εξαφανίστηκαν γιατί δεν άντεχαν ούτε το βάρος των αποφάσεων που έπρεπε να πάρουν, ούτε και την λαϊκή κατακραυγή. Και τώρα που πέρασε ο καιρός ξαναβγήκαν από το καβούκι τους και ζητούν να τους ψηφίσετε. Νομίζουν πως ξεχάσατε. Δεν ξεχνάμε όμως! Φτάνει πια! Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα από τα φαντάσματα του παρελθόντος να επιστρέψουν και να ξαναελέγξουν τον τόπο μας».

Ακολούθως αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του συνδυασμού της που καθορίζει το νέο ρόλο του Διακοπτού, βάζοντας στόχο να δημιουργήσει μια περιοχή ποιοτική, δυναμική και πλούσια, με ειδικό βάρος στην καθημερινότητα και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των δημοτών, που θα επιτευχθούν με τη μέριμνα για τα αυτονόητα, αλλά όχι και τηρούμενα μέχρι σήμερα, καθήκοντα της δημοτικής αρχής (καθαριότητα, θέσεις parking, φωτισμός, οδοποιία). «Αν δε διαχειριστούμε αυτά, τα εκ πρώτης όψεως απλοϊκά, ποια ανάπτυξη, ποιος πολιτισμός, ποιος τομέας δράσης μπορεί να πάει μπροστά; Αυτό το ζείτε εσείς καθημερινά. Στο κέντρο της πόλης, στην αγορά απ’ όπου καθημερινά περνούν εκατοντάδες άνθρωποι λόγω της αφετηρίας του Οδοντωτού, δεν υπάρχει καθαριότητα και αυτό σας προσβάλλει, μας προσβάλλει. Αυτό το απλό, το ταπεινό, το ανέξοδο, που όμως είναι η πρώτη υποχρέωση του δήμου, παραμελείται. Η καθαριότητα στην παραλία, στην πλατεία, τα παρτέρια με τα μαραμένα λουλούδια που έγιναν σκουπιδότοπος, ο ανεπαρκής φωτισμός, οι χαλασμένες λάμπες. Το πρόβλημα δεν απασχολεί μόνο το Διακοπτό αλλά όλο το δήμο. Αυτός είναι ο πολιτισμός της καθημερινότητάς μας και αποτελεί το πρώτο μας καθήκον. Ενδιαφέρον, εργατικότητα και συντονισμός χρειάζεται. Νοικοκύρεμα και παρέμβαση γυναίκας χρειάζεται».

Αμέσως μετά στάθηκε στις άμεσες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν ώστε το Διακοπτό να γίνει πιο ελκυστικό και φιλικό σε δημότες και επισκέπτες: α) Ανάπλαση του κέντρου, με σκοπό να είναι ευχάριστο το περιβάλλον στους επισκέπτες και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ώστε να μείνουν οι ταξιδιώτες κάποιες ώρες και να περιηγηθούν στο Μηχανοστάσιο και στο Μουσείο Οδοντωτού, αφήνοντας τα χρήματά τους στις τοπικές επιχειρήσεις, β) Καθαρισμός, φωταγώγηση και κλείδωμα του νεκροταφείου που είναι σε άθλια κατάσταση και μοιάζει περισσότερο με σκουπιδότοπο, γ) Καθαρισμός και άμεσος έλεγχος της ποιότητας νερού τού υδραγωγείου, δ) Προώθηση του εναλλακτικού τουρισμού, ε) Δημιουργία τουριστικού οδηγού της Ενότητας Διακοπτού, που θα περιέχει χρήσιμες πληροφορίες για τις Τοπικές Κοινότητες, τα σημεία που αξίζει να επισκεφθεί κανείς (οινοποιεία, εκκλησίες, μονοπάτια, αρχαιολογικούς χώρους, παραλίες) και ό,τι άλλο μπορεί να είναι χρήσιμο στους επισκέπτες, στ) Σύνδεση του υπαίθριο Πάρκου Παλαιών Συρμών με το Μηχανοστάσιο, όπου θα μπορούν οι επισκέπτες να βιώσουν την εξέλιξη των συρμών όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας του, ζ) Τοποθέτηση στεγάστρων και διαφόρων αντικειμένων από τους παλαιούς συρμούς στο υπαίθριο Πάρκο σε συνεργασία με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η) Περίφραξη και καθαρισμός του περιβάλλοντος χώρου τού Πνευματικού Κέντρου, το οποίο εξοπλίζεται για να λειτουργεί ως πολύκεντρο προς όφελος των πολιτών (θεατρικές παραστάσεις σχολείων, δράσεις συλλόγων, δωρεάν ιατρικές εξετάσεις για τους πολίτες και όχι μόνο), θ) Στήριξη του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα με μελετημένα, υλοποιήσιμα και αποδοτικά σχέδια, ι) Θωράκιση της περιοχής για περίπτωση φυσικών καταστροφών τηρώντας αυτολεξεί τις οδηγίες των ειδικών και ετοιμάζοντας σχέδια αντιμετώπισης κρίσεων, ια) Αξιοποίηση των ιστορικών και αρχαιολογικών χώρων, αλλά και ενίσχυση του θρησκευτικού και αθλητικού τουρισμού, ιβ) Αναβάθμιση των περιοχών Natura που έχουν εξελιχθεί σε «όπλα» της τοπικής ανάπτυξης, όπως το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 (Διακοπτό – Καλάβρυτα) και το φαράγγι του Βουραϊκού, ιγ) Βελτίωση του αγροτικού οδικού δικτύου, ιδ) Επισκευή και συντήρηση των σχολείων.

Κι όλα αυτά με την αξιοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τη χρηματοδότηση των έργων. Η κ. Ψυχράμη ξεκαθάρισε πως δεν πρέπει να πάει ούτε ένα ευρώ… χαμένο, μιλώντας ακόμη για χρηστό τρόπο διαχείρισης των δημοτικών πόρων και κατηγορώντας τους προηγούμενους δημάρχους για μη υλοποίηση των προεκλογικών τους δεσμεύσεων, με αποτέλεσμα να χαθούν χρήματα για την περιοχή. «Εμείς δουλεύουμε με σωστή στόχευση, οργάνωση και χρηστή διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Δεσμεύομαι γι’ αυτά, σας ορίζω άγρυπνους φρουρούς της διαχείρισής μου, όταν με την ψήφο σας αναλάβω τη δημαρχία. Εγώ δεν θα σας διαψεύσω», είπε.

Ιδιαίτερη δε έμφαση έδωσε στον τομέα του Πολιτισμού, ο οποίος, όπως είπε, είναι τα πάντα: Το χθες και το σήμερα, η σχέση μας με τον τόπο, το χρόνο και τον άνθρωπο. Είναι το ευ ζην όλων μας. «Εστιάζουμε στον πολιτισμό της καθημερινότητάς μας με καθαρές πόλεις, καθαρά χωριά, σχολεία, με πινελιές ομορφιάς που καλλιεργούν και γαληνεύουν την ψυχή. Συνδέουμε τον πολιτισμό με τον τουρισμό. Ειδικά για το Διακοπτό, την πόλη της χαράς και του γέλιου από το εμβληματικό τέκνο της, το Διονύση Παπαγιαννόπουλο, στηρίζουμε τις πολυάριθμες πολιτιστικές  δράσεις που πραγματοποιούνται και υποστηρίζουμε έμπρακτα τη συμμετοχή τους σε εκδηλώσεις, φεστιβάλ και πανελλήνιους διαγωνισμούς. Κύριο μέλημά μας η καλλιτεχνική έκφραση των νέων ανθρώπων. Με κάθε προσφερόμενο τρόπο τούς εξασφαλίζουμε πεδίο έκφρασης, με τη στήριξη της χορωδίας , διοργάνωση φεστιβάλ νεανικών συγκροτημάτων. Να ανθίσει η νεολαία μας, να ξετυλίξει το ταλέντο της», τόνισε μεταξύ άλλων.

Σημείωσε ακόμη πως η στασιμότητα και η αποτυχία της Αιγιάλειας έχει… ονόματα και επίθετα, αυτών που ξαναζητούν την ψήφο, καλώντας τους δημότες να σκεφτούν όλα αυτά πριν οδηγηθούν στις κάλπες. «Σκεφτείτε πώς φτάσαμε στο αδιέξοδο και στο φαύλο κύκλο των σκουπιδιών. Πληρώνουμε τις αποτυχημένες επιλογές χρόνων, όπως η επιλογή της Παπανικολούς, που, ενώ βρισκόταν στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης από άποψη κριτηρίων για ΧΥΤΑ, κάποιοι φρόντισαν να βρεθεί στην πρώτη θέση. Για την μείωση του όγκου των σκουπιδιών τι έκαναν οι προηγούμενοι δήμαρχοι; Ούτε κάδοι ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, ούτε αντίστοιχα μέσα μεταφοράς, όπως είχαμε υποχρέωση και όπως είχαμε αποφασίσει στην αρχή της θητείας μας. Και πέρυσι ζήσαμε το απόλυτο αίσχος, τη βόμβα για την υγεία μας, την απόλυτη προσβολή του πολιτισμού μας. Ως προς τη μεταφορά τι έκαναν; Μετέβαλαν την Αιγείρα σε βολικό σκουπιδότοπο, συγκρούστηκαν με τους πολίτες και στο τέλος δίχασαν την Αιγιάλεια. Στο δημοτικό συμβούλιο ψηφίζαμε μεταφορά των σκουπιδιών στα Γιάννενα και ο νυν δήμαρχος, που ανέλαβε αυτοπροσώπως την αντιδημαρχία καθαριότητας και επέμενε να διαχειρίζεται μόνος του την υπόθεση των απορριμμάτων, τα μετέφερε στην Αιγείρα, όπως φάνηκε από τα στοιχεία που κατατέθηκαν στη δίκη του Απριλίου. Στην ίδια δίκη μάρτυρας κατέθεσε ενόρκως ότι στην Αιγείρα αποθέτονταν και σκουπίδια από τον Πύργο. Ως προς τη νέα λογική διαχείρισης απορριμμάτων; Τίποτα. Δειλοί και άβουλοι δεν έκαναν τίποτα σωστό και καθαρό», είπε χαρακτηριστικά., ενώ ανέφερε το πρόγραμμα τριών αξόνων τής «Ποιοτικής Αιγιάλειας» με στόχο τη σταδιακή επίλυση του προβλήματος: «Εστιάζουμε στην ανακύκλωση. Αν δε διαχειριστούμε το πρόβλημα με σύγχρονο τρόπο με διαλογή στην πηγή, αν δεν καλλιεργήσουμε οικολογική κουλτούρα, μην περιμένουμε κανένα θαύμα να μας σώσει. Οποιαδήποτε άλλη υπόσχεση είναι προεκλογική, ανεδαφική και ανεύθυνη!».

Η Βασιλική Ψυχράμη αναφέρθηκε στο δικό της πλούσιο έργο από τις θέσεις ευθύνης που υπηρέτησε, ξεκαθαρίζοντας πως εργάστηκε στους τομείς ευθύνης της και μόνον, λέγοντας: «Γνωρίζετε και το ήθος και το έργο μου τα 9 χρόνια που ασχολούμαι με τα κοινά. Ξεκίνησα στη ΔΗΚΕΠΑ το 2011. Μαζί ανοίξαμε για πρώτη φορά τις πόρτες στο  θέατρο της Αιγείρας, μαζί ξεκινήσαμε το θεσμό των Οινοξενείων, το φεστιβάλ λαδιού, αναβιώσαμε το παιδικό καρναβάλι, στήσαμε το χριστουγεννιάτικο πάρκο, μαζί παλέψαμε για να επαναλειτουργήσει το κινηματοθέατρο «Απόλλων» που ήταν κλειδωμένο για πολλά χρόνια. Κάποιοι από αυτούς τους θεσμούς λειτουργούν, κάποιοι άλλοι δυστυχώς αφέθηκαν και μαραζώνουν. Θα ήθελα όμως να πω και κάτι ακόμα, γιατί πολλά λέγονται και πολλά ακούγονται. Είμαι υπεύθυνη μόνο για τους τομείς ευθύνης μου. Υπερασπίστηκα τους τομείς δράσης μου με νύχια και με δόντια και άφησα έργο πνοής. Δεν πρόδωσα ποτέ τους πολίτες που με ψήφισαν. Δεν εγκατέλειψα τη μάχη. Εγώ δεν έφυγα ποτέ. Όταν όμως έγινα ενοχλητική, τη μια φορά με διέγραψαν και την άλλη με απέπεμψαν. Υπηρέτησα με συνέπεια, πείσμα και επιμονή και έτσι θα συνεχίσω, αν εσείς μου το επιτρέψετε. Αν εσείς μου δώσετε την εντολή, αν εσείς την 26η Μαΐου μου δώσετε την ισχυρή πλειοψηφία!».

Και η επικεφαλής του συνδυασμού «Ποιοτική Αιγιάλεια» κατέληξε ως εξής: «Βασίστηκα και βασίζομαι στην ποιότητα των προτάσεων και των συνεργατών μου. Αυτά είναι τα… όπλα στη φαρέτρα μου: τα στελέχη, το πρόγραμμα, η προσφορά μου και όλοι εσείς. Βαθμολογήστε με, βαθμολογήστε μας και αποφασίστε. Εμπιστεύομαι την ορθή κρίση σας. Δώστε μας την ευκαιρία να αποδείξουμε πως δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Είναι η ώρα να γυρίσουμε σελίδα. Είναι η ώρα να πάμε μπροστά. Να αφήσουμε πίσω αναχρονιστικές τακτικές, μικροκομματισμούς. Είναι η ώρα να κοιτάξουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Εμπιστευόμαστε τους νέους ανθρώπους. Εμπιστευόμαστε την «Ποιοτική Αιγιάλεια», για να μπορούμε να ονειρευόμαστε ένα καλύτερο αύριο. Εμπιστευτείτε μας! Να είστε σίγουροι πως δεν θα σας απογοητεύσουμε! Δώστε μας τη δύναμη να κάνουμε την Αιγιάλεια αρχόντισσα!».