Το βιντεoπαιχνίδι και η τεχνολογία ένωσαν το 1ο ΓΕΛ Αιγίου με 2 σχολεία από τη Μ. Βρετανία και τη Ρουμανία

Το 1ο Γενικό Λύκειο Αιγίου συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ KΑ229 με τίτλο «Game Jams». Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ένα έργο που συμμετέχουν εκτός από το σχολείο μας, το Αγγλικό σχολείο «Astrea Longsands Academy» και το Ρουμάνικο σχολείο «Colegiul Tehnic Constantin Brancusi Petrila» και διερευνά την ποικιλομορφία στα ηλεκτρονικά παιχνίδια (τα είδη των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, τους ρόλους των ανθρώπων που εμπλέκονται στην δημιουργία τους, κ.α.). Ιδιαίτερη σημασία δίνεται και στην συνεισφορά των γυναικών στην ανάπτυξη των ηλεκτρονικών παιχνιδιών μέχρι σήμερα, τομέας στον οποίο σύμφωνα με όλες τις έρευνες οι γυναίκες υστερούν πολύ σε σχέση με τους άνδρες. Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η προαγωγή της ισότητας των φύλων στον τομέα ανάπτυξης ηλεκτρονικών παιχνιδιών και η  ευαισθητοποίηση σχετικά με τις γυναίκες που πετυχαίνουν στις ΤΠΕ και στο video game development. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος για τον οποίο οι 20 από τους 26 μαθητές του σχολείου μας που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ήταν μαθήτριες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η προώθηση της ενδυνάμωσης των γυναικών και των ίσων ευκαιριών τους είναι ένας από τους 17 στόχους της Ατζέντας του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Οι μαθητές/τριες μας Τσερεντζούλια Μαρία-Ειρήνη-Ζαφειρία,  Δαβανέλλου Λουκία-Ιωάννα,  Πέτρου Ιωάννα, Ραμπαβίλας Νικόλαος, Γρηγοριάδη Βαρβάρα Διονυσία, Μαγκλάρας Παναγιώτης,  Τιμοθέου Θεοχάρης, Κολυβά Αθανασία, Αμορούζο Μαρία-Άννα, Γιαννακοπούλου Ευγενία, Πλατυκώστα Ελένη, Αγγελοπούλου Μαρία Αγγελική, Μπερούκα Δήμητρα, Ανδρικοπούλου Ελέσα,  Ροδοπούλου Ευαγγελία, Αναγνωστοπούλου Νικολίνα, Αγγελόπουλος Γεώργιος, Βλάχου Ελένη, Μαρινοπούλου Μαρίνα,  Σπανός Πολύδωρος, Κόμης Αντώνιος,  Μαρκορά Ειρήνη, Δούσκα Όγα Θεοδώρα, Πανουτσοπούλου Αλεξία, Κολοκυθά Ευθυμία,  Μέρμηγκα Μαρία υπό την επίβλεψη των καθηγητών Πληροφορικής  Διαμαντόπουλου Νίκου και Σπανού Ηλία πέρασαν μια πολύ εποικοδομητική εβδομάδα με τα δύο συνεργαζόμενα σχολεία από τη Ρουμανία και Αγγλία στην τελευταία κινητικότητα του έργου «Game Jams».

Κατά την διάρκεια της εβδομάδας οι 26 μαθητές/μαθήτριες του σχολείου μας με 9 μαθητές από την Μεγάλη Βρετανία και 12 μαθητές από την Ρουμανία χωρίστηκαν σε 6 πολυεθνικές ομάδες, συνεργάστηκαν για να σχεδιάσουν και να αναπτύξουν η καθεμία ομάδα ένα βιντεοπαιχνίδι στην online ελεύθερη πλατφόρμα βιντεοπαιχνιδιών GDevelop. Προηγήθηκαν 3 δίωρα εργαστήρια με παρουσίαση των δυνατοτήτων της πλατφόρμας GDevelop από τον καθηγητή Πληροφορικής του σχολείου Νίκο Διαμαντόπουλο.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των 5 ημερών οι μαθητές δούλεψαν εντατικά για να βρουν δημιουργικές ιδέες για ηλεκτρονικό παιχνίδι. Η παρακολούθηση των θετικών αλληλεπιδράσεων ανάμεσα στους μαθητές ήταν πραγματικά αξιοθαύμαστη. Η τελευταία ημέρα των εργασιών Παρασκευή 28/04/2023 ξεκίνησε με την παρουσίαση των μαθητικών δημιουργιών βιντεοπαιχνιδιού. Το βιντεοπαιχνίδια των μαθητών θα είναι σύντομα διαθέσιμα στο eTwinning του έργου. Η μέρα ολοκληρώθηκε με παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς που χόρεψαν όλοι μαζί οι μαθητές! Ήταν πραγματικά μια ανάμνηση που θα μείνει αξέχαστη σε όλους μας.

Πέρα από τις εκπαιδευτικές δράσεις το πρόγραμμα περιελάμβανε πολιτιστικές επισκέψεις και αθλητικές δράσεις. Την 1η μέρα η χορευτική ομάδα του σχολείου μας υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας Φυσικής Αγωγής Κοκοτή Αδαμαντίας παρουσίασε ένα πολύ όμορφο πρόγραμμα παραδοσιακών ελληνικών χορών που ενθουσίασε τους ξένους επισκέπτες μας. Την ευχαριστούμε πολύ τόσο την ίδια όσο και την ομάδα της. Πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στα Καλάβρυτα με τον οδοντωτό, στην ιστορική πόλη της Ναυπάκτου και επίσης ξεναγηθήκαμε στο οινοποιείο της Αχαΐα Κλάους και ξεναγήσαμε τους επισκέπτες μας στην εκκλησία του Αγίου Ανδρέα και στο κέντρο της Πάτρας. Την Τετάρτη 26/4/23 η ομάδα ποδοσφαίρου του σχολείου μας έδωσε δύο σύντομα φιλικά παιχνίδια με τις ομάδες των Ρουμάνων και των Άγγλων μαθητών αντίστοιχα στο προαύλιο του σχολείου μας, γεγονός που συνέβαλε περαιτέρω στην σύσφιξη των σχέσεων όλων των μαθητών.

Οι εντυπώσεις που για μια ακόμα φορά άφησε η ομάδα του σχολείου μας ήταν πολύ καλές. Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας συναναστράφηκαν και συνεργάστηκαν με ανθρώπους διαφορετικής κουλτούρας και πολιτισμού αναπτύσσοντας μια διεθνή οπτική, αντάλλαξαν εκπαιδευτικές πρακτικές. Οι μαθητές εμπλούτισαν τις γλωσσικές και ψηφιακές τους δεξιότητες και ιδίως αυτές που αφορούν τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη ενός ηλεκτρονικού παιχνιδιού οι οποίες δεν διδάσκονται στο τυπικό σχολικό πρόγραμμα και μπορούν πραγματικά να τους ανοίξουν πολλές προοπτικές στον μελλοντικό τους επαγγελματικό τομέα, ανέπτυξαν τις ικανότητές τους να εργάζονται σε ομάδες και ανάπτυξαν φιλίες που πιστεύουμε πως θα κρατήσουν στον χρόνο.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους χορηγούς μας, το οινοποιείο CAVINO, το ποτοποιείο ΚΡΙΝΟΣ, το αρτοποιείο ΜΠΟΜΠΟΤΣΙΑΡΗΣ, το Σταφιδεργοστάσιο ΚΟΥΝΙΝΙΩΤΗΣ και το Σταφιδεργοστάσιο ΠΕΣ, που μας προσέφεραν απλόχερα δώρα για τους ξένους επισκέπτες μας με αποτέλεσμα αυτοί να αναχωρήσουν κατενθουσιασμένοι από την χώρα μας.