Καλογερόπουλος : «Η αντιπολίτευση καθυστερεί σκοπίμως την έγκριση προϋπολογισμού για το 2023 στον Δήμο Αιγιαλείας – Όλο το χρονικό της δόλιας τακτικής τους»

Σε αποκάλυψη λεπτομερειών αναφορικά με το ποιος πραγματικά φταίει για το ότι ο Δήμος Αιγιαλείας δεν έχει προϋπολογισμό για το έτος 2023, προχώρησε ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος παραχωρώντας συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ το μεσημέρι της Παρασκευής. «Η αιτία της μη ύπαρξης προϋπολογισμού οφείλεται αποκλειστικά στην αντιπολίτευση, που με πολλαπλούς τρόπους και όχι για πρώτη φορά, προσπαθεί να μην υπάρχει προϋπολογισμός, ούτως ώστε να μην παραχθεί έργο από τη δημοτική αρχή και να επηρεάσει αυτό τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου. Έχω όμως την ακράδαντη πεποίθηση και βεβαιότητα ότι οι πολίτες κατανοούν πλέον ποιος φταίει» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Καλογερόπουλος, δίνοντας στη δημοσιότητα όλο το ιστορικό από το Δεκέμβριο 2022 έως σήμερα, που έχει οδηγήσει στο να μην έχει ψηφιστεί προϋπολογισμός, με αποκορύφωμα την απουσία της αντιπολίτευσης από την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

«Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν κάνει ό,τι θέλει», σημείωσε ο κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος «όπως ισχυρίζεται η αντιπολίτευση, αλλά το σωστό είναι ότι κάνει ότι θέλει επί των αρμοδιοτήτων του και εντός του νόμου. Το να νομίζει η αντιπολίτευση ότι το δημοτικό συμβούλιο κάνει ότι θέλει είναι μια φιλοσοφία αυθαιρεσίας και όπως εκφράζεται από την αντιπολίτευση είναι επικίνδυνη».

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΩΝ

Ο Δήμαρχος προχώρησε σε λεπτομερή περιγραφή των καθυστερήσεων που προκλήθηκαν από την αντιπολίτευση και που συνεχίζονται δυστυχώς έως σήμερα, με τον χρόνο να «ροκανίζεται» τεχνηέντως και με διάφορες δικαιολογίες, ώστε να υπάρχει σήμερα αυτό το αδιέξοδο για το οποίο κατηγορούν τη… δημοτική αρχή!

«Ως γνωστόν» σημείωσε ο δήμαρχος «για να ψηφιστεί προϋπολογισμός πρέπει να έχει προηγηθεί έγκριση Τεχνικού Προγράμματος και τελών, διαδικασίες τις οποίες η δημοτική αρχή ξεκίνησε ήδη από τον Οκτώβριο του 2022. Στις 7 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο πρόταση για το Τεχνικό Πρόγραμμα που ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία. Την ίδια ημέρα ήταν προγραμματισμένη και συζήτηση για τα τέλη, όμως οι παρατάξεις Γούτου-Ψυχράμη που έχουν και την πλειοψηφία στο σώμα, ΖΗΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝ, ώστε να γίνει συσχετισμός με το έργο του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού, με το ερώτημα αν θα επιβάρυνε τον προϋπολογισμό του 2023. Τελικά το θέμα των τελών αποσύρθηκε και ήρθε ξανά προς συζήτηση στις 4 Ιανουαρίου 2023, με την αντιπολίτευση αυτή τη φορά να ΥΠΕΡΨΗΦΙΖΕΙ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΑΠΟΦΑΣΗ, αφού η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου στην εισήγησή της ανέφερε ότι η πρόταση δεν είναι έγκυρη. Μετά από 40 ημέρες πράγματι, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση επέστρεψε την απόφαση ως άκυρη σύμφωνα με τον νόμο. ΕΤΣΙ ΥΠΗΡΞΕ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΤΗΣ.

Στις 15 Μαρτίου επανήλθαμε με εισήγηση δημοτικών τελών. Παρά τη δική μας πρόταση, ψηφίστηκε τελικά η πρόταση της αντιπολίτευσης για μείωση των τελών αλλά και με την προϋπόθεση ότι δεν θα ψήφιζαν έγκαιρα εάν εμείς δεν συμφωνούσαμε μαζί τους και δεν θα ψήφιζαν τέλη που αφορούσαν τη διαχείριση των απορριμμάτων. Κινδυνεύαμε έτσι να μείνει η Αιγιάλεια με την γνωστή κατά το παρελθόν εικόνα των σκουπιδιών. Με τη σκέψη αυτή και μόνον, συμφωνήσαμε και είχαμε επιτέλους έγκριση τελών. Μέχρι τις 31 Μαρτίου εξάλλου είχαμε πλασματικό προϋπολογισμό, όπως προβλέπεται από τον νόμο και μπορούσαμε να λειτουργούμε στοιχειωδώς.

Εγκαίρως στις 29 Μαρτίου, φέραμε στο Δημοτικό Συμβούλιο πρόταση για νόμιμο προϋπολογισμό, που είχε την έγκριση της Οικονομικής Υπηρεσίας. Η αντιπολίτευση όμως, σκοπίμως και εν γνώσει της, έφερε προς συζήτηση και ΨΗΦΙΣΕ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ για να προκαλέσει ΝΕΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ η οποία και υπήρξε με ευθύνη της αντιπολίτευσης. Φτάνουμε στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, που όπως περιμέναμε, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση απέρριψε τον προϋπολογισμό που ψήφισε η αντιπολίτευση. Έγινε δεκτή πρόταση για συνάντηση των αρχηγών των παρατάξεων προκειμένου να υπάρξει ΣΥΓΚΛΗΣΗ. Στο κάλεσμά μου ανταποκρίθηκαν ο κ. Τριανταφυλλόπουλος και ο κ. Γούτος. Ο κ. Γούτος ήρθε και ξεκαθάρισε ότι η αντιπολίτευση θα καταθέσει δική της πρόταση. Προκειμένου να κάνω κατανοητό ότι υπάρχει πλέον επείγουσα ανάγκη να έχουμε προϋπολογισμό, επανέλαβα την επομένη την πρόσκληση και παρουσιάστηκε μόνο ο κ. Τριανταφυλλόπουλος.

Στις 26 Απριλίου είχαμε νέα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου προτείναμε έγκυρο προϋπολογισμό, όμως και πάλι η αντιπολίτευση δολίως σκόπευσε και το κατάφερε να μην έχουμε πάλι προϋπολογισμό, διότι απουσίαζε, συνδέοντας αυτό το ζήτημα με ένα άσχετο θέμα, αυτό του οδοφωτισμού, έτσι είχαμε ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΝΕΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ εξαιτίας της αντιπολίτευσης.

Την Τρίτη 2 Μαΐου έχουμε ξανά Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να καταλήξουμε, όχι πλέον με ελπίδα σε σύγκλιση αλλά με την προοπτική να ψηφίσουν έστω τον δικό τους προϋπολογισμό, αρκεί να είναι νόμιμος για να λειτουργήσει στοιχειωδώς ο Δήμος».

Δεν θα μπορούσε να λείψει αναφορά στις συνέπειες της μη ύπαρξης προϋπολογισμού στον Δήμο, καθώς μεταξύ άλλων ο κ. Καλογερόπουλος αναφέρθηκε αρχικά στο ότι οι 73 κοινότητες του Δήμου δεν μπορούν να έχουν τη στοιχειώδη λειτουργικότητα σε μικροεπισκευές και καθαρισμούς, ενόψει μάλιστα της καλοκαιρινής και της αντιπυρικής περιόδου που μόλις ξεκίνησε. Εκτός από τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στον Δήμο (Πλατεία, κτίριο ΕΚΑΜΕ κλπ.) θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα στη διαχείριση των απορριμμάτων, στην πυρασφάλεια και δασοπροστασία τους θερινούς μήνες, στην πρόσληψη ναυαγοσωστών που εκτός από την ασφάλεια των λουομένων θα επιφέρει και πρόστιμο δεκάδων χιλιάδων ευρώ στον Δήμο κ.α..

«Βρισκόμαστε σε μία κατάσταση αδιεξόδου, στην οποία φτάσαμε από ανευθυνότητα και έλλειψη ευσυνειδησίας από εκείνους που στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν συμμετέχουν ή όταν συμμετέχουν παίρνουν επίτηδες παράνομες αποφάσεις για να ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΝ ΤΟ ΔΗΜΟ. Θα πρέπει αυτοί οι οποίοι υπαιτίως διαμορφώνουν τέτοιες καταστάσεις τέτοιου βαθμού επικινδυνότητας, να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για το καλύτερο δυνατό για να έχουμε στον Δήμο μας τα λιγότερα από τα πολύ μεγάλα προβλήματα. Και βέβαια δεν ισχύει ότι το Δημοτικό Συμβούλιο κάνει ό,τι θέλει. Δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, αν αυτό δεν είναι στο πλαίσιο που του επιτρέπεται», ανέφερε ο δήμαρχος συμπληρώνοντας: «Εμείς πλέον έχουμε την υποχρέωση, μετά από αυτή την κατάντια και την ανευθυνότητα που δείχνουν μη ερχόμενοι στα συμβούλια ή ψηφίζοντας παράνομα τέλη ή παράνομο προϋπολογισμό, να ενημερώνουμε τις αρμόδιες αρχές για να προβούν στις νόμιμες ενέργειες. Σε σχετική ερώτηση του τι προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις και τι συνέπειες υπάρχουν ο δήμαρχος είπε «Ο νομοθέτης δεν είχε προβλέψει αυτή την συμπεριφορά – ‘πατέντα’ της αντιπολίτευσης στην Αιγιάλεια – δυστυχώς όχι για πρώτη φορά».