Το αγροτικό συλλαλητήριο στην πλατεία Αγίας Λαύρας είχε έναν κοινό στόχο: “Αγώνας, που πρέπει να ενταθεί για μια αξιοπρεπή διαβίωση”!

Στο συλλαλητήριο  του “Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου Αιγιάλειας”  που πραγματοποιήθηκε σήμερα, πρωί Παρασκευής στις 10.30 στην πλατεία Αγίας Λαύρας, συμμετείχε μερίδα φορέων και πολιτών της Αιγιάλειας που όλοι είχαν ένα κοινό στόχο: “Αγώνας, που πρέπει να ενταθεί για μια αξιοπρεπή διαβίωση”.

Οι αγρότες ξεκίνησαν πορεία από το Νοσοκομείο Αιγίου και έκλεισαν με τα αγροτικά την Κλεομένους Οικονόμου και κατευθύνθηκαν προς την ιστορική πλατεία Αγίας Λαύρας.

Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκαν o Δήμαρχος Αιγιάλειας κ. Θανάσης Παναγόπουλος,  την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εκπροσώπησαν οι κ.κ. Αγγελόπουλος Γιώργος και Μαυρόγιαννης Διονύσης. Το παρόν έδωσαν ο Πρόεδρος και τα  μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Αιγιάλειας, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου, ο Πρόεδρος Εστίασης και Αναψυχής Αιγιαλείας, ο Σύλλογος Μηχανικών Αιγιαλείας, ο Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων Δήμου Αιγιάλειας, εκπρόσωποι Αγροτικών Συλλόγων Πελοποννήσου, δημοτικοί σύμβουλοι, ο Αντιπρόεδρος της Παναιγιάλειας ΄Ενωσης Συνεταιρισμών, ενώ χαιρετισμό απέστειλε και κ. Δώρα Μαστραπά εκ μέρους της ΕΛΜΕ Β΄ Αχαΐας,  καταστηματάρχες και απλοί πολίτες.

Παρασκευάς Σπυρόπουλος: “Έφτασε η ώρα του μαζικού ξεσηκωμού”

Το λόγο πήρε αρχικά ο κ. Παρασκευάς Σπυρόπουλος, Πρόεδρος του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου Αιγιάλειας, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων:

  • ” «Πραγματοποιούμε σήμερα συλλαλητήριο ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης που μας διώχνουν από τα χωράφια μας και μας φτωχοποιούν μέρα με τη μέρα περισσότερο. Αγωνιζόμαστε για την επιβίωσή μας, γιατί μέχρι σήμερα είχαμε να αντιμετωπίσουμε ασφαλιστικό , φορολογικό , κόστος παραγωγής. Αφού δεν κατάφερε η κυβέρνηση να μας εξοντώσει ολοκληρωτικά με τα παραπάνω μέτρα, βρήκε έναν καινούριο τρόπο με τους δασικούς χάρτες να μας αρπάξει τη γη μας. Είναι υποχρέωση και καθήκον μας να μην χαρίσουμε ούτε σπιθαμή γη των προγόνων μας σε αυτούς που ξεπουλάνε την πατρίδα μας … Και όπως τόσα χρόνια καλλιεργούμε για να επιβιώσουμε έτσι θα πρέπει και τα παιδιά μας να τα βρουν ελεύθερα, ώστε να συνεχίσουν να καλλιεργούν και όχι σκλαβωμένα… Όλοι μαζί ενωμένοι , όπως αρμόζει στους Έλληνες, που πάντα όσα προβλήματα κι αν είχαν ήταν ενωμένοι να διώξουν τον κατακτητή (Κυβέρνηση -Δανειστές ) πρέπει ν’ αντιδράσουμε. Έφτασε η ώρα του μαζικού ξεσηκωμού».

Θανάσης Παναγόπουλος: “Ο Δήμος στηρίζει τον αγώνα σας”

Ο Δήμαρχος Αιγιάλειας κ. Θανάσης Παναγόπουλος παίρνοντας το λόγο τόνισε:

  • “Ο Δήμος συμπαραστέκεται στον αγώνα των αγροτών. Την Τρίτη στη συνάντηση με τον Υπουργό θα έρθω μαζί σας στην Αθήνα στο Υπουργείο. Δεν είναι δυνατόν κάθε τέτοια εποχή Γενάρη – Φλεβάρη να βγαίνετε στους δρόμους. Είμαι και εγώ από αγροτική οικογένεια και ξέρω πόσο σημαντικό είναι για την Αιγιάλεια που βασίζεται στην αγροτική παραγωγή, αυτή να παραμείνει ζωντανή και να συνεχίσετε καλλιεργείται τα χωράφια σας. Ο Δήμος είναι μαζί σας”.

Λάμπης Παπαδόπουλος: “Το καζάνι που βράζουμε είναι κοινό”

Ο νέος Πρόεδρος του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Αιγιάλειας κ. Λάμπης Παπαδόπουλος, μεταξύ άλλων ανέφερε:

  • “Ο εμπορικός κόσμος συμπαραστέκεται στα αιτήματα των αγροτών. Τα προβλήματα είναι κοινά για όλους μας. Εξωπραγματικοί φόροι, περικοπή συντάξεων, χάλια υγειονομική περίθαλψη για όλους. Η αγροτική παραγωγή βασίζεται κατά κύριο λόγο στις καιρικές συνθήκες και ο πρωτογενής τομέας είναι ανύπαρκτος. Τα καταστήματα ζουν δραματικές ώρες, με δυσβάσταχτους φόρους, 100% προκαταβολή, ενοίκιο, ΤΕΒΕ, ΙΚΑ, επιταγές. Γίνεται προσπάθεια φτωχοποίησης του ΄Ελληνα. Πρέπει όλοι μαζί και τους καλούμε όλους να ενώσουμε τα χέρια. Να γίνουμε όλοι μια γροθά. Γιατί η ιστορία μάς έχει διδάξει ότι οι ΄Ελληνες κρατήθηκαν σε πολέμους και σε αντίξοες συνθήκες γιατί είχαν δύο πράγματα: Πίστη στο Θεό και Δίκαια αιτήματα”.

Σωτήρης Κοίλιας: “Σε ασφυξία αγρότες και οι κτηνοτρόφοι”

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου κ. Σωτήρης Κοίλιας στο σύντομο χαιρετισμό του μεταξύ άλλων τόνισε:

  • “Η λιτότητα, ο ΕΝΦΙΑ, οι χάρτες, οι πληρωμές στις ΔΕΚΟ, τα καύσιμα έχουν προκαλέσει ασφυξία σε αγρότες και κτηνοτρόφους. Οι επιλογές της Κυβέρνησης είναι οι ίδιες με τους προηγούμενους. Παρέδωσαν την τύχη της χώρας σε ξένα χέρια. Διαθέτουμε λαμπρά μυαλά που διαπρέπουν στο εξωτερικό και δεν μπορούν να μείνουν στη χώρα μας. Ζητάμε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των αγροτών για να μπορέσετε να μείνετε στα χωράφια σας”.

Νίκος Μιχαλόπουλος: “Στην κλιμάκωση του αγώνα είμαστε μαζί σας”

Ο Αντιπρόεδρος της Π.Ε.Σ. κ. Νίκος Μιχαλόπουλος αναφέρθηκε στον αγροτικό αγώνα τονίζοντας:

  • “Ο αγώνας είναι κοινός και είμαστε μαζί σας. Βλέπω φορείς πολλούς, αλλά με λειπεί αυτό που ακούω σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή σε συνεστιάσεις, ότι δηλαδή, οι αγρότες κλείνουν το δρόμο γιατί δεν έχουν δουλειά αυτή την περίοδο. Τους καλώ λοιπόν να έρθουν μαζί μας, γιατί σε λίγο και αυτοί οι ίδιοι που λένε αυτά δεν θα έχουν ούτε αυτοί δουλειά”.

Βασίλης Ρίτης: “Ο αγώνας είναι κοινός για όλους”

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών Αιγιαλείας κ. Βασίλης Ρίτης αναφέρθηκε στους δασικούς χάρτες και στην τοποθέτησή του επεσήμανε ότι “θα πρέπει πρώτα να επικαιροποιηθούν οι χάρτες και μετά να γίνουν οι ενστάσεις. Το πρόβλημα με τους χάρτες είναι μεγάλο και ο αγώνας είναι κοινός για όλους”.

Στράτος Βαρδάκης: “Ζούμε από την αγροτιά όλοι οι φορείς”

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης και Αναψυχής  κ. Στράτος Βαρδάκης μεταξύ άλλων ανέφερε:

  • “Ζούμε από την αγροτιά όλοι οι φορείς. Η αγροτιά δίνει το “οξυγόνο”  στην πόλη μας. Είναι η “ανάσα” της πόλης και εάν πάψει να υπάρχει θα καταστραφούμε όλοι. Τουρισμός και πρωτογενής τομέας βρίσκονται σε πρώτο πλάνο, αλλά θέλουν πολλή δουλειά. Είμαστε δίπλα σας σε ό,τι χρειαστείτε”.

Θεόδωρος  Τσιάνος: “Θα παλέψουμε μέχρι τέλους για να σώσουμε την αξιοπρέπειά μας”

Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νεμέας κ. Θοδωρής Τσιάνος στο χαιρετισμό του τόνισε:

  • “Ο κ. Αποστόλου όταν είχε έρθει στην Τρίπολη, εμείς οι αγρότες του είχαμε εκφράσει  τη δυσαρέσκειά μας. Ο Υπουργός όμως είπε, ότι πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι, γιατί οι υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες περνούν πολύ χειρότερα. Και εκφράζω μια απορία: Όταν ο πρωτογενής τομέας δεν υπάρχει πώς οι κοινωνικές ομάδες περνούν καλά; Όλες οι κοινωνικές ομάδες είναι εξαθλιωμένες. Το ηθικό των Ελλήνων έχει πληγεί αφάνταστα. Θα παλέψουμε μέχρι τέλους για να σώσουμε την αξιοπρέπειά μας”.

 

Το λόγο πήρε και ο  Αντιπρόεδρος του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου Αιγιάλειας κ. Λουκόπουλος  ο οποίος αναφέρθηκε στα εσπεριδοειδή “τα οποία πλήττονται από τις φυσικές καταστροφές”, ενώ τόνισε ότι “το Αίγιο σε παλιότερες εποχές μεσουρανούσε και τώρα έχει καταντήσει μια μίζερη πόλη. Μόνο με κοινό αγώνα θα πετύχουμε κάτι”, τόνισε.

 

Ο κ. Μαυρόγιαννης Σάκης, Πρόεδρος Συμβουλίων Αγροτικής Περιοχής της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας, από την πλευρά του αναφέρθηκε στον πρωτογενή τομέα, ο οποίος θα πρέπει να αρχίσει να παράγει, ενώ τόνισε ότι η κοινωνία δεν μπορεί και δεν έχει άλλα χρήματα πλέον να δώσει.

Το συλλαλητήριο έκλεισε με τον Πρόεδρο του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου Αιγιάλειας, Παρασκευά Σπυρόπουλο, ο οποίος απηύθυνε κάλεσμα σε όλους λέγοντας:

  • “Απευθύνω κάλεσμα όλη η Πελοπόννησος να είναι ενωμένοι για να διεκδικεί τα ίδια αιτήματα. Γιατί εμείς δεν έχουμε κανέναν εκπρόσωπο πάνω από τα κεφάλια μας. Εκπρόσωποι είσαστε όλοι εσείς και αποφασίζετε. Για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα. Γιατί να ξέρετε ότι ο χειρότερος αγώνας είναι εκείνος που δεν δόθηκε ποτέ. Είχαμε πει ότι φέτος δεν θα συμμετέχουμε σε μπλόκα στους δρόμους, γιατί θεωρούμε ότι δεν μπορούμε να ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις άλλες κοινωνικές τάξεις, οι οποίες είναι και αυτές μαζί μας. Ο αγώνας θα συνεχιστεί, θα είναι καθημερινός και θα βρισκόμαστε σε όλα τα χωριά και όπου μας ζητηθεί. Θα είμαστε αρωγοί στα προβλήματα των αγροτών της περιοχής μας.
  • Την Τρίτη θα επιδιώξουμε το ραντεβού με τον Υπουργό και θα σας ενημερώσουμε για τα αποτελέσματα. Δεν σκύβουμε το κεφάλι. Συνεχίζουμε. Θα αντισταθούμε. Δεν θ’ αφήσουμε αυτούς τους ανθρώπους με το πρόσχημα, ότι η οικονομία δεν έχει χρήματα και δεν μπορούν να δώσουν στον κόσμο, αλλά για τους τραπεζίτες  και τους βιομηχάνους να βρίσκουν κάθε μέρα. Σε εμάς που καλλιεργούμε τη γη μας, δεν έχουν να μας δώσουν ούτε ένα ευρώ. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα καθημερινά”.

Κείμενο και φωτογραφίες: ΦΡΟΣΩ ΣΤΙΒΑΧΤΟΠΟΥΛΟΥ – ΣΤΑΥΡΙΔΗ