Τοποθετήσεις του Συλλόγου Μηχανικών Αιγιαλείας και Καλαβρύτων για προβλήματα της Αιγιάλειας

 

  1. Κατολισθήσιμοι οικισμοί

Στην περιοχή μας και στα πλαίσια Αναπτυξιακού προγράμματος την δεκαετία του 1960 κάποιοι ορεινοι οικισμοί μεταφέρθηκαν σε πεδινά τμήματα. Η αιτιολογία μεταφοράς για 43 εξ αυτών ήταν ότι ήσαν οι οικισμοί αυτοί Κατολισθήσιμοι. Προκειμένου όμως οι κάτοικοι να είναι κοντά στους Αγρούς που καλλιεργούσαν βρέθηκαν σε πολύ κοντινές αποστάσεις εκτάσεις οι οποίες ήταν γεωλογικά κατάλληλες για οικιστική ανάπτυξη σύμφωνα με την Νομοθεσία και οριοθετήθηκαν μόνο οι 25 οικισμοί εκ των 43 που είχαν κριθεί κατολισθήσιμοι. Ωστόσο με τις διατάξεις του άρθρου 22 παρ. 4.1 και 4.2 του Ν.4258/2014 απαιτούνται εκ νέου γεωλογικές μελέτες για την δυνατότητα οικοδόμησης και μέχρι τότε δεν επιτρέπεται καμία οικιστική παρέμβαση.

  1. Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο

Το σημαντικότερο εργαλείο για την ανάπτυξη στην περιοχή μας υπάρχει από το 1986 χωρίς καμία επίκαιρο-ποίηση με αποτέλεσμα να είναι ξεπερασμένο. Έγινε προσπάθεια Αναθεώρησης του φθάσαμε μέχρι την 2η Φάση, και την παρέλαβαν οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου και αυτό δεν ολοκληρώθηκε με δημοσίευση σε ΦΕΚ.

  1. Περιοχή Νατούρα – Καταφύγια Άγριας Ζωής

Ο Υγροβιότοπος Αλυκής Αιγίου έχει ενταχθεί στις περιοχές Νατούρα 2000 με τον Ν.3937 /2011. Η ως άνω περιοχή που αποτελεί τμήμα υπερδιπλάσιας έκτασης έχει κηρυχτεί Καταφύγιο Άγριας Ζωής από το 1968 με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας. Συνεπώς όλη αυτή η περιοχή δεν θα πρέπει να έχει την παραμικρή οικιστική Χρήση αν και είναι αρκετά Δομημένη με οικοδομικές Άδειες διότι μέχρι πρόσφατα δεν έκαναν χρήση της απόφασης του καταφυγίου. Θα πρέπει οι δύο εκτάσεις να συμπίπτουν.

  1. Οδικοί Άξονες

Μετά την κατασκευή της Ολυμπίας Οδού παρατηρήθηκαν πολλά προβλήματα στην περιοχή μας. Α) Κανένα αντιπλημμυρικό έργο Β) Π.Ε.Ο. σε κακό χάλι από τους ίδιους τους κατασκευαστές του έργου. Γ) Οι σταθμοί Διοδίων κόβουν τον Δήμο Αιγιαλείας στην μέση με μεγάλες επιβαρύνσεις για τους συνδημότες μας.

 

  1. Στερεά Απόβλητα

Σε αυτόν το τομέα βρισκόμαστε σε πρωτόγονη κατάσταση χωρίς καμία ουσιαστική Διαχείριση, τα χώνουμε όπου βρούμε ή στην καλύτερη περίπτωση σε κορεσμένους και ξεπερασμένους ΧΥΤΑ. Κανένα βήμα στην Ανακύκλωση και σε σύγχρονες μορφές αποκομιδής και αξιοποίησης των απορριμμάτων.

  1. Επεκτάσεις σχεδίων πόλης

Στην περιοχή μας έχουν γίνει 3 επεκτάσεις (Αγίου Αθανασίου, Σταφιδαλώνων και Μυρτιάς) σχεδίων πόλης οι οποίες επειδή υπογράφηκαν από αναρμόδιο (από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ αντί του προέδρου της Δημοκρατίας) έπειτα από προσφυγή στο ΣτΕ ακυρώθηκαν. Έχει ήδη υποβληθεί αίτημα για επανέγκριση των Σχεδίων πόλης στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου.

  1. Γεωργική Γη υψηλής Παραγωγικότητας

Περιμένοντας τους χάρτες με τις Γεωργικές εκτάσεις σήμερα ισχύει ότι είναι Γή υψηλής παραγωγικότητας ότι αρδεύεται και ότι μπορεί να αρδευτεί και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα πάντα να είναι Γή υψηλής παραγωγικότητας. Επίσης οι :Ακτινικοί οικισμοί των 800 μέτρων να μετατραπούν σε οικισμούς με περίγραμμα. Όσον αφορά τις εκτάσεις εκτός σχεδίου πού έχουν χαρακτηρισθεί ως Γεωργική Γή Υψηλής παραγωγικότητας να επικαιροποιηθούν.

  1.     Χρήσεις Γής

Περιμένοντας το Νέο Νομοσχέδιο για τις χρήσεις Γής σήμερα ισχύει του 1987 με Αμιγή κατοικία σε πολλές περιοχές που έχουν γίνει Αναψυχής (παραλία Αιγίου) και χωρίς καμία δυνατότητα στις Τοπικές Αρχές να μπορούν να ρυθμίσουν ξεπερασμένες χρήσεις για την Ανάπτυξη των περιοχών αυτών και γενικότερα του Δήμου. (Μερική τροποποίηση του Γ.Π.Σ. ως προς την χρήση Γής)

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                               Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

Ρίτης Βασίλειος                           Αδαμόπουλος Σπυρίδων