Τον Σεπτέμβριο οι νέες ταυτότητες

Αλλαγές στην ΕΛΑΣ προανήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης κατά τις Προγραµµατικές ∆ηλώσεις της κυβέρνησης στην Ολοµέλεια

«Η ευθύνη της ΕΛΑΣ ξεκινά από τα σύνορα της πατρίδας µας έως και την κάθε γειτονιά» τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης κατά τις Προγραµµατικές ∆ηλώσεις της κυβέρνησης στην Ολοµέλεια.

Ο υπουργός, µεταξύ άλλων, προανήγγειλε: Την ΕΛΑΣ στο κινητό του πολίτη µε το «my ΕΛΑ». Ενίσχυση της Τροχαίας και κινητά τάµπλετ στους τροχονόµους. Από τον Σεπτέµβριο οι νέες αστυνοµικές ταυτότητες για όλους του πολίτες.

Προσλήψεις 200 ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στα Αστυνοµικά Τµήµατα. Ενδυνάµωση της ΕΛΑΣ στην αντιµετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και αποτροπής της ενδοσχολικής, ρατσιστικής βίας και εφηβικής παραβατικότητας. Κάµερες σε αστυνοµικούς και περιπολικά. Ενίσχυση του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου και Επιτήρησης Συνόρων. Μεταρρύθµιση στην σωφρονιστική πολιτική. Νέες ηθικές και οικονοµικές απολαβές στους αστυνοµικούς.

Ο υπουργός προανήγγειλε ότι η Τροχαία θα στηριχθεί µε προσωπικό, να βγει στους δρόµους. Εξοπλισµένοι µε tablets, µε πλήρη διασύνδεση. Ώστε να µπορεί να καταλογίζει άµεσα διοικητικά πρόστιµα τα οποία θα µεταβιβάζονται στο taxis, συµβάλλοντας στην αποσυµφόρηση των πόλεων».

Βασικός στόχος της ΕΛΑΣ, είπε ο κ. Μηταράκης είναι «το ένστολο προσωπικό να επεµβαίνει άµεσα σε κάθε παράβαση, ανεξαρτήτως υπηρεσίας στην οποία υπηρετεί. ∆εν επιτρέπεται να βλέπει ο πολίτης παραβατικότητα και όχι ο αστυνοµικός που βρίσκεται στο σηµείο. Για αυτό «σχεδιάζουµε και υιοθετούµε µία ολοκληρωµένη πολιτική Κοινοτικής Αστυνόµευσης και καλλιέργειας σχέσεων εµπιστοσύνης µε τους πολίτες».

Σχετικά µε την εφαρµογή MyELAS στα κινητά των πολιτών, ο υπουργός ανέφερε πως αυτό θα προσφέρει «πρόσβαση σε εφαρµογή αιτήσεων και ηλεκτρονικών ραντεβού για κάθε υπηρεσία που αφορά τον Πολίτη, καθώς εκσυγχρονίζουµε τις παρεχόµενες υπηρεσίες».

Η έκδοση των νέων αστυνοµικών ταυτοτήτων ξεκινάει τον Σεπτέµβριο και θα είναι σε µέγεθος πιστωτικής κάρτας, ενώ το πρώτο τρίµηνο του 2024, θα υπάρξει η έκδοση και των νέων διαβατηρίων.

Προβλέπεται ανάπτυξη πρόσβασης σε διαδραστικές υπηρεσίες για να µπορεί ο πολίτης να υποβάλλει καταγγελίες, να αναφέρει περιστατικά, να ενηµερώνεται για δράσεις αλλά και να υποβάλει ανώνυµες καταγγελίες.