Τι αναφέρει η επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Αιγιάλειας προς τον Υπουργό Οικονομίας για τα πυρόπληκτα δάνεια

“Κύριε Υπουργέ,

 Είναι γεγονός ότι το ελληνικό κράτος σε μια προσπάθεια στήριξης των πληγέντων πυρόπληκτων και σεισμόπληκτων περιοχών και ανασυγκρότησης των τοπικών οικονομιών, έλαβε διάφορα μέτρα μεταξύ των οποίων και τη προσφορά εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου για τη λήψη δανείων και κεφαλαίων κίνησης.

Τα δάνεια αυτά χορηγήθηκαν στις επιχειρήσεις όταν ήταν οικονομικά υγιείς και μπορούσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, πριν το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Η κατάσταση όμως που επικρατεί πλέον στο χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει περιορίσει πάρα πολύ τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και το γενικότερο κλίμα της αγοράς έχει αλυσιδωτές επιδράσεις που δυσχεραίνουν τους δανειολήπτες των περιοχών αυτών, όπου και συμπεριλαμβάνονται οι Νομοί της Περιφέρειας της Δυτικής Ελλάδας.

Η ύφεση λοιπόν σε συνδυασμό με την έλλειψη της παρεχόμενης ρευστότητας στην αγορά δημιουργεί ένα ασφυχτικό κλίμα που καταλήγει έως την πλήρη αδυναμία της εξυπηρέτησης των δανείων αυτών και σε συνδυασμό με τη δυσμενή εξέλιξη της πώλησης των «κόκκινων δανείων» σε ξένα funds με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, δημιουργεί επιπλέον ανησυχία στην τοπική κοινωνία του Δ. Αιγιάλειας δεδομένου του υψηλού αριθμού συμπολιτών μας που παραμένουν εγκλωβισμένοι στις τράπεζες λόγω των δανείων(πυρόπληκτων και σεισμόπληκτων).

Κύριε Υπουργέ, ως συνδικαλιστές, αιτούμεθα την πιο αποτελεσματική διευθέτηση με γνώμονα την βιωσιμότητα του εγχώριου επιχειρείν. Πρέπει η Κυβέρνηση να κατανοήσει ότι πρόκειται για ανθρώπους που χτυπήθηκαν εις διπλούν από τις φυσικές καταστροφές και την οικονομική ύφεση.

Οι θέσεις μας ώστε να προστατέψουμε τους συναδέλφους μας και να αποτρέψουμε το κλείσιμο και άλλων Μικρομεσαίων επιχειρήσεων, έχουν ως εξής:

  • Να μειωθεί το επιτόκιο των δανείων αυτών και να προσαρμοστεί στα δεδομένα της οικονομικής ύφεσης.
  • Αφαίρεση των τόκων υπερημερίας.
  • Ειδική ρύθμιση διαγραφής ποσού από το κεφάλαιο με μακροπρόθεσμο διακανονισμό.
  • Να υπάρξει το «ακατάσχετο» στους λογαριασμούς των δανειοληπτών όταν με τη νέα Συμφωνία θα είναι συνεπείς.

 Αναμένοντας τις δικές σας ενέργειες για την επιβίωση της Μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και ευελπιστώντας ότι ο Πρωθυπουργός μας, θα ανταποκριθεί στις προκλήσεις που εξήγγειλε επί τάπητος στην 81η ΔΕΘ περί εφαρμογής «ακατάσχετου» επιχειρηματικού λογαριασμού και «παγώματος» των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ΟΑΕΕ.

Ουσιαστική στήριξή και προώθηση των θέσεων μας προς πάσα κατεύθυνση για την επιβίωση ΟΛΩΝ μας.

 

Ο Πρόεδρος

 

Μαμάσης Σωτήριος

Η Γεν. Γραμματέας

 

Χρονοπούλου Μαρία