Τεχνολογικά άλματα για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής

Biofilm of antibiotic resistant bacteria. Rod-shaped and spherical bacteria. Escherichia coli, Pseudomonas, Mycobacterium tuberculosis, Klebsiella, Staphylococcus aureus, MRSA. 3D illustration

Η βρετανική κυβέρνηση έχει συνάψει σύμπραξη με την FIND, μια παγκόσμια μη κερδοσκοπική εταιρεία που είναι αφιερωμένη στην επιτάχυνση της ανάπτυξηςδιαγνωστικών εξετάσεων για τους ασθένειες. Πρόκειται για την εισαγωγή ψηφιακών τεχνολογιών για την καταπολέμηση του προβλήματος της μικροβιακής αντοχής.

Η συνεργασία μετά την υπογραφή του μνημονίου συμφωνίας, δημιουργεί ένα τριετές πρόγραμμα με επίκεντρο τη σύνδεση δεδομένων από τα αποτελέσματα διαγνωστικής εξέτασης των ασθενών στα διάφορα εθνικά προγράμματα αντιμικροβιακής επιτήρησης αντίστασης σε χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες. Αυτές οι ψηφιακές πληροφορίες θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του αυξανόμενου προβλήματος των ανθεκτικών σε φάρμακα λοιμώξεων.

Η ανακοίνωση έγινε στις 22 Μαΐου 2018 στην 71η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας, η οποία έλαβε χώρα στη Γενεύη της Ελβετίας. Το έργο χρηματοδοτείται από το Ηνωμένο Βασίλειο και το Κυβερνητικό Ταμείο Παγκόσμιας Αντιομικροβιακής Αντίστασης. Εδώ οι Βρετανοί θα συνεργαστούν με το Ίδρυμα Καινοτομικών Νέων Διαγνωστικών (FIND).

Στόχος του έργου είναι η βελτίωση της επιτήρησης της μικροβιακής αντοχής. Εδώ, οι φορείς της FIND και οι εταίροι θα παράγουν εναλλακτικά εργαλεία για τη χρήση χωρών με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, συμπεριλαμβάνοντας τα νοσοκομειακά και κοινοτικά δεδομένα ρουτίνας.

Η αυξανόμενη απειλή της αντίστασης στα αντιβιοτικά παρουσιάζει τη σοβαρότερη απειλή που αντιμετωπίζει ο παγκόσμιος πληθυσμός. Ο επείγων χαρακτήρας είναι με τα προφίλ των αντιστάσεων, έτσι ώστε να μπορούν να αξιολογηθούν τα επιδημιολογικά πρότυπα και με την ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών. Ο κίνδυνος είναι ένα μέλλον: οι ανθρώπινοι πληθυσμοί αντιμετωπίζουν τον πολύ πραγματικό κίνδυνο ενός μέλλοντος χωρίς αντιβιοτικά. Οι συνέπειες αυτού του γεγονότος είναι ότι το προσδόκιμο ζωής θα μπορούσε να πέσει σε ανθρώπους που είναι άμεσα θεραπευμένοι σήμερα. Για παράδειγμα, περίπου 700.000 θάνατοι κάθε χρόνο παγκοσμίως προκαλούνται από παθογόνα ανθεκτικά στα φάρμακα .

Η στρατηγική FIND είναι αυτή του πολλαπλασιασμού των ανθεκτικών σε φάρμακα βακτηρίων, ιών, παρασίτων και μυκήτων. Με τη χρήση κατάλληλων διαγνωστικών εξετάσεων, οι ιατρικοί επαγγελματίες μπορούν να εντοπίσουν παθογόνα που προκαλούν ασθένεια και να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για να προσδιορίσουν την παρουσία αντοχής στα φάρμακα. Αυτό είναι εφικτό μόνο μέσω περιεκτικών βάσεων δεδομένων, αξιολογούμενων με τη χρήση μεγάλων αναλυτικών στοιχείων.

Εδώ είναι μια ανθεκτική στα φάρμακα φυματίωση, εδώ το FIND συμβάλλει στην ανάπτυξη καλύτερων δοκιμών για την ανίχνευση φαρμάκων και τη δοκιμή ευαισθησίας φαρμάκων (πτύελα). Βελτιωμένες δοκιμές για ανίχνευση και ταξινόμηση (μη πτύελα) και δοκιμές πρόβλεψης λανθάνουσας προς ενεργό. Αυτές είναι συχνά εναλλακτικές λύσεις στις μακρές μεθόδους που βασίζονται σε καλλιέργειες, προσφέροντας ταχείες μικροβιολογικές εναλλακτικές λύσεις με στόχο τη βελτιωμένη ακρίβεια και την ταχύτερη επίδοση.