Τα 4 οφέλη της ποδηλασίας που δεν μπορείς να φανταστείς

Και ποια από εμάς δεν έχει αναμνήσεις από ατέλειωτες ώρες παιχνιδιού και ξεγνοιασιάς τα ζεστά απογεύματα στη γειτονιά ή τα καλοκαίρια στο χωριό; Εγώ ακόμα θυμάμαι την ελευθερία που ένιωσα όταν ο μπαμπάς μου άφησε τα χέρια του (κρυφά) από τη σέλα του ποδηλάτου και σηματοδότησε την στιγμή που –και επίσημα- ήξερα να κάνω ποδήλατο.

Αλήθεια, γιατί το αφήσαμε να σκουριάσει και δεν κάνουμε πλέον;

  1. Μειώνει τα επίπεδα στρες

Όπως κάθε άσκηση, η ποδηλασία βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και ως δια μαγείας εξαφανίζει τις αρνητικές σκέψεις από το μυαλό μας. Παράλληλα, σε φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στη φύση και το εξωτερικό περιβάλλον. Για να μη σου πω, ότι αν δουλεύεις κοντά στο σπίτι σου, μπορείς να φτάσεις στο χώρο εργασίας σου εύκολα, γρήγορα, ανέξοδα και.. λιποδιαλυτικά!

  1. Αεροβική και άσκηση αντοχής ταυτόχρονα

Η ποδηλασία είναι μια από τις ελάχιστες ασκήσεις που συνδυάζουν και την αερόβια εκγύμναση αλλά και την βελτίωση της αντοχής. Έτσι, μια ώρα ποδηλασίας είναι πολύ πιο ωφέλιμη από την αντίστοιχη μια ώρα περπατήματος, ακόμα κι αν αυτή είναι σχετικά ξεκούραστη.

  1. Σύμμαχος κατά των καρδιοπαθειών

Σύμφωνα με τον Βρετανικό Ιατρικό Σύλλογο, η καθημερινή ποδηλασία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου κατά 50%. Μια σημαντική μελέτη 10.000 δημοσίων υπαλλήλων υποστήριξε ότι εκείνοι που έκαναν ποδηλασία για 20 μίλια κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας είχαν τις μισές πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή από ότι οι συνάδελφοι τους που δεν ποδηλατούσαν.

  1. Αδυνατίζει

Η ποδηλασία είναι μια πολύ καλή λύση για να ξεφορτωθείς τα ανεπιθύμητα κιλά. Η σταθερή ποδηλασία καίει περίπου 300 θερμίδες ανά ώρα. Αν ποδηλατείς δηλαδή για 30 λεπτά καθημερινά θα κάψεις περίπου 5 κιλά σωματικού βάρους το χρόνο. Δεδομένου ότι βοηθά στη μυϊκή οικοδόμηση, η ποδηλασία θα ενισχύσει επίσης το μεταβολικό σου ρυθμό για αρκετή ώρα μετά την άσκηση.

 

www.queen.gr