Τα χρήματα στις τράπεζες φτάνουν μέχρι τη Δευτέρα

Η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών είναι 1 δισ. ευρώ και επαρκεί μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, οπότε λήγει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και επανεσυνεδριάζει η ΕΚΤ για τον ELA, καθυσυχάζει η πρόεδρος της Ενώσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα μείωσης του ορίου αναλήψεων κατώ από τα 60 ευρώ επιβεβαιώνει, με τον Γ.Δραγασάκη να συμπληρώνει ότι τα ΑΤΜ ανεφοδιάστηκαν πλήρως. Η σύσταση επιτροπής που θα εξετάσει την επαναλειτουργία των τραπεζών από την Τρίτη και βάσει των αποφάσεων της ΕΚΤ, αποφασίστηκε ακόμη στην έκτακτη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους τραπεζίτες.

Η σύσταση επιτροπής που θα εξετάσει την επαναλειτουργία των τραπεζών από την Τρίτη αποφασίστηκε σε έκτακτη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους τραπεζίτες, παρουσία εκπροσώπου της ΤτΕ και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Καθησυχαστική η πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη, είπε ότι υπάρχει κεφαλαιακό «μαξιλάρι ασφαλείας» ύψους 1 δισ. ευρώ στις τράπεζες μέχρι τη Δευτέρα, οπότε συνεδριάζει εκ νέου η ΕΚΤ για τον ELA, όπως επιβεβαίωσε και το μέλος της Έβαλντ Νοβότνυ, έχοντας πλέον στα χέρια της και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Να ηρεμήσει τους πολίτες που συνεχίζουν να επιμένουν στις ουρές των ATM φοβούμενοι την επόμενη ημέρα η κυρία Κατσέλη επιχείρησε και νωρίτερα δηλώνοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ««επειδή διακινούνται διάφορες κακόβουλες φήμες στο διαδίκτυο, θα ήθελα να ενημερώσω το συναλλακτικό κοινό ότι κατά την υπολειπόμενη διάρκεια της τραπεζικής αργίας ως και τη Δευτέρα 6 Ιουλίου, τα ATM των τραπεζών θα λειτουργούν κανονικά».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ.Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γ.Βαρουφάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Δ.Μάρδας, ο υποδιοικητής της ΤτΕ Θ.Μητράκου.

Από την πλευρά των τραπεζιτών συμμετείχαν η πρόεδρος Λ.Κατσέλη και ο διευθύνων σύμβουλος Λ.Φραγκιαδάκης της Εθνικής, ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς Α.Θωμόπουλος, ο πρόεδρος Β.Ράπανος και ο διευθύνων σύμβουλος Δ.Μαντζούνης της Alpha Bank, ο πρόεδρος Ν.Καραμούζης και ο διευθύνων σύμβουλος Φ.Καραβίας της Eurobank, ο πρόεδρος I.Γαμβρίλης και διευθύνων σύμβουλος Α.Αντωνόπουλος της Attica Bank.

Επίσης συμμετείχε ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χρήστος Γκόρτσος.

aftodioiki.gr