Τα σχέδια για τον ΟΓΑ του υπουργού Εργασίας κ. Γιώργου Κατρούγκαλου

ην ενοποίηση όλων των κύριων ασφαλιστικών ταμείων, με πρόβλεψη τη διατήρηση του ΟΓΑ και του ΝΑΤ «ως αυτοτελών νομικών προσώπων για την άσκηση των μη συνταξιοδοτικών τους αρμοδιοτήτων», προκρίνει ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Ημερησία”, ενώ θα επιδιώξει να δοθεί «ακόμη μια ευκαιρία σε όσα επικουρικά ταμεία θελήσουν να μετατραπούν σε επαγγελματικά ταμεία, προφανώς μετά από πλήρη αναλογιστική μελέτη και κάλυψη της δαπάνης καταβολής των συντάξεων και των συνταξιούχων».

Αναφορικά δε με τον καθορισμό των εισφορών, με δεδομένο ότι σε άλλα ταμεία είναι υψηλές και σε άλλα χαμηλότερες, ο κ. Κατρούγκαλος κάνει λόγο για ένα «εξαιρετικά περίπλοκο θέμα». Σημειώνει πως «ενδεχόμενη μερική αναστροφή της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών, στις οποίες προχώρησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις χωρίς καμιά αναλογιστική μελέτη, θα επέτρεπε η προσαρμογή του δημοσιονομικού κόστους να μη θίξει τις συντάξεις».

Ωστόσο σημειώνει πως, παίρνοντας υπόψη και τις ενστάσεις φορέων, όπως η ΕΣΕΕ που θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε υπέρμετρα τις επιχειρήσεις και κυρίως τις μικρομεσαίες, το μόνο που μπορεί να πει αυτή τη στιγμή είναι ότι «οι εισφορές μετά τις μεταρρυθμίσεις θα είναι ευθέως ανάλογες με το εισόδημα (όπως άλλωστε και οι συντάξεις) και θα καθορίζονται με κοινά κριτήρια για όλους».

Ειδικά για τους αγρότες, προσέθεσε, θα ληφθεί μέριμνα να υπάρχουν κλίμακες που να «αντιστοιχούν και σε πολύ χαμηλά εισοδήματα των κατ’ επάγγελμα αγροτών και να φτάσουν στο τελικό τους ύψος σταδιακά, όχι άμεσα».