Τα μονοπάτια της Αιγιάλειας πηγή τουριστικής ανάπτυξης!

Συνάντηση εργασίας πραγµατοποιήθηκε τη ∆ευτέρα το απόγευµα στην αίθουσα του FAME ROAD HUB (Παλαιά Σφαγεία Αιγίου), σχετικά µε την ανάδειξη των µονοπατιών της Αιγιάλειας. Την συνάντηση πραγµατοποίησε η Αντιδηµαρχία Ανάπτυξης σε συνεργασία µε την “Paths of Greece,” επίσηµος συνεργάτης του ∆ήµου Αιγιαλείας.

Στη συνάντηση παρουσία του αρµόδιου Αντιδηµάρχου κ. Βασίλη Χριστόπουλου και του υπεύθυνου της εταιρείας “Paths of Greece” κ. Νίκου Κατσαρού, παραβρέθηκαν φορείς, πρόεδροι κοινοτήτων, συλλόγων και λάτρεις του βουνού και της φύσης και εξέφρασαν τις απόψεις τους, για την ανάδειξη των µονοπατιών. Επίσης παραβρέθηκαν οι αντιδήµαρχοι του ∆ήµου  κ.κ. Ντίνος, Αγγελόπουλος, Φραγκονικολόπουλος και ο Πρόεδρος της ∆ηµοτικής Κοινότητας Αιγίου κ. Φάνης Ραµπαβίλας. Όλοι συνεχάρησαν την πρωτοβουλία αυτή του ∆ήµου και συµφώνησαν πώς µόνο θετικά αποτελέσµατα µπορεί να επιφέρει, µε την τουριστική ανάπτυξη να εκτοξεύεται και τα οικονοµικά οφέλη να είναι σηµαντικά για την Αιγιάλεια.

Την εκδήλωση προλόγισε η γεωπόνος του ∆ήµου Αιγιάλειας κ. Χρυσούλα Χρηστιά η οποία καλωσόρισε τους παρευρισκοµένους επισηµαίνοντας την σπουδαιότητα της ανάδειξης των µοναπατιών. Η κ. Χρηστιά είναι υπεύθυνη να… “τρέξει” τη µελέτη, τονίζοντας µεταξύ άλλων ότι “είναι απαραίτητο να γίνει µια σωστή µελέτη ώστε να έρθουν χρήµατα. Ο στρατηγικός σχεδιασµός είναι το πλέον σηµαντικό εργαλείο, ενώ τα χωριά µας θ’  αλλάξουν εντελώς, θα αποκτήσουν ζωή και η προστασία του οικοσυστήµατος θα είναι πολύ σηµαντική”.

Ο Αντιδήµαρχος Ανάπτυξης κ. Βασίλης Χριστόπουλος, επεσήµανε µεταξύ άλλων:

“Είναι ευκαιρία να αναδείξουµε τα µονοπάτια και να τα εντάξουµε σε χρηµατοδοτικά εργαλεία. ∆ίνουµε το χέρι σε όλους για να συνεργαστούµε, ώστε  να αναδείξουµε την οµορφιά της Αιγιάλειας. Η ανάδειξή τους θα αποτελέσει µια ωραία εξόρµηση για τους ανθρώπους που διαµένουν το κέντρο”.

Στο ίδιο µήκος κύµατος και ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αχαϊας κ. Χρήστος Κανελλής λέγοντας χαρακτηριστικά:

“Ο κλάδος του τουρισµού υποφέρει από τη µικρή εποχικότητα, δηλαδή τη µικρή σεζόν. Πρέπει να φέρουµε βιώσιµες µορφές ανάπτυξης, όπως τα µονοπάτια, γιατί προσεγγίζουν κόσµο εκτός σεζόν. Έχουµε κάποια εµβληµατικά µονοπάτια, όπως τα ‘Υδατα της Στυγός, που πρέπει οπωσδήποτε να τα γνωρίσει ο κόσµος”.

Οι πρόεδροι των κοινοτήτων έθεσαν ερωτήµατα στον κ. Κατσαρό, για το πώς θα δροµολογηθεί η ανάδειξή τους, πώς θα εξασφαλιστεί η χρηµατοδότηση και ποιος θα τα συντηρεί, µε τον ίδιο να τονίζει:

“Χαίροµαι για τη σηµαντική και µεγάλη συµµετοχή σε αυτήν την συνάντηση, έτσι όλοι µαζί να συλλέξουµε πληροφορίες, να γίνει η αρχή αυτού του κτισίµατος, µιας κοινότητας δηλαδή, ώστε να διαµορφωθούν τα µονοπάτια. Στόχος µας είναι ο τουρισµός και για τους µήνες χωρίς σεζόν. Η Ελλάδα γενικότερα προσφέρει τοπία που δεν τα συναντά κανείς εύκολα. Ο πεζοπορικός τουρισµός στην Ελλάδα δεν είναι οργανωµένος. Υπάρχουν πολλά είδη πεζοπορικού τουρισµού µε ευρύ φάσµα ηλικίας. Οι άνθρωποι αναζητούν την εµπειρία, τα έθιµα και τα φαγητά (ποιοτικός τουρισµός). Τώρα θα προχωρήσει η µελέτη που δεν απαιτείται υψηλό κόστος. Γενικός στόχος είναι η διαφοροποίηση των διαδροµών. Στοχεύουµε κυρίως σε εύκολες διαδροµές στην αρχή και αργότερα στις πιο δύσκολες και κυρίως στη σωστή εξάπλωση µε διαδροµές που θα ωφελούν και τις τοπικές κοινότητες. ∆ηλαδή, να γίνονται στάσεις στα χωριά, ακόµα µπορεί να υπάρχει και διανυκτέρευση σε αυτά. Αρχικά θα ξεκινήσουν διαδροµές κοντινές και µετά θα προσεγγίσουµε διαδροµές που θα ενώσουν την Αιγιάλεια. Θα υπάρχουν επίσης και ποδηλατικές διαδροµές, όχι µόνο πεζοπορικές.  Η διαχείριση θα γίνει από το ∆ήµο Αιγιάλειας, µε την   Paths of Greece” να βοηθάει, ώστε τα µονοπάτια να διατηρούνται καθαρά και προσβάσιµα. Η οικονοµική ανάπτυξη των χωριών θα είναι τροµερή”.

Ο δηµοτικός σύµβουλος και αντιπρόεδρος της ∆ΕΥΑ κ. Γιώργος Ντίνος τόνισε πώς “ο κόσµος θέλει να αναδειχθούν τα µονοπάτια και εξυπακούεται ότι το τουριστικό όφελος είναι πολύ σηµαντικό. Αυτή η προσπάθεια δεν ξεκίνησε τώρα, αλλά έχει ξεκινήσει επί  προηγούµενης θητείας µας. Απαιτούνται, όµως τα χρηµατοδοτικά εργαλεία για να τα διανοίξουµε, χρήµατα αλλά και µεράκι”.

Ο οικολόγος κ. Κώστας Παπακωνσταντίνου, τόνισε ότι θα είναι ωραίο να σχεδιαστεί ένα “ωραίο µονοπάτι από το οροπέδιο της Ζήριας µε πολλά παραρτήµατα ενδιάµεσα και ζητούµενο είναι ο ∆ήµος να προσανατολιστεί στη σωστή ανάδειξή τους, στην προσβασιµότητά τους και στην ενοποίησή τους”.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κοινότητας Παρασκευής κ. Κραουνάκης µεταξύ άλλων τόνισε “την αναγκαιότητα σύστασης φορέα διαχείρισης, γιατί εάν δεν συντηρηθούν δεν θα υπάρχει µέλλον. Ο ∆ήµος δεν έχει το απαιτούµενο προσωπικό και έχει ανάγκη συγκεκριµένο φορέα. Μάλιστα πρότεινω να ενσωµατωθούν στο ∆ΙΕΚ Αιγίου ειδικότητες οδηγών βουνού και πυροπροστασίας. Στην Αθήνα αυτή τη στιγµή λειτουργούν 300 περιπατικοί σύλλογοι που διοργανώνουν εκδροµές. Εάν δεν εκµεταλλευτούµε το πλεονέκτηµα της Αιγιάλειας είµαστε άξιοι της µοίρας µας”.

Ο οινολόγος κ. Ρούβαλης επεσήµανε µεταξύ άλλων πως “τα µονοπάτια της Αιγιάλειας είναι άπειρα. Έχουµε ιστορικά και τουριστικά µονοπάτια, αλλά και µονοπάτια που προσφέρουν τοπία. Καλό είναι προτιµηθούν µονοπάτια που συνδέουν χωριά και έχουν µια ιστορικότητα. Καλύτερα θα είναι να γίνουν πέντε µονοπάτια σωστά στην αρχή και στη συνέχεια να προχωρήσουν και άλλες προσθέσεις µονοπατιών.”

Αναφορά επίσης έγινε και στα οινοποιητικά µονοπάτια µε τεράστιες εκτάσεις αµπελώνων. Όλοι συµφώνησαν ότι υπάρχουν χωριά σηµεία αναφοράς, που έχουν ιστορία, µνηµεία και πρέπει να αναδειχθούν. Στόχος η εξωστρέφεια και η διαλογή των µονοπατιών που µπορούν να αναδείξουν πολλές µορφές τουριστικής εκµετάλλευσης. 

Σε ερώτητη του “Τ” σχετικά µε το πώς θα γίνει διαλογή των µονοπατιών της Αιγιάλειας από τη στιγµή που θα καταγραφούν και πώς θα αξιολογηθούν, ο υπεύθυνος της Paths of Greece” κ. Κατσαρός τόνισε: “Στοχεύουµε σε ένα νούµερο που είναι τα 100 χλµ. µονοπατιών και γύρω στις 20 διαδροµές για πεζοπορία.  Μέσα στο καλοκαίρι θα εντάξουµε τα µονοπάτια και θα προχωρήσουµε”.

ΦΡΟΣΩ ΣΤΙΒΑΧΤΟΠΟΥΛΟΥ – ΣΤΑΥΡΙΔΗ

Από την εφημερίδα “ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ”