Τα Κρασιά του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού

Τα Χριστούγεννα είναι προ των πυλών! Και όλοι, είτε έχουμε καλή διάθεση είτε όχι, προσπαθούμε να αφήσουμε πίσω ότι μας στεναχωρεί και μας αγχώνει και να σκεφτούμε γιορτινές και χαρούμενες στιγμές με φίλους και συγγενείς( μην το φωνάζετε όμως και κάποιος «κακός» γείτονας πάρει τηλ.την Αστυνομία μάσκας). Φέρτε στο μυαλό σας την ημέρα των Χριστουγέννων. Είναι κάποιος που σκέφτηκε αυτή την ημέρα και η σκέψη του δεν περιείχε εικόνες από ένα στολισμένο γιορτινό τραπέζι? Νομίζω (και ελπίζω) πως όχι!

Οι ετοιμασίες για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα ξεκινήσουν λίαν συντόμως. Εγώ όπως πάντα, θα σας βοηθήσω στην επιλογή των κρασιών που θα το στολίσουν και θα σας ανεβάσουν την διάθεση στα ύψη! Οπότε πάμε κατευθείαν στο ‘ψητό’, με πολλές προτάσεις κρασιών ώστε να καλύψουμε όλα τα εδέσματα που θα προσφέρετε στους καλεσμένους σας.

Θα ξεκινήσουμε, όπως συνήθως, με ένα αφρώδες κρασί, με το οποίο θα υποδεχτούμε τους αγαπημένους μας. Ένα αφρώδες ροζέ φτιαγμένο με την παραδοσιακή μέθοδο, όπως το Karanika Brut Rose είναι μία πολύ καλή επιλογή καθώς μπορεί να συνδυαστεί και με τα ορεκτικά που θα ακολουθήσουν.Ελληνικό αφρώδες λέμε.

Οι σαλάτες δεν λείπουν από κανένα τραπέζι, πόσο μάλλον από το γιορτινό. Δροσερές και συνήθως ελαφριές, αναζητούν ένα δροσερό και σχετικά ελαφρύ λευκό κρασί όπως ένα Μοσχοφίλερο. Δοκιμάστε τες και με ένα ροζέ κρασί, όπως το Whispering Angel. Αν η σαλάτα σας βασίζεται στα παντζάρια ή τα μανιτάρια, μπορείτε να επιλέξετε και ένα σχετικά ελαφρύ κόκκινο με μαλακές τανίνες όπως το Τετράμυθος Μαύρο Καλαβρυτινό.

Θέση στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα έχουν και οι πίτες ή οι τάρτες όπως τις λένε οι πιο μοντέρνοι. Οι περισσότερες από αυτές, εκτός των άλλων συστατικών, θα περιέχουν και τυρί, που θα προσδίδει λιπαρότητα. Ένα αρκετά πλούσιο λευκό κρασί με υψηλή οξύτητα όπως το Κίκονες λευκό θα τα βγάλει πέρα σχεδόν με όλες τις πίτες. Το ίδιο και ένα στιβαρό ροζέ όπως το παραπάνω. Αν όμως μιλάμε για μια πλούσια κρεατόπιτα τότε σας προτείνουμε να την απολαύσετε με κόκκινο κρασί όπως ένα Ξινόμαυρο όπως το Κτήμα Άλφα Σκατζόχοιρος.

Τα ίδια λευκά και ροζέ κρασιά θα συνοδεύσουν ευχάριστα τα ‘άσπρα’ πιάτα ζυμαρικών με τυριά ή κρέμα γάλακτος και τα ριζότο που μπορεί να κάνουν την εμφάνιση τους. Αν τα ζυμαρικά σας συνοδεύονται από ντομάτα, κρέας ή μανιτάρια επιλέξτε ένα ευγενικό κόκκινο με οξύτητα από ποικιλίες όπως το Pinot Noir.

Αρκετά συχνά, τα ορεκτικά του εορταστικού τραπεζιού περιλαμβάνουν και θαλασσινά. Τα συνηθέστερα είναι ο σολομός, οι γαρίδες αλλά και κάποια όστρακα. Εδώ σίγουρα μία πολύ καλή επιλογή είναι το Ασύρτικο και ειδικά οι Σαντορίνες. Συνδυάστε την Σαντορίνη Γαβαλάς ή ένα Νυχτέρι (οποίου θέλετε αρκεί να είναι Νυχτέρι) με οτιδήποτε προέρχεται από την θάλασσα και θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους!

Το χοιρινό επιλέγεται από πολλούς για να αποτελέσει το κυρίως φαγητό του γιορτινού τραπεζιού, άλλοτε μαγειρεμένο με φρούτα όπως δαμάσκηνα, μήλα και πορτοκάλι, κάποιες φορές με μέλι ή κάποιο γλυκό κρασί αλλά και ένα κλασικό γουρουνόπουλο σιγοψημένο για πολλές ώρες στον φούρνο. Για τέτοια πιάτα θέλουμε ένα ερυθρό με μέτριο σώμα, αρκετή οξύτητα για να αντιμετωπίσει την λιπαρότητα του πιάτου και αρκετά φρουτώδη χαρακτήρα για να δέσει με τα γλυκά αρώματα που προσδίδουν τα φρούτα ή το μέλι. Ένα Αγιωργίτικο ή ένα χαρμάνι με Αγιωργίτικο όπως το Λαντίδη Χρυσάμπελο θα ταιριάξουν υπέροχα. Αν δεν θέλετε κόκκινο κρασί επιλέξτε να συνεχίσετε με το ροζέ που ήπιατε με τις τάρτες.

Από ένα κείμενο αφιερωμένο στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι δεν θα μπορούσε να λείπει η γαλοπούλα, ακόμα και αν υπάρχουν πολλές προτάσεις διαφορετικές. Είναι άλλωστε ένα φαγητό που τρώμε μια φορά τον χρόνο! Για φέτος λοιπόν λιγουρευόμαστε με την γαλοπούλα ένα ζουμερό Μerlot. Αν η γαλοπούλα σας είναι φουλ στους ξηρούς καρπούς και μπαχαρένια βάλτε στο τραπέζι σας ένα κομψό Syrah (έχει η περιοχή) ή ένα χαρμάνι του όπως το Thema ερυθρός.

Αν έχετε επιλέξει για κυρίως φαγητό ένα πλούσιο κόκκινο κρέας όπως το μοσχάρι ή κάποιο κυνήγι καλό είναι να προσανατολιστείτε σε αρκετά πλούσια κόκκινα κρασιά όπως το Τ- Οίνος Μαύρο ή το Κτήμα Γεροβασιλείου. Αν μαγειρέψετε αρνάκι, προτιμήστε ένα χαρμάνι με Ξινόμαυρο όπως το Κτήμα Καρυδά Συλλεκτικό.

Τα αλλαντικά αναζητούν ερυθρό κρασί, για αυτό και δυσκολεύουν πολλές φορές τον οικοδεσπότη όταν βγαίνουν στην αρχή. Αν όμως βγουν στο τέλος συνδυάζονται εύκολα με τα περισσότερα ερυθρά και σίγουρα με αυτά τα κρασιά που προτείναμε για το χοιρινό και την γαλοπούλα. Τα τυριά είναι μία πιο εύκολη περίπτωση (εκτός αν μιλάμε για πολύ δυνατά τυριά όπως το ροκφόρ ή το στίλτον) καθώς μπορούν να βρουν το ταίρι τους σε όλα τα ‘χρώματα’ και σε διαφορετικά στιλ. Τις γραβιέρες, τα κασέρια, την παρμεζάνα, το μετσοβόνε και πολλά ακόμα τυριά Ελληνικά ή όχι, μπορείτε να τα συνδυάσετε με όλα τα κρασιά που έχουμε προτείνει έως τώρα. Αν όμως θέλετε να κάνετε συνδυασμό αποκλειστικά για τα τυριά επιλέξετε μία Μαλαγουζιά σε λευκό, ή ροζέ ή ένα ερυθρό μαλακό όπως το εκ Γαλλίας ορμώμενο Cotes du Rhône.Για τα πιο ‘δύσκολα’ τυριά που είναι πολύ έντονα βγάλτε γλυκά κρασιά,στο τραπέζι σας. Σάμος(διαλέχτε ότι θέτε από το νησί) ή ένα από τα αγαπημένα μου (και αυτό εκ Γαλλίας) ένα Sauternes το Chateau Caillou ή ένα Ισπανικό κατακόκκινο Don P.X.(άλλη τρέλα αυτό).

Ένα γιορτινό τραπέζι δεν μπορεί να κλείσει χωρίς γλυκά επιδόρπια! Και επειδή αποκλείουμε την πιθανότητα να υπάρχει μόνο ένα είδος γλυκού, ανατρέξτε στις προτάσεις μου για γλυκά κρασιά που να μπορούν εύκολα να ταιριάξουν στο προ ενός μήνα άρθρο μου( οποίος δεν το διάβασε,τιμωρία, να φάει το γλυκό σκέτο).

Καλά Χριστούγεννα

Και Πάντα ‘γειά

 Antonis Fragkioudakis