Ταξίδι στο εξωτερικό; 10 ερωτήσεις για τη χρήση των πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών σου

Σχεδιάζεις να ταξιδέψεις στο εξωτερικό το προσεχές διάστημα και αναρωτιέσαι αν θα ήταν σωστό να χρησιμοποιήσεις τις πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες σου για τις αγορές σου ή να κρατάς χρήματα για να τα μετατρέψεις στο νόμισμα της χώρας που θα επισκεφθείς.

Μην προβληματίζεσαι! Συγκεντρώσαμε εμείς για εσένα, σε ένα άρθρο, όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη χρήση των καρτών Ελληνικών τραπεζών σε χώρες εκτός της Ελλάδας.

Ας ξεκινήσουμε:

Ποιο είναι το μεγαλύτερο ποσό που μπορώ να ξοδέψω σε αγορά μου στο εξωτερικό;

Μετά την άρση των capital controls στη χώρα μας δεν υπάρχει περιορισμός στο ποσό που θα επιλέξεις να δαπανήσεις σε αγορές ή πληρωμές σε τερματικά (POS) στο εξωτερικό. Άρα μπορείς να ξοδέψεις το ποσό που έχεις σαν υπόλοιπο στην κάρτα σου.

Ποιες αγορές μπορώ να κάνω μέσω internet με την κάρτα μου όταν είμαι στο εξωτερικό;

Σε αυτήν την περίπτωση ισχύουν οι ίδιοι περιορισμοί και για τις αγορές που μπορείς να κάνεις σε e-shops που έχουν το λογαριασμό τους σε τράπεζα του εξωτερικού, ακόμα κι όταν εσύ είσαι στην χώρα μας. Δηλαδή, μπορείς να κάνεις την πλειοψηφία των κινήσεων που θες, εφόσον:

  • Το ποσό της συναλλαγής σου είναι εντός του ορίου της  σύμβασής σου με την τράπεζα που σου έχει εκδώσει την κάρτα.

  • Το ποσό της συναλλαγής σου είναι εντός του ορίου που εγκρίνεται για κάθε τράπεζα ή ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος από την Επιτροπή Εγκρίσεως Τραπεζικών Συναλλαγών.

Αν αποφασίσω να πάρω και μετρητά μαζί μου, μέχρι ποιο ποσό μου επιτρέπεται;

Μπορείς να μεταφέρεις μαζί σου, σε κάθε ταξίδι και ανά φυσικό πρόσωπο, σε ευρώ ή νόμισμα άλλης χώρας, αξίας που αντιστοιχεί έως και τις 3.000€. Από αυτόν τον κανόνα, εξαιρούνται όλοι οι Έλληνες που είναι μόνιμοι κάτοικοι ή εργάζονται στο εξωτερικό.

Μπορώ να κάνω ανάληψη χρημάτων από ATM Τράπεζας του εξωτερικού;

Μπορείς να κάνεις ανάληψη μετρητών από τράπεζες της χώρας στην οποία θα ταξιδέψεις. Το ημερήσιο όριο αναλήψεών σου είναι αυτό που έχεις ορίσει στην σύμβασή σου με την τράπεζα που σου έχει εκδώσει την κάρτα.

Τι πρέπει να προσέχω με τις προμήθειες ανά συναλλαγή που με χρεώνει η Τράπεζά μου;

Εδώ θα πρέπει να γνωρίζεις ότι οι προμήθειες των ελληνικών τραπεζών όταν κάνεις συναλλαγές με κάρτες τους στο εξωτερικό είναι αρκετά υψηλότερες σε σχέση με την Ελλάδα και μπορεί να φτάσουν έως και τα 25€ ανά συναλλαγή.

Για να αποφύγεις τις δυσάρεστες εκπλήξεις με την επιστροφή σου στη χώρα μας, η πιο σωστή κίνηση είναι να μάθεις το σχετικό τιμολόγιο που έχει η τράπεζα σου για τις κάρτες της στην χώρα ή τις χώρες που πρόκειται να επισκεφθείς. Και αυτό γιατί κάθε τράπεζα ακολουθεί το δικό της σύστημα χρέωσης.

Συγκεκριμένα,κάποιες χρεώνουν εφάπαξ ένα ποσό ανεξάρτητα από το ποσό της ανάληψης, σε άλλες η χρέωση εξαρτάται αποκλειστικά από το ποσό, ενώ υπάρχουν και τράπεζες που εφαρμόζουν ένα υβριδικό μοντέλο, με εφάπαξ ποσό αλλά και χρέωση ανάλογα με το ύψος του ποσού.

Παράλληλα, δεν θα πρέπει να ξεχνάς ότι η ανάληψη μετρητών από πιστωτική κάρτα δεν σε συμφέρει, ούτε και στην Ελλάδα, καθώς από τη στιγμή που τραβάς ένα ποσό, αυτόματα επιβαρύνεσαι με τόκους που μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να ξεπεράσουν και το 20%.

Σε ποιες κινήσεις μου έχω τις υψηλότερες προμήθειες;

Το μέγιστο των προμηθειών τους, οι ελληνικές τράπεζες, το χρεώνουν στις περιπτώσεις αναλήψεις μετρητών από ATM ξένων τραπεζών, είτε αυτές γίνονται με cash cards (χρεωστικές) είτε με πιστωτικές.

Ποιες είναι οι σωστές κινήσεις που μπορώ να κάνω για να γλυτώσω αυτές τις χρεώσεις;

Για τις εφάπαξ χρεώσεις, συμφέρει να κάνεις όσο το δυνατόν λιγότερες αναλήψεις μετρητών, φτάνοντας ακόμα και στο μέγιστο ημερήσιο σου όριο,για να αποφύγεις το «φέσι» ανά κίνηση. Για παράδειγμα αν μια τράπεζα χρεώνει 3€ τη συναλλαγή και ο πελάτης πραγματοποιήσει μια ανάληψη 600€, θα πληρώσει 3€. Αν όμως σηκώσει το ίδιο ποσό σε έξι διαφορετικές αναλήψεις των 100€ το συνολικό κόστος από τις προμήθειες θα φτάσει τα 18€.

Για τις προμήθειες που υπολογίζονται ανάλογα με το ποσό, σε συμφέρει η χρήση κάρτας για την πλειοψηφία των συναλλαγών σου και η ανάληψη των μετρητών που πραγματικά χρειάζεσαι σε ελάχιστες περιπτώσεις καθώς έτσι θα έχεις τη μικρότερη δυνατή επιπλέον χρέωση.

Τι πρέπει να προσέχω με τις δεσμεύσεις ποσών στις κάρτες μου;

Σε κάποιες περιπτώσεις συναλλαγών μας στο εξωτερικό με τις κάρτες μας υπάρχει η περίπτωση δέσμευσης συγκεκριμένων ποσών.

Για παράδειγμα, όταν κάνεις κράτηση σε ξενοδοχείο ή ενοικίαση αυτοκινήτου, είναι επιτρεπτό στην εταιρία που σε εξυπηρετεί να δεσμεύσει το ποσό που θα πληρώσεις είτε με κάρτα είτε με μετρητά κατά την παράδοση του δωματίου ή του οχήματός. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γνωρίζεις το υπόλοιπό σου γιατί το ποσό αυτό δεν θα μπορείς να το χρησιμοποιήσεις μέχρι την εξόφληση της εταιρίας και την αποδέσμευσή του.

Τελικά, υπάρχει κάποιο όφελος για χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής  κάρτας στην πλειοψηφία των συναλλαγών μου στο εξωτερικό;

Τα βασικά οφέλη είναι δύο, ειδικά αν ο στόχος του ταξιδιού σου είναι το shopping.

To πρώτο είναι ότι δεν επιβαρύνεσαι με τις προμήθειες από αναλήψεις μετρητών.

Το άλλο είναι οι εκπτώσεις και οι προσφορές, αφού στο εξωτερικό ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις εκπτώσεων με πληρωμή με μετρητά.

Για παράδειγμα, πληρώνοντας με κάρτα, τις περισσότερες φορές στις περισσότερες χώρες του κόσμου έχεις άτοκη περίοδο 40 ημερών από την ημερομηνία πραγματοποίησης της συναλλαγής μέχρι την πληρωμή του λογαριασμού. Που σημαίνει, ότι με την επιστροφή σου, μπορείς να εξοφλήσεις ολόκληρο το ποσό και να αποφύγεις τόκο και έξτρα κόστος.

Πώς μπορώ να μάθω τις ισχύουσες τιμές μετατροπής των νομισμάτων;

Κάθε φορά που πραγματοποιείς συναλλαγές στο εξωτερικό σε τοπικό νόμισμα με τις κάρτες ελληνικών τραπεζών, τα ποσά μετατρέπονται αυτόματα σε ευρώ, σύμφωνα με τις ισχύουσες τιμές μετατροπής που ορίζουν οι Διεθνείς Οργανισμοί Diners®, Visa και MasterCard®.

Ανάλογα με τον τύπο της κάρτας σου, μπορείς να ενημερωθείς για τις ισχύουσες τιμές μετατροπής των νομισμάτων:

Για κάρτα Visa, μπορείς να δεις εδώ

Για κάρτα Mastercard®,μπορείς να δεις εδώ