Σχολική στέγη, δικαιώματα πρόσβασης των ΑμΕΑ, ελεύθεροι χώροι, διαχείριση απορριμμάτων και ανακύκλωση, στην ατζέντα των  μαθητών   του 8ου Δημοτικού Σχολείου της Πάτρας

Ρόλους  περιφερειακών συμβούλων ανέλαβαν  την Παρασκευή 4 Μαΐου  2018, οι μαθητές των Ε΄ και ΣΤ’ τάξεων, του 8ου Δημοτικού Σχολείου της Πάτρας, οι οποίοι έθεσαν  σημαντικά και επίκαιρα ζητήματα, που επηρεάζουν – όπως είπαν – την καθημερινότητά τους.

«Θέτετε απλά, αλλά σημαντικά ζητήματα. Καλά κάνετε. Συνεχίστε να διεκδικείτε και να παλεύετε για να ένα καλύτερο αύριο» τους παρότρυνε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας,συζητώντας με τους μαθητές για σχολική στέγη, δικαιώματα πρόσβασης των ΑμΕΑ, ελεύθερους χώρους, ποδηλατοδρόμους, πεζοδρόμους, διαχείριση απορριμμάτων – ανακύκλωση, αλλά και γκράφιτι.

Τους μαθητές  υποδέχθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Αγγελόπουλος, ο οποίος ενημέρωσε τους νεαρούς περιφερειακούς συμβούλους για τη διαδικασία που τηρείται στο Περιφερειακό Συμβούλιο, καλώντας τους να την εφαρμόσουν στην πράξη.

Οι μικροί μαθητές ενημερώθηκαν από τον Περιφερειάρχη για τον ποδηλατοδρόμο που πρόκειται να δημιουργήσει ο Δήμος Πατρέων, με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα. Εκτείνεται  από το Λιμάνι έως την Πλαζ και εντάσσεται στη Βιώσιμη Αστική Ανάπλαση (ΒΑΑ).

Τους περιέγραψε επίσης την μεγάλη αστική παρέμβαση που προβλέπεται στο πλαίσιο της ΒΑΑ στην Πάτρα και περιλαμβάνει δίκτυα πεζοδρόμησης που μεταξύ άλλων θα αναπτυχθούν στη Μαιζώνος και την Άνω Πόλη.

Συζητώντας εξάλλου, για την πορεία υλοποίησης της Μικρής Περιμετρικής, έργο που γειτνιάζει με το σχολείο, Περιφερειάρχης, εκπαιδευτικοί και μαθητές έδωσαν ραντεβού να  την περπατήσουν μόλις ολοκληρωθεί, ενώ κέρδισε το χειροκρότημα των παιδιών η ιδέα που μοιράστηκε μαζί τους ο κ. Κατσιφάρας για δημιουργία γκράφιτι στις μεγάλες επιφάνειες της Μικρής Περιμετρικής.

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Μαθητών συμμετείχε και ο Αντιπερειφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και ΕπιχειρηματικότηταςΚωνσταντίνος Καρπέτας.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τοπική ιστορία, καθώς έγινε αναφορά στην προσωπικότητα του Γεωργίου Γλαράκη, το όνομα του οποίου πήρε το σχολικό συγκρότημα που στεγάζει το 8οκαι το 9ο Δημοτικό Σχολείου. «Διατέλεσε διορισμένος Νομάρχης Αχαΐας και Ηλείας. Εν συνεχεία έγινε υπουργός Παιδείας. Δώρισε τα κτήματα για να ανεγερθεί σχολείο σε εποχές που υπήρχε έλλειψη διδακτηρίων. Ήταν από τους πολίτες που προσέφεραν στην Ελλάδα» τόνισε ο Περιφερειάρχης, θυμίζοντας ακόμη ότι το σχολικό συγκρότημα παραδόθηκε σε χρήση  το 1933  επί Γεωργίου Παπανδρέου υπουργού Παιδείας.

Οι μαθητές δέχθηκαν και μία ακόμη πρόταση από την Ευαγγελία Αθανασοπούλουεπικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης «Europe Direct Patras – Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας». Τους κάλεσε να συμμετέχουν στα δρώμενα που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 12 Μαΐου 2018, στην πλατεία Υψηλών Αλωνιών. Μια σειρά δράσεων που πραγματοποιούνται  στο πλαίσιο της  Ημέρας της Ευρώπης και οργανώνονται από  το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης  EuropeDirectΠάτρας – Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» και το δίκτυο των TeachersforEurope.

Τους μαθητές του 8ου Δημοτικού Σχολείου Πάτραςσυνόδευαν οι εκπαιδευτικοί Νεκταρία Υφαντίδη και Γεώργιος Μπεκιάρης.  

Στιγμιότυπα από το Περιφερειακό Συμβούλιο με τους μαθητές του 8ουΔημοτικού Σχολείου, στο σύνδεσμο:  https://www.youtube.com/watch?v=ovqV4tF5GaU