Συστάθηκε η επιτροπή για τα 200 χρόνια από την επέτειο του 1821 – Συμμετέχουν και Αιγιώτες

Ν. Φαρμάκης: «Η Δυτική Ελλάδα είναι η πατρίδα… της πατρίδας μας!»

«Η Δυτική Ελλάδα είναι η πατρίδα… της πατρίδας μας» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, μετά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιΒήθηκε σήμερα, Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020, με πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη τη σύσταση Γνωμοδοτικής Επιτροπής για τις δράσεις και εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Περιφέρεια κατά το έτος 2021, με αφορμή τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821.

Ο κ. Φαρμάκης, τόνισε πως το 2021 αποτελεί ένα διπλό ορόσημο για τη Δυτική Ελλάδα, σημειώνοντας πως αφορά το πολύ σημαντικό και πλούσιο ιστορικό υπόβαθρο της περιοχής, αλλά και το ίδιο το μέλλον, το οποίο πρέπει να αναδείξει έναν τόπο ανάπτυξης και δυναμικής εξωστρέφειας.

«Πιστεύω ακράδαντα πως έχουμε τους ανθρώπους και τις δυνάμεις για να βγάλουμε προς τα έξω τον καλύτερό μας εαυτό. Το μήνυμά μας σε όλη την Ελλάδα, κοινό και ισχυρό, πρέπει να είναι ένα: Σε αυτόν εδώ τον τόπο, που ξεκίνησε να γράφεται η ιστορία του Ελληνισμού πριν 200 χρόνια, έχει ξεκινήσει να γράφεται και πάλι η ιστορία του ισχυρού και εξωστρεφούς Ελληνισμού» κατέληξε ο Περιφερειάρχης.

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι το μέρος που ξεκίνησε η Ελληνική Ανεξαρτησία. Οφείλει να αποτελέσει το επίκεντρο των εορτασμών και ως γεωγραφική περιοχή να γίνει το επίκεντρο των σχετικών εκδηλώσεων ως προς την χώρα.

 Αποστολή της Επιτροπής είναι υποστήριξη του Περιφερειακού Συμβουλίου σε θέματα που αφορούν τις υπό διοργάνωση δράσεις και αφορούν εξειδικευμένους τομείς και δράσεις όπως  Θεματικά, Εκπαιδευτικά, Τουριστικά Πάρκα, Ταινίες, Ντοκιμαντέρ, Εκδόσεις, Ιστορικά θέματα, Θεατρικές Παραστάσεις, Συναυλίες, Μαθητικοί Διαγωνισμοί, Αθλητικοί Αγώνες, Συνέδρια, Εκθέσεις, Εκπαιδευτικά- Παιδαγωγικά θέματα, Θέματα Νέας Τεχνολογίας, λαογραφίας, Ενημέρωσης»  εξήγησε κατά την εισήγησή του,  ο Ειδικός Αγορητής, Εντεταλμένος Σύμβουλος, Ανδρέας Φίλιας.

ΠΟΙΟΙ ΑΠΑΡΤΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Η Γνωμοδοτική Επιτροπή απαρτίζεται από τον Εντεταλμένο Σύμβουλο και Βοηθό Περιφερειάρχη, Ανδρέα Φίλια, τους Περιφερειακούς Συμβούλους, Αμαλία Πολονύφη – Βούλγαρη, Δημήτρη Κατσικόπουλο, Κωνσταντίνο Κούστα, Κωνσταντίνο Παπακωνσταντίνου και Ανδρέα Νικολακόπουλο. Επίσης, συμμετέχουν οι εξής προσωπικότητες και εκπρόσωποι φορέων: Αρτίκος ΒασίληςΒασιλάκης ΜιχάληςΒικάτου ΟλυμπίαΚαρκανιάς Κώστας,   Κίτρου Μιχάλης, Κουμούση Αναστασία, Λάμπρος Θεόδωρος, Μόσχος Ιωάννης,Μούλιας Χρήστος, Μπεντεβή Βάνα, Μπουζάκης Σήφης, Παπαδημητρίου Σάκης, Πετμεζάς Αντώνης, Σκιαθάς  Αντώνης, Σολωμός Σταύρος, Σταθοπούλου Άλκηστις, Τόμπρος Νίκος, Τσαρδάκας Τηλέμαχος, Φλώρου Ροδάνθη –Ρόζα, Φούρας Ανδρέας  και Φωτόπουλος Αθανάσιος.

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΩΝ – ΠΥΡΓΟΥ

Σημειώνεται ότι στην αρχή της συνεδρίασης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας ενημέρωσε το Σώμα σχετικά με τη σύσκεψη που έγινε την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2020, στο Υπουργείο υποδομών για την Πατρών – Πύργου. Κλείνοντας την ενημέρωση, ο κ. Φαρμάκης, ευχαρίστησε το σύνολο των επικεφαλής των περιφερειακών παρατάξεων και των εκπροσώπων των τοπικών φορέων που μετείχαν στη συνάντηση, τονίζοντας πως ακόμα και με διαφορετικές απόψεις, αισθάνθηκε πως η τοπική κοινωνία εκπροσωπήθηκε με διεκδικητικότητα, αλλά και σοβαρότητα, ενώ τόνισε: «Η Περιφερειακή Αρχή, πιστεύω το σύνολο του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας μαζί με τα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης, παραμένουμε άγρυπνοι. Χωρίς ακρότητες και ανέξοδους λεονταρισμούς, αλλά και χωρίς να υποστείλουμε τη σημαία της δίκαιης διεκδίκησης, στείλαμε το ισχυρό μήνυμα πως η Περιφέρεια είναι το μεγάλο σπίτι των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας και ο θεματοφύλακας των δικαιωμάτων και των συμφερόντων τους. Και όλοι μαζί, με το ίδιο πνεύμα, θα βαδίσουμε μέχρι το τέλος».

Στην συνεδρίαση παρευρέθηκαν και τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι των ΕΛΜΕ Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας οι οποίοι έθεσαν σειρά θεσμικών αιτημάτων και μεταξύ άλλων εστίασαν στο ζήτημα των καθημερινών τους μετακινήσεων. Το Περιφερειακό Συμβούλιο με ομόφωνη απόφασή του υιοθέτησε κατ αρχήν το πλαίσιο των προτάσεων και αιτημάτων που τέθηκαν από τους εκπαιδευτικούς.

«Θα είμαστε δίπλα στα δίκαια αιτήματα των εκπαιδευτικών που διαχρονικά ανέχονται και υπομένουν τις δυσκολίες της καθημερινότητας. Σύσσωμο το Περιφερειακό Συμβούλιο στηρίζει τα θεσμικά τους αιτήματα και προς αυτήν την κατεύθυνση συντάσσεται για την αναζήτηση λύσεων» τόνισε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης.