Συντάξεις Φεβρουαρίου: Πότε μπαίνουν τα χρήματα στους λογαριασμούς

Την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου θα καταβληθούν οι κύριες συντάξεις από τα πρώην ταμεία μη μισθωτών ενώ την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024, θα καταβληθούν οι συντάξεις των πρώην Ταμείων μισθωτών, καθώς και οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου.

Μια όμως σημαντική αλλαγή έρχεται τον επόμενο μήνα καθώς στις συντάξεις Φεβρουαρίου δεν θα εφαρμοστεί το πέναλτι του 30% για τους μισθωτούς εργαζόμενους συνταξιούχους.

Αυτό θα γίνει επειδή θα εφαρμοστεί ο μη ανταποδοτικός πόρος υπέρ e-ΕΦΚΑ για τους μισθωτούς εργαζόμενους συνταξιούχους ο οποίος θα ισούται με το 10% επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους ενώ για τους μη μισθωτούς εργαζόμενους συνταξιούχους θα είναι ίσο με το 50% επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κλάσης για κύρια σύνταξη.

Οι συνταξιούχοι που έχουν ή θα αναλάβουν και θα δηλώσουν εργασία από την 1η Ιανουαρίου 2024, αντί μείωσης 30% στη σύνταξη, θα καταβάλλουν εισφορά 10% από τον μισθό τους, αν εργάζονται ως μισθωτοί, ενώ αν απασχολούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, θα δίνουν τις εισφορές με προσαύξηση 40% για κύρια και επικουρική ασφάλιση (γιατροί, μηχανικοί και δικηγόροι) ή 50% αν έχουν μόνο κύρια ασφάλιση.

Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους συνταξιούχους με αναπηρία να εργασθούν με τις προϋποθέσεις του πρώην ΙΚΑ και, μάλιστα, χωρίς να επιβαρύνονται με τον πόρο 10% υπέρ ΕΦΚΑ προκειμένου να ενθαρρύνεται η επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Όπως ανακοινώθηκε οι ημερομηνίες πληρωμής είναι οι ακόλουθες:

Πέμπτη 25 Ιανουαρίου:

Θα καταβληθούν οι κύριες συντάξεις από τα τέως ταμεία των μη μισθωτών (ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ).

Θα καταβληθούν οι κύριες συντάξεις που απονεμήθηκαν από τη σύσταση του ΕΦΚΑ (συνταξιούχοι μισθωτοί και μη μισθωτοί από 1.1.2017), μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ).

Ακόμα θα χορηγηθούν και όλες οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα, πάλι για μισθωτούς και για μη μισθωτούς.

Δευτέρα 29 Ιανουαρίου:

Θα καταβληθούν οι κύριες συντάξεις των τέως ταμείων μισθωτών (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τραπεζών, ΟΤΕ, ΔΕΗ), λοιπών εντασσόμενων (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΝΑΤ, ΕΤΑΤ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

Θα χορηγηθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου.

 

https://www.aftodioikisi.gr/ergasiaka-asfalistika/asfalistika/syntaxeis-fevroyarioy-pote-mpainoyn-ta-chrimata-stoys-logariasmoys/