Συνέντευξη Δημήτρη Καλογερόπουλου στον “Τ” – Ορκομωσία και συλλογική δουλειά για την Αιγιάλεια

Mετά από µία 4ετία έντονη, αγχωτική, µε πολλά “σκαµπανεβάσµατα”, µε το µοντέλο διοίκησης της απλής αναλογικής και όσα διαδραµατίστηκαν στο ∆ήµο µας, ο ∆ηµήτρης Καλογερόπουλος και η οµάδα του,  θα ορκιστούν την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023 στις 8 το βράδυ, στο “Πολύκεντρο” Συνεδριακό Κέντρο Αιγίου, για να υπηρετήσουν για µία πενταετία το ∆ήµο. Αυτή τη φορά όµως, µε το νέο µοντέλο διοίκησης, της ενισχυµένης αναλογικής, που ουσιαστικά δίνει το πλεονέκτηµα της λήψης αποφάσεων χωρίς καθυστερήσεις. 

Η συγκίνηση µεγάλη για τον πρώτο πολίτη του ∆ήµου µας, που µετά από µια έντονη προεκλογική διαδικασία, µε σηµαντικές “απώλειες” πρωτοκλασσάτων στελεχών του, κατάφερε να κερδίσει την εµπιστοσύνη των πολιτών και να “σπάσει” το κατεστηµένο (εδώ και 50 χρόνια δεν είχε εκλεγεί για δεύτερη φορά ο ίδιος ∆ήµαρχος) και να είναι εκ νέου ∆ήµαρχος Αιγιάλειας.

Μας υποδέχθηκε στο γραφείο του, χαµογελαστός και µε ειλικρίνεια,  µας απάντησε σε όλες µας τις ερωτήσεις. Στην παρακάτω συνέντευξη ο κ. Καλογερόπουλος, σχολιάζει τις αλλαγές που λαβάνουν χώρα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, µιλά για τις αντιδηµαρχίες, για τα επόµενα σχέδιά του και απαντά στη στάση ορισµένων νυν δηµοτικών συµβούλων της Αντιπολίτευσης, οι οποίοι µετά το εκλογικό αποτέλεσµα, δεν επανεκλέχτηκαν και απουσιάζουν από τις συνεδριάσεις του δηµοτικού συµβουλίου. 

Εµείς, ευχόµαστε στον κ. Καλογερόπουλο να έχει υγεία και να εργαστεί µε πάθος και τόλµη, ώστε τα πέντε αυτά χρόνια ο ∆ήµος µας να αποκτήσει όσα έχει στερηθεί και να βρει το δρόµο της εξωστρέφειας που τόσο επιζητά!

 

  • “Σπάσαμε” την κακοδαιμονία – Ζητώ τη συνεργασία των πολιτών και της αντιπολίτευσης για να προχωρήσουμε”

ΕΡ.: Θα κληθείτε να διοικήσετε το ∆ήµο, για δεύτερη φορά µε νέα δεδοµένα και αναφερόµαστε στις συγχωνεύσεις των νοµικών προσώπων, αλλά και της ∆ΕΥΑ. Πιστεύετε ότι θα επηρεαστεί η εύρυθµη λειτουργία του δήµου µας και η εξυπηρέτηση του πολίτη από αυτές τις συγχωνεύσεις; 

ΑΠ.: Έχετε εντοπίσει πολύ σωστά το ζήτηµα, το οποίο είναι πάρα πολύ σηµαντικό. Βέβαια πρέπει να πω, ευθύς εξαρχής, ότι θα υπάρξει µία πολύ µεγάλη δυσλειτουργία, µέχρι και µία σοβαρή ανατάραξη στη διεκπεραίωση υποθέσεων και στην εξυπηρέτηση των πολιτών µετά την συγχώνευση των Νοµικών προσώπων, η οποία έγινε µε πάρα πολύ βίαιο, άτσαλο και άκοµψο τρόπο. Σας οµολογώ, ότι δεν έχουµε καταλάβει ακόµα, όλοι οι δήµαρχοι της χώρας, σε τι θα εξυπηρετούσε µία τέτοια αλλαγή, η οποία δηµιουργεί πολλά προβλήµατα γραφειοκρατίας και καταργεί την ευελιξία που είχαν τα νοµικά πρόσωπα. Θα πρέπει να σας αναφέρω ως παράδειγµα, ότι επιπλέον αυτών, ζητούνται και παροχές υπηρεσιών περισσότερες και ίσως λιγότερο ποιοτικότερες, αλλά χωρίς να τηρείται το άρθρο του Συντάγµατος που επιβάλλει στην οποιαδήποτε αρµοδιότητα να εκχωρούνται ταυτοχρόνως και οι οικονοµικοί πόροι. Χαρακτηριστικό παράδειγµα είναι, ότι για έναν αριθµό παιδιών που διαχειριζόταν το Νοµικό πρόσωπο (που καταργείται) προβλεπόταν ένας συγκεκριµένος αριθµός βρεφονηπιοκόµων. Τώρα προβλέπεται διπλάσιος, µε αποτελέσµατα να παρατηρείται αδυναµία διεκπεραίωσης αυτής της εντολής, λόγω του ότι δεν υπάρχει οικονοµική στήριξη αντιστοίχως. 

Πλέον αυτών έχουν δηµιουργεί και πολλά ζητήµατα που έχουν σχέση µε το ενεργειακό κόστος των λειτουργιών των αθλητικών χώρων, των παιδικών σταθµών, των βρεφονηπιακών σταθµών κ.α. και επιπλέον υπάρχει και µία αύξηση στο κοστολόγιο της µισθοδοσίας. Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό ότι υπάρχουν πολλά τέτοια ζητήµατα, τα οποία πρέπει να διεκπεραιωθούν και πιστεύω ότι θα βάλουµε τα δυνατά µας και σε αυτές τις δύσκολες και αντίξοες συνθήκες που υπάρχουν και που δηµιουργήθηκαν να έχουµε όσο το δυνατόν καλύτερη παροχή υπηρεσιών στους πολίτες σε αυτά τα στενά πλαίσια που έχουµε και βεβαίως να έχουµε όσο το δυνατόν µία καλύτερη και εύρυθµη λειτουργία του ∆ήµου.

ΕΡ.: Όσον αφορά τη ∆ΕΥΑ έχει γίνει µια τεράστια προσπάθεια για την ανάπτυξή της µε έργα υποδοµής που θα ήταν ανταποδοτικά προς τους δηµότες, όσον αφορά την τιµή του νερού. Τώρα που επίκεινται η συγχώνευση των ∆ΕΥΑ ποιες θα είναι οι συνέπειες για την τοπική κοινωνία; 

ΑΠ.: Πλέον αυτών, ένα ξεχωριστό ζήτηµα είναι η σχεδιαζόµενη από την κυβέρνηση κατάργηση των ∆ΕΥΑ, η οποία στη χώρα µας είναι πολλές σε δεκατρείς ή λίγες περισσότερες, όπως είπε ο υπουργός σε συνάντηση που είχαµε µαζί του, µε το ∆ιοικητικό συµβούλιο της ‘Ενωσης ∆ΕΥΑ Ελλάδας. Είναι πολύ παράξενο να µην γίνεται αντιληπτό στην κεντρική κυβέρνηση, τι θα γίνει επί εδάφους στις δύσκολες συνθήκες που ζούµε εµείς στους δήµους µας και κυρίως στην επαρχία µε τα αποµακρυσµένα χωριά, µε τα  µεµονωµένα γεγονότα, µε τις πολλές ανάγκες µε τα κοινωνικά προβλήµατα. Π.χ. σε ένα ορεινό χωριό της Ζαρούχλας, εάν συµβεί µία βλάβη, σήµερα ο ∆ήµος έχει τη δυνατότητα έστω και σε απόσταση 40 χιλιοµέτρων να επαναδιορθώνει το δίκτυο µέσα σε ένα χρονικό διάστηµα έστω και από τα 40 χιλιόµετρα. Αν γίνει η συγχώνευση και η έδρα είναι η Πάτρα, ακόµα και αν υπάρχει παράρτηµα ∆ΕΥΑ στο Αίγιο, αντιλαµβάνεστε ότι αυτό θα είναι πολύ δυσλειτουργικό. Επίσης, θέλω να είµαι σαφής και ειλικρινής, σήµερα οποιαδήποτε δαπάνη γίνεται από το ∆ήµο σε όλους τους τοµείς, ακόµα και στα Νοµικά πρόσωπα αλλά κυρίως στη ∆ΕΥΑ, αφορά κυρίως ντόπιους προµηθευτές, ντόπιους αναδόχους, ντόπιους εργολάβους.

 Όταν θα γίνει µία ∆ΕΥΑ στην Περιφέρεια ∆υτικής Ελλάδος, ή ακόµα στην Κρήτη που σχεδιάζεται να γίνει µια ∆ΕΥΑ σε ολόκληρη την Κρήτη, αντιλαµβάνεστε ότι τα µεγέθη των αναγκών και των δαπανών που θα χρειαστούν θα είναι τέτοια που θα υπάρξουν µέγιστες εργολαβίες που τις προϋποθέσεις θα τις έχουν πέντε ή δέκα µεγάλες εταιρείες στη χώρα µας. Τότε δεν θα µιλάµε για επανεισροή χρήµατων στις τοπικές κοινωνίες ή ακόµα και σε εθνικό επίπεδο, αλλά θα µιλάµε για εκροή χρήµατος σε διεθνές επίπεδο. Τι θέλω να πω: Φανταστείτε µια ∆ΕΥΑ στην Κρήτη, την εργολαβία της οποίας θα αναλάβει µια πολύ µεγάλη εταιρεία της χώρας, λόγω του µεγέθους της δαπάνης και των προϋποθέσεων που θα τεθούν. Το οποιοδήποτε κέρδος απ’ όλη αυτήν την εργολαβία, θα αποτελέσει εισροή σε ένα διεθνές κεφάλαιο και όχι εθνικό.  

Νοµίζω ότι γίνεται αντιληπτό ως παράδειγµα και θεωρώ ότι είναι, ας µου συγχωρήσετε τη λέξη “εγκληµατική” αυτή η πρωτοβουλία  και για το τοπικό συµφέρον και για το εθνικό συµφέρον.

ΕΡ.: Σχετικά µε τις νέες θέσεις που θα προκύψουν τόσο αντιδηµάρχων όσο και του προσωπικού που υπάρχει στα νοµικά πρόσωπα και πλέον θα ενταχθούν στο ∆ήµο, πώς θα µισθοδοτηθούν αφού ο προϋπολογισµός της µισθοδοσίας είναι συγκεκριµένος; Προβλέπονται κάποιοι καινούργιοι κωδικοί;

ΑΠ.: Θα προβλεφθούν κάποιοι κωδικοί, αλλά το ζήτηµα είναι ότι  για το δήµο θα υπάρξει µεγαλύτερο και το ενεργειακό κόστος και το υπαλληλικό κόστος. Πρέπει να σας πω, ότι έχουµε την αύξηση της µισθοδοσίας των υπαλλήλων στο ∆ήµο Αιγιαλείας και δεν έχουµε τους αντίστοιχους πόρους. ‘Αρα θα έχουµε µία συρρίκνωση των δυνατοτήτων των οικονοµικών του ∆ήµου για να εξυπηρετηθεί το όποιο ζήτηµα. Επίσης µειώνονται οι αντιδηµαρχίες, δηλαδή στο ∆ήµο Αιγιαλείας είχαµε έξι, τώρα είναι πέντε, το πιο πιθανόν είναι να αυξηθούν στις επτά (λόγω της κατάργησης των Νοµικών Προσώπων), οι οποίες όµως θέσεις, οι επιπλέον δύο των αντιδηµαρχιών από τις πέντε, στην ουσία µία, αφορούσαν την πολιτική διαχείριση από τους δύο προέδρους και της ∆ΗΚΕΠΑ και στο Νοµικό Πρόσωπο.  Εποµένως, θα υπάρξουν πολλές σοβαρές δυσλειτουργίες και δεν έχει γίνει ακόµα κατανοητό από κανέναν από εµάς στην Ελλάδα, ποιος σκοπός εξυπηρετείται από αυτή την πρωτοβουλία. Παρόλα αυτά θα προσπαθήσουµε να κάνουµε το καλύτερο δυνατόν.

ΕΡ.: Στο δυναµικό της νέας δηµοτικής αρχής εισέρχονται νέα πρόσωπα που θα θέλουν να δοκιµαστούν για πρώτη φορά στα δηµοτικά δρώµενα της πόλης µας. Θα τους δώσετε την ευκαιρία από θέσεις αντιδηµάρχων να διαχειριστούν τα σοβαρά ζητήµατα του δήµου µας και πόσες θα είναι οι αντιδηµαρχίες συνολικά;

ΑΠ.: Οι αντιδηµαρχίες θα είναι κατά πάση πιθανότητα επτά, περιµένουµε την τελευταία ερµηνευτική εγκλύκλιο από το Υπουργείο. Όµως, όπως είπα και στους συνεργάτες µου, τους εκλεγµένους, ενόψει της προετοιµασίας µας για το ξεκίνηµα της νέας δηµοτικής περιόδου, ανάλογα µε τις δυνατότητες και κυρίως µε την δυνατότητα διάθεσης  χρόνου που έχει ο καθένας, θα του δοθεί η ευκαιρία της ενασχόλησης, της ευθύνης για την διαχείριση των πραγµάτων, αλλά και της αποτελεσµατικότητας που απαιτείται από αυτό. Βεβαίως η πρόθεση η δική µου είναι να δοθεί η ευκαιρία σε όλους, λαµβανοµένου υπόψη ότι πρέπει να γίνει ένα rotation,  που µας δίνεται η ευκαιρία µέσα από την µακρόχρονη θητεία που για πρώτη φορά είναι πέντε έτη και εποµένως πρέπει να πούµε ότι είναι µία ευκαιρία για όλους να δοκιµαστούµε. Αυτό όµως, που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι, ότι δεν χωρά σε καµία άλλη περίπτωση, οποιαδήποτε άλλη επιλογή, αλλά η µε ταπεινότητα οφειλόµενη, και χωρίς εγωιστικές εξάρσεις και χωρίς υπεροψίες εξυπηρέτηση του πολίτη. ∆ιότι θα πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι ορκιζόµαστε για να εξυπηρετούµε τον πολίτη και ότι είµαστε στην υπηρεσία της εξυπηρέτησης του κοινού συµφέροντος και εποµένως οι όποιες ατοµικές πρωτοβουλίες πρέπει να εναρµονίζονται σε αυτό το πλαίσιο, δηλ. το πώς θα κάνουµε το καλύτερο δυνατό για την Αιγιάλεια που είναι και η µοναδική µας υποχρέωση.

ΕΡ.: Πώς  κρίνεται την στάση του κ. Γούτου αλλά και ορισµένων νυν δηµοτικών συµβούλων (που όµως δεν έχουν επανεκλεγεί), οι οποίοι  µετά το πέρας των εκλογών, δεν έχουν δώσει το “παρών” στο ∆ηµοτικό Συµβούλιο;

ΑΠ.: Υπάρχουν δύο όψεις σε αυτή την απάντηση. Η µία όψη είναι ότι είναι κατανοητό, από άποψη ατοµικής ψυχολογίας να µην θέλουν να συµµετέχουν στο ∆ηµοτικό Συµβούλιο. Βέβαια, από την άλλη πλευρά υπάρχει και η άλλη όψη, η οποία είναι η υποχρέωση, ανεξάρτητη από των προσωπικών επιλογών και της προσωπικής ψυχολογίας, διότι θα πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι εδώ έχουµε έρθει να κάνουµε ένα δηµόσιο καθήκον και δεν έχουµε  την ευχέρεια της προσωπικής πολιτικής επιλογής. 

Προτεραιότητά µας η καθηµερινότητα του πολίτη,

  • η αναβάθµιση του υπέροχου παραλιακού µετώπου,

 – η καλύτερη εξυπηρέτηση των αγροτών και ο τουρισµός.

Θα ολοκληρώσουµε τα έργα:

  • ∆ιυλιστήριο στο Σελινούντα, αποχέτευση σε όλο το
  • δίκτυο της Εθνικής οδού, Εργοστάσιο Βιοαποβλήτων,
  • κατασκευήεργοστασίουεπεξεργασίας λυµατολάσπης.

 

ΕΡ.: Ζητήσατε από τους πολίτες µια δεύτερη ευκαιρία για να ολοκληρώσετε τα έργα που  θέλετε και σας την έδωσαν. Θέλω να µου πείτε ένα έργο άµεσης προτεραιότητας για το ∆ήµο µας. 

ΑΠ.: Στις δικές µου προσωπικές προθέσεις, αλλά θα το συζητήσω και µε δηµοκρατικό τρόπο µε τους συνεργάτες µου, η προτεραιότητα είναι η καθηµερινότητα, η οποία είναι έργο. Γιατί για πολλούς η καθηµερινότητα δεν θεωρείται έργο, αλλά είναι έργο και για την οποία θα πρέπει να σας πω ότι ενόψει των µεγάλων ζητηµάτων που αντιµετωπίζουµε,  έχουµε µείνει σε χαµηλότερα επίπεδα απ’ όσο θα θέλαµε και εµείς. Θέλουµε να βελτιώσουµε την καθηµερινότητα και από εκεί και πέρα θα θέλαµε να συνεχίσουµε µεταξύ των άλλων, τα τρία µεγάλα έργα  πουέχουµε µπροστά µας. Γιατί για εµένα ωφέλιµος δήµαρχος και δηµοτική αρχή είναι αυτή που κάνει µεγάλα έργα, χωρίς να αποποιείται τα υπόλοιπα. Τα έργα που πρέπει να ολοκληρώσουµε είναι το ∆ιυλιστήριο στο Σελινούντα που είναι ένα εµβληµατικό έργο, την αποχέτευση σε όλο το δίκτυο της Εθνικής οδού γιατί πρόκειται για ένα τεράστιο έργο, να κατασκευάσουµε το εργοστάσιο των Βιοαποβλήτων για τη διαχείριση των σκουπιδιών που αφορά το 50% των παραγοµένων σκουπιδιών και να ολοκληρώσουµε την κατασκευή της λυµατολάσπης. 

Πρέπει να σηµειωθεί ότι είµαστε ήδη σε καλό επίπεδο µιας και έχουν προηγηθεί κάποια στάδια και έχουµε προετοιµαστεί, πλην όµως, επειδή είναι πολύ µεγάλα έργα θέλω να έχουµε όσο δυνατόν την ολοκλήρωσή τους.Επίσης στις προτεραιότητές µας είναι, και ήδη έχω έρθει σε επαφή µε τις αντίστοιχες υπηρεσίες και µε την ιδιωτική πρωτοβουλία, για την αναβάθµιση του υπέροχου παραλιακού µετώπου του Αιγίου, της καλύτερης εξυπηρέτησής των αγροτών µας και βέβαια στη “ροµφαία” των προτεραιοτήτων µας είναι και ο τουρισµός.

ΕΡ.: κ. ∆ήµαρχε, µεγάλη µέρα η αυριανή για εσάς  προσωπικά και για την οµάδα σας, µετά από µια δύσκολη προεκλογική περίοδο, που ουσιαστικά κρίθηκε σε µερικές ψήφους η επανεκλογή σας. Οι πολίτες σας ανέδειξαν εκ νέου ∆ήµαρχο Αιγιάλειας για δεύτερη φορά.  Ποιες είναι οι πρώτες σας σκέψεις για την αυριανή µέρα και ποιο µήνυµα στέλνετε στους Αιγιαλείς;

ΑΠ.: Οι πρώτες µου σκέψεις για την αυριανή µέρα, είναι µέσα σε ένα σύννεφο συγκίνησης και ικανοποίησης, αλλά και ταυτοχρόνως ευχαριστιών προς όλους τους πολίτες, που για πρώτη φορά τα τελευταία 50 χρόνια, δίνουν την δυνατότητα σε ένα δήµαρχο και µία ∆ηµοτική αρχή να συνεχίσει για δεύτερη συνεχή φορά. Άρα συµβαίνει να “σπάσουµε” µία κακοδαιµονία, η οποία  πιθανότατα µπορεί να ήταν και η αιτία που έχει µείνει πίσω η Αιγιάλεια. 

Η συγκίνηση µεταξύ των άλλων, µας δίνει τη δυνατότητα του ενθουσιασµού και της ειληµµένης πλέον απόφασης σε συλλογική βάση, µετά τη συνάντηση που είχα µε τους συνεργάτες µου να δουλέψουν συνεργατικά, συλλογικά, αποτελεσµατικά µε ταπεινοφροσύνη για να φέρουµε εις πέρας το έργο που µας έχει ανατεθεί, ούτως ώστε να δικαιώσουµε την εµπιστοσύνη που πρωτόγνωρα δόθηκε στη δηµοτική µας παράταξη. Έχουµε πάντα υπόψιν µας ότι τίποτα δεν µπορούµε να καταφέρουµε χωρίς την συνεργασία των συµπολιτών µας. 

Στέλνω το µήνυµα σε όλους και ζητώ να  υπάρχει συνολική συνεργασία µε όλους και µε τον καθέναν ξεχωριστά τους συµπολίτες µας µέσα από µία αγαστή συνεργασία όλων των επιπέδων, µε τους πολίτες, µε τους φορείς, µε τις υπηρεσίες, µε τους εκλεγµένους συνεργάτες µου για  να µπορέσουµε να προχωρήσουµε και βεβαίως και σε αυτή τη συνεργασία συµπεριλαµβάνονται και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

ΦΡΟΣΩ ΣΤΙΒΑΧΤΟΠΟΥΛΟΥ – ΣΤΑΥΡΙΔΗ

Από την εφημερίδα “ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ”, Πέμπτη 21/12/2023