Συνάντηση Μαυραγάνη με το προεδρείο και τα μέλη του σωματείου εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών

Συνάντηση με το προεδρείο και τα μέλη του σωματείου εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών “Παναγία η Βοήθεια” πραγματοποίησε την Τρίτη 5 Ιουνίου ο Αχαιός πρώην υφυπουργός οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του σωματείου εργαζομένων στις εγκαταστάσεις του νοσηλευτικού ιδρύματος παρουσία σύσσωμου του ΔΣ και διήρκησε σχεδόν μιάμιση ώρα.

Τα μέλη του σωματείου αφού ευχαρίστησαν τον πρώην υφυπουργό για την επίσκεψη του, εξέφρασαν την απογοήτευσήτους για τις προεκλογικές ανέξοδες υποσχέσεις της σημερινής κυβέρνησης που δημιούργησαν μετεκλογικά αδιέξοδα όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκαν στην «ασφυξία» που δημιουργήθηκε στα χειρουργεία, στην ανάνηψη, στη ΜΑΦ, στη ΜΕΘ, εξαιτίας της μη τήρησης της αναμενόμενης εναλλάξ εφημερίας με το Νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα, της μη σωστής λειτουργίας των περιφερειακών νοσοκομείων της Δυτικής Ελλάδας προκειμένου να μην μεταφέρονται όλοι οι ασθενείς στο ΠΓΝΠ αλλά να αντιμετωπίζονται τα περισσότερα περιστατικά επιτόπου, της έλλειψης μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας καθώς και τηςεπαγγελματικής εξουθένωσης του προσωπικού λόγω υπέρογκου φόρτου εργασίας εφόσον το ΠΓΝΠ αποτελεί τον τελικό προορισμό του μεγαλύτερου μέρους των περιστατικών στην Δυτική Ελλάδα (1.500.000 περιστατικά το έτος). Και όλα αυτά την στιγμή που το προσωπικό (πλην ιατρικού) μειώθηκε από τα 1.540 στα 1.100 άτομα στην περίοδο της κρίσης. 

Ο Γιώργος Μαυραγάνης αφού αρχικά ευχαρίστησε τα μέλη του σωματείου εργαζομένων για τη φιλοξενία και τις σωστές επισημάνσεις τους για τα προβλήματα του ΠΓΝΠ, τόνισε τη σημασία της ενδελεχούς ενημέρωσης από πλευράς τους για τα ζητήματα που ταλαιπωρούν τον κλάδο της υγείας και πιο συγκεκριμένα του ΠΓΝΠ.

 

Στην συνέχεια τόνισε:

Προ κρίσης η Ελλάδα δαπανούσε για την υγεία ποσά πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Παρά το γεγονός ότι αυτό διορθώθηκε επί κυβέρνησης ΝΔ η σημερινή κυβέρνηση απέτυχε στο να συνεχίσει το έργο αναδιοργάνωσης του δημόσιου συστήματος υγείας. Εκτιμώ ότι εάν δεν αλλάξει το μείγμα πολιτικής, τα πρόσωπα που διαχειρίζονται τα προβλήματα και δεν εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις χωρίς να σκεφτόμαστε το πολιτικό κόστος, ο τομέας της υγείας δεν θα ανταποδώσει τα αναμενόμενα στους πολίτες.  Επιπλέον, εάν δεν ενισχυθούν με σοβαρότητα τα περιφερειακά νοσηλευτικά ιδρύματα ώστε να εξυπηρετούν με αποτελεσματικότητα τα περιστατικά τους, όσα περισσότερα χρήματα και να δώσει το κράτος στα δυο μεγάλα νοσοκομεία των Πατρών δεν θα είναι μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν. Η ΝΔ πιστεύει στις ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και θα εφαρμόσει επιτυχημένες πρακτικές άλλων χωρών που απέδωσαν όπως φαίνεται και στο πρόγραμμα για την υγεία που έχει ανακοινώσει. Εάν χρειάζεται πραγματική ενίσχυση κάπου ο τομέας της υγείας, αυτός είναι σίγουρα στις προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Παράλληλα όμως θα εναντιωθεί με πρακτικές του παρελθόντος που δεν απέδωσαν και κατασπαταλούν μέχρι και σήμερα το δημόσιο χρήμα χωρίς να λαμβάνει σωστές υπηρεσίες ο πολίτης. Όσον αφορά το πρόβλημα της χρηματοδότησης του ΠΓΝΠ εφόσον αυτό καλείται να καλύψει κενά υπηρεσιών υγείας που αδυνατούν να προσφέρουν άλλες μονάδες της Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου και άλλων περιφερειών πρέπει να γίνει και η ανάλογη μεταφορά κονδυλίων.»

Στο κλείσιμο της τοποθέτησης του ο πρώην Υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης δήλωσε:

‘’Υπάρχουν πολλά προβλήματα τα οποία μπορούν να λυθούν με την κοινή λογική. Δυστυχώς την τελευταία τριετία έχει χαθεί μέχρι και η κοινή λογική. Η ΝΔ πιστεύει στις άμεσες λύσεις που επιτυγχάνονται με αποφασιστικότητα και σχέδιο. Η ΝΔ διαθέτει και τα δυο αυτά χαρακτηριστικά. Ακόμα και η επιτυχημένη συνταγή σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, αποτελεί μέρος του σχεδίου μας, όταν αυτό μπορεί να αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες. Εξάλλου ο ανωτέρω στόχος είναι κοινός τόσο για εμάς όσο και για όλους εσάς που εργάζεστε στα νοσηλευτικά ιδρύματα”.

Στο περιθώριο της συνάντησης λόγω της μακράς εμπειρίας του Γιώργου Μαυραγάνη σε ζητήματα οικονομίας, τα μέλη του σωματείου εργαζομένων έθεσαν αρκετά ερωτήματα και έλαβαν ξεκάθαρες απαντήσεις από τον πρώην υφυπουργό για οικονομικά και συνταξιοδοτικά ζητήματα.