Συμφωνητικό συνεργασίας για τη φροντίδα ευπαθών ομάδων υπέγραψαν οι Δήμοι Αιγιαλείας, Ερυμάνθου και Αμφιλοχίας

Δήμαρχος Αιγιαλείας: «Δημιουργούμε μία… αλυσίδα αγάπης για τους δημότες που αντιμετωπίζουν δύσκολες συνθήκες ζωής»

Συμφωνητικό συνεργασίας για την υλοποίηση κατ’ οίκον παρεμβάσεων στην κοινότητα με ονομασία «Co2gether επισκέψεις ζωής» με σκοπό τη φροντίδα ευπαθών ομάδων πληθυσμού,  υπέγραψαν πρόσφατα οι Δήμοι Αιγιαλείας, Ερυμάνθου και Αμφιλοχίας.

Σύμφωνα με το συμφωνητικό, θα πραγματοποιούνται παρεμβάσεις σε άπορους, ηλικιωμένους, οικογένειες, ΑμεΑ, χρόνιους πάσχοντες, όπως έλεγχος γεροντολογικής ευπάθειας, εκπαιδεύσεις σε φροντίδα και αυτοφροντίδα ηλικιωμένων, εργαστήρια νοηματικής και σωματικής ενδυνάμωσης των ηλικιωμένων και των φροντιστών τους, εκπαιδεύσεις νέων μητέρων και παιδιών στις πρώτες βοήθειες, την ασφάλεια στο σπίτι, την αντιμετώπιση κρίσεων και τη σεξουαλικότητα, ασκήσεις προσομοίωσης με στολή γηριατρική για ανάπτυξη της ενσυναίσθησης και ομαδική συμβουλευτική από εξειδικευμένο ψυχολόγο και γεροντολόγο.

Η ομάδα εργασίας της «Co2gether» θα απαρτίζεται από εξειδικευμένο προσωπικό (ψυχολόγος, γεροντολόγος, νοσηλεύτρια) καθώς και από εξωτερικούς συνεργάτες (υγιεινολόγος, λογοθεραπεύτρια, κοινωνική λειτουργός, φυσικοθεραπεύτρια), ενώ θα υπάρχουν διοικητικό προσωπικό, υπεύθυνη καινοτόμων κοινωνικών υπηρεσιών, δημοσιογράφος, κινηματογραφιστής και δημιουργός ψηφιακού περιεχομένου.

Η «Co2gether» θα υλοποιεί παρεμβάσεις από μία έως τρεις φορές ανά οικία σύμφωνα με τις ανάγκες των ωφελούμενων, οι οποίοι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να πληρούν τα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια του προγράμματος «solidarityplatform.co2gether.gr», ενώ οι υπηρεσίες θα παρέχονται δωρεάν και δεν θα υπάρχει καμία οικονομική υποχρέωση μεταξύ των συμβαλλόμενων φορέων.

Το συμφωνητικό, το οποίο θα έχει διάρκεια έξι μηνών, υπέγραψαν ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο δήμαρχος Ερυμάνθου κ. Θεόδωρος Μπαρής, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού, Αλληλεγγύης και Κοινωνικών Υποθέσεων του δήμου Αμφιλοχίας κ. Λαμπρινή Χαρδαλιά και η εκπρόσωπος της «Cohesion Network 2gether ΑΜΚΕ (Co2gether) κ. Μαρία Ζαφειροπούλου.

Αναφερόμενος στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Στις σημερινές συνθήκες, η κοινωνική αλληλεγγύη λειτουργεί ως δυναμική σταθερά, ως σημείο αναφοράς, ως πρόταση ενεργοποίησης και δραστηριοποίησης με στόχο την αλλαγή και την ανασυγκρότηση σε κοινωνικό και προσωπικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό οι τρεις δήμοι θα αναπτύξουμε δράσεις και προγράμματα με στόχο τη συμπαράσταση προσώπων που πλήττονται κοινωνικά, στηριζόμενοι στη φιλοσοφία της κοινωνικής αλληλεγγύης, της ισότιμης σχέσης, της ενεργούς συμμετοχής και της ομαδικής συνεργασίας, ώστε να συγκροτηθεί ένα υποστηρικτικό μέτωπο, μία αλυσίδα αγάπης, που θα βοηθά στο εξής τα συγκεκριμένα άτομα στις δύσκολες συνθήκες ζωής που αντιμετωπίζουν».