Συγκινητική η εκδήλωση του Δημοτικού Σχολείου Ροδοδάφνης αφιερωμένη στο παιδικό βιβλίο

Επίκαιρη και συγκινητική η εκδήλωση του Δημοτικού Σχολείου Ροδοδάφνης αφιερωμένη στο παιδικό βιβλίο και τον τρόπο που μιλάει στα παιδιά για τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα.

Επίσημοι προσκεκλημένοι και τιμώμενα πρόσωπα ήταν τρεις πολυβραβευμένοι συγγραφείς, που είναι στενά συνδεδεμένοι με την Αιγιάλεια και μέσα από τα έργα τους θίγουν επίκαιρα κοινωνικά θέματα ενώ παράλληλα προβάλλουν τον τόπο μας, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αφού τα βιβλία τους κυκλοφορούν μεταφρασμένα σε πολλές χώρες της γης. Πρόκειται για τους Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου, Βαγγέλη Ηλιόπουλο και Αναστασία Ευσταθίου. Και οι τρεις διαμένουν μόνιμα ή εποχιακά στην Αιγιάλεια, από το φυσικό περιβάλλον της οποίας εμπνέονται και το περιγράφουν συχνά στα μυθιστορήματά ή διηγήματά τους.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Αντιδήμαρχος παιδείας κα Βασιλική Ψυχράμη, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Αχαΐας κος Βαγγέλης Πασσάς, ο Σχολικός Σύμβουλος 5ης εκπ/κής περιφέρειας κος Ηρακλής Αγγελόπουλος, η Πρόεδρος των Εκπαιδευτικών Αιγιαλείας κα Αθηνά Σκανδάμη, και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Κωνσταντίνου κος Κων/νος Γκίκας.

Με βάση τα βιβλία : «Το Γιατί των παιδιών φέρνει την Ελπίδα», του Βαγγέλη Ηλιόπουλου, «Το παιδί από τη θάλασσα» της Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, και «Μια κάλτσα που τη λέγαν Ευρυδίκη» της Αναστασίας Ευσταθίου, οι μικροί μαθητές δημιούργησαν και παρουσίασαν μουσικοθεατρικά δρώμενα στα οποία επικρατούσαν οι σύγχρονοι προβληματισμοί για την αδικία, την οικονομική κρίση, τους πολέμους , τους κινδύνους του διαδικτύου, τη μετανάστευση και την προσφυγιά. Τη μουσική επιμέλεια και καθοδήγηση έκανε ο καθηγητής μουσικής κος Άγγελος Παπαγγελόπουλος, για την εκδήλωση εργάστηκαν επίσης οι εκπαιδευτικοί: Σιταρά Μαρία, Ελευθεριώτη Διονυσία, Μπακάλη Ελένη, Καλούδη Γεωργία, Κλούρα Νίκη, Παναγάκη Αλεξάνδρα, Καββαδά Εύη, Παπαδόπουλος Αλέξιος. Παράλληλα οι μαθητές σε συνεργασία με τους δασκάλους τους είχαν διοργανώσει και δωροέκθεση με δικές τους κατασκευές.

Φανερά συγκινημένοι όλοι οι παρευρισκόμενοι, εξέφρασαν τα συγχαρητήριά τους σε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης και στους τιμώμενους συγγραφείς για τα βιβλία τους.

Ο Διευθυντής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Νομού Αχαΐας κος Πασάς είπε : Τα παιδιά μπορούν να δημιουργήσουν να φανταστούν και να μετατρέψουν ένα βιβλίο σε ολόκληρη παράσταση σε ολόκληρη δημιουργία. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους και στους γονείς που στηρίζουν τα σχολεία μας στα πλαίσια του νόμου και στα πλαίσια των καθηκόντων τους. Είστε οι γονείς μια μεγάλη δύναμη που μαζί με τους άλλους φορείς , το δήμο και τους υπόλοιπους μπορείτε να κάνετε πράγματα στο χωριό σας και στο σχολείο σας. Η Ροδοδάφνη δεν θα είναι ονομαστή μόνο για τα ωραία προϊόντα της, τις σταφίδες, τις ελιές και τα λεμόνια ή την ωραία της θάλασσα. Θα αποκτήσει και όνομα για το σχολείο της.

Η Αντιδήμαρχος Παιδείας κα Β. Ψυχράμη εξέφρασε θερμά συγχαρητήρια στην Δ/ντρια , τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς και τους συγγραφείς που γνωρίζουν την ψυχή του παιδιού τόσο καλά και γράφουν βιβλία τόσο επιτυχημένα και ρώτησε τα παιδιά πόσο ωραία πέρασαν στις πρόβες.

Ο Σχολικός Σύμβουλος κος Ηρακλής Αγγελόπουλος τόνισε ότι : Το σχολείο δεν είναι ένας χώρος που παρέχει μόνο γνώσεις, αλλά είναι εκείνο το πλαίσιο όπου τα παιδιά μας με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών ανακαλύπτουν δεξιότητες και καλλιεργούν στάσεις και συμπεριφορές.

Η Πρόεδρος των εκπαιδευτικών Αιγιαλείας κα Αθηνά Σκανδάμη μεταξύ άλλων είπε : «…είναι σημαντικό να παίρνουμε ένα βιβλίο και να το κάνουμε συναίσθημα Είδαμε μια απίστευτα νοικοκυρεμένη σκηνοθεσία, αλλά και ένα πάρα πολύ όμορφο σχολείο. Να είστε ευτυχείς που το έχετε, πραγματικά. Ένα μικρό σχολείο έχει μεγάλη δύναμη. Δεν χρειάζεται ένα σχολείο να είναι αχανές για να έχει δύναμη. Στηρίξτε το σχολείο σας , γιατί από αυτό τα παιδιά σας παίρνουν δύναμη και δίνουν και σ’ εσάς.»

Ο συγγραφέας κος Βαγγέλης Ηλιόπουλος είπε : « Παιδιά μπράβο, μεγάλο μπράβο! Επιτρέψτε μου τη συγκίνηση. Όταν με τη γυναίκα μου τη Γεωργία αποφασίσαμε να στηρίξουμε το σχολείο με την ίδρυση μια ς βιβλιοθήκης, αποφασίσαμε να στηρίξουμε την καρδιά του χωριού όλου. Γιατί πιστεύουμε ότι το σχολείο είναι η καρδιά της Ροδοδάφνης. Και γι αυτό μια θερμή παράκληση. Εμείς θα είμαστε πάντα δίπλα. Μην αφήσετε ποτέ την καρδιά του χωριού να σταματήσει….»

Η συγγραφέας κα Αναστασία Ευσταθίου είπε : « Εμείς έχουμε μάθει να κρύβουμε τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας πίσω από τις λέξεις. Σήμερα συγκινήθηκα πάρα πολύ γιατί για δεύτερη φορά έρχομαι σε ένα υπέροχο σχολείο, ένα σχολείο που ανθίζει χάρις στους δασκάλους του, χάρις σε αυτά τα καταπληκτικά παιδιά και τον κο ΄Αγγελο που έχει δώσει επανειλημμένα εξετάσεις στη μουσική και στο θέατρο. Το σχολείο είναι η ελπίδα, το μέλλον μας, σε αυτό χρωστάμε ένα καλύτερο μέλλον, ένα καλύτερο αύριο. Παιδιά με συγκινήσατε πάρα πολύ. Όταν έγραψα την «Κάλτσα», ήμουν πάρα πολύ νέα το 1999. Πού να φανταστώ ότι 20 χρόνια μετά θα μιλάγαμε για ζητήματα που τότε νομίζαμε ότι τα είχαμε λύσει. Λοιπόν στην επόμενη 3η εκδήλωση το «Γιατί θα έχει άλλες απαντήσεις. Σας συγχαίρω μέσα από την καρδιά μου.»

685B 5D