Συγκίνηση και μηνύματα στην εκδήλωση για τη “Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας”

Κατάμεστη ήταν η αίθουσα του «Απόλλωνα» τη Δευτέρα το βράδυ στην εκδήλωση  που διοργάνωσαν  πέντε φορείς της πόλης του Αιγίου, η ΙΛΕΑ, η Χορωδία Αιγίου, ο Χορευτικός ΄Ομιλος «Αχαιοί», η ΔΗΚΕΠΑ και το Ν.Π.Δ.Δ. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη  στην 195η επέτειο της απελευθέρωσης του Αιγίου από τον Οθωμανικό ζυγό, ενώ έγινε και η παρουσίαση του βιβλίου «Η Μυστική Συνέλεση της Βοστίτσας» που συνέγραψαν η κ. Βάνα Μπεντεβή με τη βοήθεια του κ. Μάριου Χριστόπουλου και εξέδωσε ο Δήμος Αιγιάλειας.

Την εκδήλωση άνοιξε η Χορωδία Αιγίου με το «Τη Υπερμάχω», ενώ αμέσως μετά, το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Αιγιάλειας κ. Θανάσης Παναγόπουλος ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε «πως είναι χρέος όλων και πρώτα απ’ όλα του Δήμου η ανάδειξη της 26ης Ιανουαρίου 1821 και  η καθιέρωσή της ως ημέρα Εθνικής Τοπικής Εορτής».

ΘΑΝΑΣΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Οι αγώνες δεν κερδίζονται με ευχολόγια, αλλά με θυσίες»
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Αθανάσιος Φωτόπουλος Καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πατρών, ο οποίος καθήλωσε το κοινό με την επίκαιρη ομιλία του.  Με απλό, κατανοητό και εμπεριστατωμένο λόγο αναφέρθηκε στο ρόλο που διαδραμάτισε η περιοχή της Αιγιάλειας με τη Μυστική Συνέλευση, στη Φιλική Εταιρεία, στον Παπαφλέσσα, επισημαίνοντας αρκετές φορές ότι ο τόπος μας είναι ευλογημένος και αποτέλεσε το έναυσμα για την επανάσταση του 1821.
– «Οι αγώνες δεν κερδίζονται με ευχολόγια αλλά με θυσίες» ανέφερε ο κεντρικός ομιλητής, ενώ δεν παρέλειψε να συγχαρεί το Δήμαρχο Αιγιάλειας κ. Θανάση Παναγόπουλο για την πρωτοβουλία του να προωθήσει την έκδοση του βιβλίου κάτι που όπως είπε μένει ως παρακαταθήκη για τις νέες γενιές.
Ακολούθησαν χοροί από το Χορευτικό Όμιλο «ΑΧΑΙΟΙ» υπό την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου κ. Δημήτρη Μασαούτη.

ΒΑΝΑ ΜΠΕΝΤΕΒΗ: «Δικαιώθηκε ένας προσωπικός αγώνας πολλών χρόνων»
Μια σύντομη εισήγηση έγινε από την Πρόεδρο της ΙΛΕΑ και ιστορικό κ. Βάνα Μπεντεβή, η οποία κατασυγκινημένη ανέφερε ότι «η βραδιά θα μείνει στην ιστορία και ευχαρίστησε προσωπικά τον Δήμαρχο κ. Παναγόπουλο, μιας και η έκδοση του βιβλίου «Η Μυστική Συνέλευση της Βοτσίτσας» αποτελεί δικαίωση προσωπικού αγώνα χρόνων και χωρίς τη συμβολή του Δήμου δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί.

ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ: «Χρειάζεται μια νέα Συνέλευση της Βοστίτσας και μια νέα Επανάσταση»
Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, ανεφερόμενος προς το Δήμαρχο υπογράμμισε «ότι με την έκδοση του βιβλίου καλύφθηκε ένα κενό και όποιος θέλει μπορεί να μάθει για το γεγονός της Συνέλευσης».
Ο Σεβασμιότατος ανέφερε χαρακτηριστικά πως η Ελλάδα «χρειάζεται μια νέα Συνέλευση της Βοστίτσας και μια νέα Επανάσταση για να σωθεί αυτός ο τόπος. Όλα αυτά τα στίφη των μεταναστών που μένουν εδώ και που δεν τα δέχεται η Ευρώπη, κάνουν την Ελλάδα ένα χωνευτήρι πολιτισμών που θα χωνέψει το δικό μας πολιτισμό, την ιστορία μας, τη γλώσσα μας, την ορθοδοξία μας».

 ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: «Έχουμε μάθει από τους προγόνους μας να μην ζούμε ούτε ταπεινωμένοι, ούτε προδομένοι»
Ο Δήμαρχος Αιγιάλειας κ. Θανάσης Παναγόπουλος κλείνοντας την εκδήλωση και φανερά συγκινημένος , απευθύνθηκε προς τον Σεβασμιότατο λέγοντας:
– «Ξέρετε πόσο σας εκτιμώ, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι η Πατρίδα μας δεν είναι καταδικασμένη ούτε πρόκειται να πεθάνει. Στο χέρι μας είναι να πάρουμε την τύχη μας και δεν πρόκειται να μας υποδουλώσει κανένας. Γιατί εμείς έχουμε μάθει από τους προγόνους μας να μην ζούμε ούτε ταπεινωμένοι, ούτε προδομένοι. Θέλω να έχετε το ηθικό πολύ ψηλά, μια δύσκολη στιγμή ζούμε, ο τόπος μας ανήκει».

Η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο από την Χορωδία Αιγίου υπό την καθοδήγηση του μαέστρου κ. Λεωνίδα Χαραλαμπόπουλου που κατέπληξε με την ερμηνεία της και καταχειροκροτήθηκε.

Κείμενο – Φωτό: ΦΡΟΣΩ ΣΤΙΒΑΧΤΟΠΟΥΛΟΥ – ΣΤΑΥΡΙΔΗ

Αναλυτικό ρεπορτάζ στον “ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ” την Πέμπτη 24/3/2016