Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 13/12 στα Δικαστήρια Αιγίου- “ΟΧΙ” στην κατάργηση του Πρωτοδικείου Αιγίου

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου,  ο οποίος εδρεύει στο Πρωτοδικείο Αιγίου και εκπροσωπείται από το Διοικητικό του Συμβούλιο, απευθύνει πρόσκληση προς:

Τους Βουλευτές του Νομού Αχαΐας,, τον  Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Ιερώνυμο, τον   Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, τον   Δήμαρχο Αιγιαλείας, τους Προέδρους Δικηγορικών Συλλόγων Πατρών, Καλαμάτας, Αγρινίου, Καλαβρύτων,  Κυπαρισσίας ,Αμαλιάδος, Γυθείου, Ιεράς πόλεως Μεσολογγίου, το Δημοτικό συμβούλιο Αιγιαλείας, τους Συμβολαιογράφους Αιγιαλείας, τον   Εμπορικό Σύλλογο Αιγίου, το  Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αιγίου και τους Πολίτες της Αιγιαλείας, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν όλοι μαζί, την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου στην είσοδο του Δικαστικού Μέγαρου Αιγίου,  για την κατάργηση του Πρωτοδικείου Αιγίου, βάσει της εισήγησης της επιτροπής του Υπουργείου Δικαιοσύνης που καταργεί τα Πρωτοδικεία στην Αχαΐα. Η πρόκληση, η οποία κοινοποιήθηκε και στο γραφείο του Υπουργού Δικαιοσύνης αναφέρει τα εξής: 

-”  Η επιτροπή του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία συγκροτήθηκε εν αγνοία του Δικηγορικού Σώματος, ερήμην αυτού, με ψευδεπίγραφα και αντιφατικά επιχειρήματα εισηγήθηκε μεταξύ άλλων την κατάργηση των Πρωτοδικείων του νομού Αχαΐας, στα οποία περιλαμβάνεται και το Πρωτοδικείο μας.

  Ένας Δικαστικός Σχηματισμός ο οποίος πληροί άπαντα τα νόμιμα κριτήρια για την διατήρησή του και ειδικότερα: Το Δικαστικό Μέγαρο Αιγίου ανακατασκευάστηκε πρόσφατα με κονδύλια από το Εθνικό Πρόγραμμα Επενδύσεων άνω του 1.000.000 ευρώ και θεωρείται από τα πλέον σύγχρονα στην χώρα. Πρόκειται για ένα κτίριο ιδιοκτησίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η χρήση του οποίου δεν κοστίζει, καθεαυτή, τίποτε στο Κράτος. Επίσης από την ύπαρξη του Πρωτοδικείου Αιγίου εξαρτώνται και οι δομές του Κτηματολογίου καθώς υπάρχει και έχει συσταθεί στην Αιγιάλεια Κτηματολογικό Γραφείο, στο οποίο υπάγονται όλα τα Υποθηκοφυλακεία της Ανατολικής Αχαΐας. Περαιτέρω ο νομός Αχαΐας έχει ιδιαίτερη γεωμορφολογία, ενώ το Πρωτοδικείο μας είναι σε αναλογία πληθυσμού – υποθέσεων στις υψηλότερες θέσεις  στην Ελλάδα (χαρακτηριστικό είναι, πως οι εκδικασθείσες υποθέσεις Μονομελούς Πλημμελειοδικείου ανήλθαν για το περασμένο έτος σε 200 κατά μήνα ενώ αυτές του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου σε 150 κατά μήνα). Τέλος η έκταση αρμοδιότητάς του τοπικά καταλαμβάνει από τις μεγαλύτερες εκτάσεις στην χώρα.

  Αυτός λοιπόν ο δικαστικός σχηματισμός κινδυνεύει άμεσα από μία επιτροπή και ένα υπουργείο, τα οποία ενεργούν κατόπιν κελευσμάτων της Παγκόσμιας Τράπεζας. Επίκειται το κλείσιμο του Πρωτοδικείου μας, στο οποίο στηρίζουμε τον βιοπορισμό μας, το οποίο συμβάλλει στην απονομή του αγαθού της Δικαιοσύνης και το οποίο αποτελεί πυλώνα αναβάθμισης της περιοχής και της κοινωνίας μας.

  Αυτή η έωλη, αντιεπιστημονική και καταδικαστική για τους δικηγόρους και συλλήβδην την τοπική κοινωνία της Αιγιάλειας προαίρεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και των Επιτροπών του δεν πρέπει να περάσει. Και δεν θα περάσει.

  Διά ταύτα σας καλούμε όλους στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου Αιγίου την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 10 π.μ, ώστε να διατρανωθεί από ολόκληρη την Αιγιάλεια η αντίθεση στην εκτρωματική πρόθεση της κεντρικής εξουσίας”.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                        Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΕΣΚΟΣ                                             ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ