«Στόχος η καθιέρωση της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας ως θεσμό πανελλήνιας εμβέλειας» – Κλίμα ικανοποίησης για την επιτυχία των εκδηλώσεων

Η μεγάλη επιτυχία των τετραήμερων εκδηλώσεων αλλά και η σωστή προετοιμασία ώστε από την επόμενη χρονιά το γεγονός να λάβει πλέον πανελλήνιες διαστάσεις, ήταν το αντικείμενο της συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε το πρωί της Τρίτης στο γραφείο του Δημάρχου Αιγιαλείας κ. Δημήτρη Καλογερόπουλου, παρουσία του αντιδημάρχου κ. Στράτου Βαρδάκη, της προέδρου της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Αιγιαλείας κας Βάνας Μπεντεβή και του προέδρου του Συλλόγου Αναβιωτών «Βοστίτσα 1821» κ. Λάμπη Ψυχογιάννη.

Αρχικά, ο κ. Καλογερόπουλος εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά και τις ευχαριστίες του προς όλους όσοι συνεργάστηκαν με σωστό συντονισμό για την επιτυχία των εκδηλώσεων, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Ένα τόσο βαρυσήμαντο γεγονός, όπως η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας, πρέπει πλέον -και είναι ευθύνη μας- να λάβει πανελλήνιες διαστάσεις. Οι αγώνες των προγόνων μας βρίσκουν δικαίωση όταν εμείς σήμερα τους τιμούμε με ενότητα, ομοψυχία, αυταπάρνηση, θάρρος και πατριωτισμό, κρατώντας ψηλά τη σημαία της Αιγιάλειας και της πατρίδας μας. Η επιτυχία δεν είναι μόνο του Δήμου, αλλά και του κ. Ψυχογιάννη του Προέδρου των Αναβιωτών  Βοστίτσας 1821 που με τη σφραγίδα της κ. Μπεντεβή και το συντονισμό του κ. Βαρδάκη είχαμε μια ωραία εκδήλωση. Πρέπει να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια, με τη γιορτή αυτή να λαμπρύνει τον τόπο μας, γιατί αυτό είναι το χρέος μας προς τιμή των προγόνων μας. Οι αγώνες που ξεκίνησαν από τη “Μυστική Συνέλευση” βρίσκουν δικαίωση σήμερα, κρατώντας τη σημαία του τόπου μας μπροστά.»

Ακολούθως ο αντιδήμαρχος αρμόδιος για ζητήματα Εθιμοτυπίας κ. Βαρδάκης σημείωσε ότι, «όλοι μαζί με καλή συνεργασία μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Υλοποιήσαμε την ιδέα του κ. Ψυχογιάννη και αντιληφθήκαμε το “δέσιμο” που είχε ο Σύλλογος “Βοστίτσα 1821” με συλλόγους απ’ όλη την Ελλάδα. Ήταν μια οργανωμένη εκδήλωση, όμως, εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και γι’αυτό θα μαζευτούμε ξανά το επόμενο διάστημα με την οργανωτική επιτροπή για να προετοιμαστούμε καλύτερα για το μέλλον της εκδήλωσης, καθώς είδαμε ότι ο κόσμος αγκάλιασε θετικά την όλη διοργάνωση και μας έδωσε τα εύσημα για τη γιορτινή ατμόσφαιρα των τελευταίων ημερών στην πόλη. Από την Πέμπτη έως την Κυριακή που πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις, το Αίγιο ήταν γεμάτο κόσμο και στα καταλύματα και στα καταστήματα εστίασηςπου συνεργάστηκαν άψογα. Ευχαριστώ όλους τους συλλόγους, τους φορείς, τα σχολεία, την Αστυνομία, την Τροχαία, τον Δήμαρχο, την κ. Μπεντεβή, τον κ. Ψυχογιάννη και τους δημοσιογράφους των τοπικών ΜΜΕ που κάλυψαν το μεγάλο γεγονός της “Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας”

Στη συνέχεια, ο κ. Ψυχογιάννης εξέφρασε καταρχάς τις ευχαριστίες του προς τον Δήμαρχο Αιγιαλείας κ. Καλογερόπουλο που στήριξε εξαρχής τη διοργάνωση. «Η πόλη μας έχει γίνει ήδη σημείο αναφοράς, οι αναβιωτές μας αγαπούν και μας τιμούν και οραματίζομαι οι εκδηλώσεις μας να φτάσουν σε επίπεδο αυτές του Μεσολογγίου, λόγω της μεγάλης σημασίας της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας για την έναρξη του επαναστατικού αγώνα. Δουλέψαμε βήμα-βήμα σε μια επίπονη και δύσκολη προσπάθεια αλλά η χαρά που νιώθουμε είναι πραγματικά ανυπέρβλητη» ανέφερε ο ίδιος, εκφράζοντας επίσης τις ευχαριστίες του για την άψογη συνεργασία των διοργανωτών.

Τέλος, η κα Μπεντεβή μίλησε για τη μεγάλη και βαθιά συγκίνησή της για την ανταπόκριση του κόσμου. «Στον προσωπικό μου αγώνα οφείλεται η καθιέρωση της τοπικής γιορτής, καθώς από την έρευνά μου προέκυψε ότι η Μυστική Συνέλευσης της Βοστίτσας δεν ήταν απλά μια σημαντική πράξη, αλλά η πρώτη πολιτική πράξη που οδήγησε στην Ελληνική Επανάσταση. Η καθιέρωση της γιορτής ως τοπική αργία ιστορικής σημασίας οφείλεται βεβαίως στην πολιτική πρωτοβουλία του πρώην δημάρχου κ. Θανάση Παναγόπουλου αλλά ό,τι συμβαίνει σήμερα οφείλεται στον σημερινό δήμαρχο κ. Δημήτρη Καλογερόπουλο που πίστεψε και αγκάλιασε τις προσπάθειες των διοργανωτών. Ειλικρινά δεν περίμενα τόσο μεγάλη επιτυχία». Συνεχίζοντας, η κα Μπεντεβή κατέθεσε τις προτάσεις της για σύσταση επιτροπής που θα εργάζεται όλη τη χρονιά για την προετοιμασία των εορταστικών εκδηλώσεων, προκειμένου να δώσουμε στη γιορτή πανελλήνιο χαρακτήρα και γιατί όχι να καθιερωθεί αργία η ημέρα αυτή σε όλη την Ελλάδα, αλλά και να εκδοθούν βιβλία σχετικά με τη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας, με πλούσιο υλικό.

Κλείνοντας, η κα Μπεντεβή δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τα τοπικά ΜΜΕ για την εξαιρετική δουλειά τους ως προς την ανάδειξη του γεγονότος.