Στο φουλ η τσίκνα στο Αίγιο! Το έθιμο καλά κρατεί!

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι Αιγιώτες με σύμμαχο τον καιρό καιρό, τίμησαν με το παραπάνω το έθιμο της Τσικνοπέμπτης και οι κεντρικοί οδοί της πόλης γέμισαν… τσίκνα. Από νωρίς στήθηκαν ψησταριές και οι ψήστες έβαλαν όλη τους τη μαεστρία στο ψήσιμο για να ικανοποιήσουν τους πελάτες τους.

Τα κεντρικά καφέ της πόλης, στην οδό Μητροπόλεως και Κλ. Οικονόμου, γέμισαν με υπαίθριες ψησταριές που στήθηκαν από το πρωί και ο κόσμος απόλαυσε μέζεδες και ποτά, με  μουσική και  γλέντι έως αργά το απόγευμα.

Στο ΕΚΑΜΕ Αιγίου ψησταριές στήθηκαν από τις 11.30 το πρωί και σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο μαζί με τα παιδιά, διασκέδασαν και χόρεψαν. Παρόντες ήσαν ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Πάνος Γεωργόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Στράτος Βαρδάκης, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου & υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Μπέσκος, ο δημοτικός σύμβουλος ιατρός κ. Παναγιώτης Παπακωνσταντινόπουλος, ο κοινοτικός Σύμβουλος κ. Σωκράτης Μαυρίδης και ο Γραμματέας της Τ.Ο. Ν.Δ. κ. Γιάννης Μεντζελόπουλος.

Αλλά και σε όλα τα σχολικά συγκροτήματα του Αιγίου μαθητές και εκπαιδευτικοί με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, έστησαν ψησταριές και όλοι μαζί τήρησαν το έθιμο, με μουσική, χορό και πολύ κέφι.

Αλλά από νωρίς σε όλα σχεδόν τα  σπίτια…  τσικνίζουν κρέατα, τρώνε δηλαδή κρέας που έχει ψηθεί στα κάρβουνα ή στο τηγάνι, απ΄όπου αναδύεται έντονη τσίκνα στον αέρα. Από πού, όμως, έχει έρθει αυτή η παράδοση;

Η εξήγηση είναι απλή. Η ημέρα αυτή, αν και είναι παράδοξο, εξαρτάται απόλυτα από τη χριστιανική νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής! Αν δεν υπήρχε αυτή, μάλλον η συγκεκριμένη Πέμπτη δεν θα είχε καμμία διαφοροποίηση από τις υπόλοιπες. Αυτό συμβαίνει επειδή, βάσει της Παράδοσης της Ορθόδοξης Εκκλησίας, την τρίτη Κυριακή του Τριωδίου, δηλαδή την Κυριακή μετά την Τσικνοπέμπτη, τρώμε για τελευταία φορά πριν τη νηστεία κρέας.

ΕΥΧAΡΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΕΚΑΜΕ ΑΙΓΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στο Ε.Κ.Α.ΜΕ. εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία της Τσικνοπέμπτης για γιορτή, χορό και φαγητό. Οι εκπαιδευόμενοι με τους συγγενείς και τους φίλους τους χόρτασαν λιχουδιές, χορό και τραγούδια και το Δ.Σ. οφείλει αρχικά να ευχαριστήσει τους χορηγούς που προσέφεραν κρέατα και τυριά: κρεοπωλείο “ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΡΕΑΤΟΣ”, κρεοπωλείο Αφοί ΤΣΙΝΟΥΚΑ, κρεοπωλείο ΛΙΝΑΡΔΟΣ, νωπά και κατεψυγμένα προϊόντα ΜΠΑΪΝΕΤΑΣ, τα τυροκομικά προϊόντα Ιωάννη Γιδά και τον κ. Κων/νο Σιώμο. Επίσης την Πρόεδρο του Χορευτικού Εργαστηρίου Αιγίου κα. Τασία Τηλιγάδη και τους χορευτές και χορεύτριες για τους χορούς που παρουσίασαν μαζί με τα παιδιά του ΕΚΑΜΕ καθώς και για το κέφι που προσέφεραν. Τέλος τους γονείς των παιδιών για τα γλυκά και τις πίτες και φυσικά τους εθελοντές στο ψήσιμο Σπύρο Γεωργίου και Παναγιώτη Ρογκάλα, Εύχονται υγεία σε όλους και του χρόνου!

ΦΡΟΣΩ ΣΤΙΒΑΧΤΟΠΟΥΛΟΥ