Στο ζενίθ το πλεόνασμα, στο ναδίρ φόρος εισοδήματος και ΦΠΑ

Όταν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά βλέπεις ότι οι εκτιμήσεις για τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος κινδυνεύουν να πάνε… περίπατο, αναμφίβολα δεν μπορείς να είσαι ικανοποιημένος, παρά το ότι συνολικά ο Κρατικός Προϋπολογισμός πηγαίνει… τρένο, καταγράφοντας υπερπλεόνασμα 1,3 δισ ευρώ στο πεντάμηνο.

Τα αναλυτικά στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού στο 5μηνο επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις ότι κάτι δεν πάει καλά στα φορολογικά έσοδα, παρά το ότι εμφανίζουν συνολικά υπέρβαση 198 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Το Μάιο μειωμένες έναντι του στόχου ήταν κυρίως οι εξής κατηγορίες εσόδων:

α) Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 78 εκατ. ευρώ

β) Λοιποί άμεσοι φόροι κατά 11 εκατ. ευρώ

γ) ΦΠΑ λοιπών συναλλαγών πλην πετρελαιοειδών κατά 25 εκατ. ευρώ

δ) ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων κατά 34 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη μεριά τα έσοδα από ρυθμίσεις οφειλών και κατασχέσεις ήτοι τα έσοδα από άμεσους και έμμεσους φόρους παρελθόντων ετών, στο 5μηνο εμφανίζουν υπέρβαση 62 εκατ. και 191 εκατ. ευρώ αντιστοίχως έναντι του στόχου. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι οι προβλέψεις για το φόρο εισοδήματος- κυρίως έσοδα από παρακράτηση- για άλλη μια χρονιά φαίνονται προβληματικές, ενώ και οι εισπράξεις από ΦΠΑ δείχνουν κόπωση λόγω φοροδιαφυγής και μείωσης κατανάλωσης.

Το πραγματικό σωσίβιο για τον Προϋπολογισμό είναι το ΠΔΕ. Τα έσοδα του εμφανίζουν υπέρβαση 462 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, ενώ αντιθέτως οι πληρωμές είναι 516 εκατ. ευρώ χαμηλότερες από το σχεδιασμό.

Το παρήγορο είναι ότι οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 1,909 δισ. ευρώ, σημειώνοντας  αύξηση κατά 561 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (1,348 δισ. ευρώ), δίνοντας έτσι πολύτιμες ανάσες σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.