Στο Αίγιο το ετήσιο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας της  Ένωσης Γυναικών Ελλάδος

Με θέμα «Σύγχρονες μορφές βίας.  Η  απειλή είναι δίπλα μας»

 

Στην περιοχή της Αιγιαλείας , την τριετία 2019-2021, ο αριθμός των καταγγελιών στην Αστυνομία για ενδοοικογενειακή βία, φτάνει τις 127 περιπτώσεις γυναικών!

Η Ένωση Γυναικών Ελλάδας- Παράρτημα Αιγίου θα φιλοξενήσει το Σάββατο 11 Ιουνίου 2022 και ώρα 11πμ, στο Αίγιο, το ετήσιο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας της  Ένωσης Γυναικών Ελλάδος (Ε.Γ.Ε.) , με θέμα: «Σύγχρονες μορφές βίας (σωματική, σεξουαλική, λεκτική/ ψυχολογική).  Η απειλή είναι δίπλα μας». Το  Περιφερειακό Συμβούλιο θα γίνει στα γραφεία του Παραρτήματος Ε.Γ.Ε. Αιγίου (Ξηροληθίων, Εργατικές Κατοικίες Διγελιωτίκων), με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τα παραρτήματα της Ε.Γ.Ε. Πάτρας, Αιγίου και Ναυπάκτου. Στο Περιφερειακό Συμβούλιο μπορούν να συμμετέχουν επίσης όσα μέλη ή/και φίλες  επιθυμούν.

Στο πλαίσιο των εισηγήσεων για το θέμα «Σύγχρονες μορφές βίας. Η  απειλή είναι δίπλα μας» , θα αναλυθούν  τομείς , όπως: οι μορφές βίας στην εργασία (σεξουαλική παρενόχληση, εργασιακή καταπίεση, απουσία συλλογικών συμβάσεων), η ενδοοικογενειακή βία και η αντιμετώπισή της, η σεξουαλική βία και οι επιπτώσεις της, η λεκτική / ψυχολογική βία ,  η βία στις συντροφικές σχέσεις νέων,  οι Γυναικοκτονίες, η ηλεκτρονική βία. Θα  συζητηθεί ακόμη  η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία στοχεύει στην πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.Τέλος θα γίνουν προτάσεις  για τη δημιουργία θεσμών από την Πολιτεία που προστατεύουν τον πολίτη (Δικαιοσύνη, Παιδεία, Δομές Κοινωνικής Πρόνοιας, Συμβουλευτικά Κέντρα γυναικών και Ξενώνες φιλοξενίας κ.ά.)

Η  βία κατά των γυναικών, οι ανισότητες, οι γυναικοκτονίες δεν είναι φαινόμενα καινούργια. Η έκταση όμως  του φαινομένου σήμερα είναι τεράστια,  καθώς μέσα σε ένα μήνα καραντίνας, από τον Μάρτιο έως τον Απρίλιο του 2020 είχαμε αύξηση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας κατά 300% , όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία της 24ωρης γραμμής SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΟΠΙΦ). Τα  βίαια περιστατικά εξακολουθούν να υπάρχουν και μετά την άρση της καραντίνας , με αποτέλεσμα να έχουμε σήμερα εκατοντάδες καταγγελίες για βίαιες επιθέσεις γυναικών από κάποιον οικείο (πατέρα, αδερφό, σύντροφο). Δυστυχώς και στην περιοχή της Αιγιαλείας υπάρχει ανάλογη κατάσταση, αφού την τριετία 2019-2021 ο αριθμός των καταγγελιών στην Αστυνομία για ενδοοικογενειακή βία, φτάνει τις 127 περιπτώσεις γυναικών!

Επιπλέον είναι βέβαιο ότι στην Αιγιάλεια υπάρχουν πολλά περιστατικά βίας κατά γυναικών «καλά κρυμμένα», που δύσκολα θα φτάσουν στην πόρτα της Αστυνομίας.

Ήρθε η στιγμή λοιπόν για να ανοίξει η δημόσια συζήτηση για την καταπολέμηση όλων των μορφών έμφυλης βίας. Για να  πάψει η κοινωνία να ανέχεται τη βία κατά των γυναικών! Για να πάψουν οι γυναίκες να υπομένουν σιωπηλά τη βία! Για να δημιουργηθούν δομές   για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, όπως το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών θυμάτων έμφυλης βίας στην Αιγιάλεια, που ψηφίστηκε πρόσφατα από το Δημοτικό μας Συμβούλιο μετά από πρότασή μας.

Η βία κατά των γυναικών είναι ίσως η πιο επαίσχυντη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μια απειλή απέναντι στη σωματική και ψυχική ακεραιότητα των πολιτών, ιδιαίτερα των γυναικών. Όσο συνεχίζεται, δεν μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι κάνουμε ουσιαστική πρόοδο προς την ισότητα, την ανάπτυξη και την ειρήνη. Η βία, σε οποιαδήποτε μορφή της, παραμένει βία κι έχει ως αποτέλεσμα να προκαλεί περισσότερους θανάτους ή αναπηρίες από ότι οι ασθένειες και τα τροχαία ατυχήματα μαζί.

Η  κινητοποίηση όλων μας ενάντια σε αυτό το κοινωνικό φαινόμενο  και η λήψη αποτελεσματικών μέτρων είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ .