Στις 13 Σεπτεμβρίου ξεκινά τη λειτουργία του το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο -Λύκειο στο Αίγιο

Με περίσσιο ενθουσιασμό και συγκίνηση υποδέχθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, τους εκπροσώπους των αχαϊκών ΜΜΕ ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, παρουσία του αντιδημάρχου Παιδείας Γρηγόρη Τριανταφυλλόπουλου, του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας Ανδρέα Ζέρβα και του Διευθυντή του 1ου ΓΕΛ Αιγίου Ηλία Ανδρέου.

Η πρόσκληση αφορούσε την ευόδωση ενός σπουδαίου στόχου, την ίδρυση του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Λυκείου στο Αίγιο που μέσα από ένα τιτάνιο πραγματικά αγώνα περιλήφθηκε σε ΦΕΚ τις 20/8/21 και είναι το μοναδικό ΕΝΕΕΓΥΛ που ιδρύεται στην Ελλάδα για το επόμενο σχολικό έτος.

Ωστόσο στην «ατζέντα» μπήκαν αρκετά σημαντικά θέματα για την Παιδεία στο δήμο Αιγιαλείας που αναπτύχθηκαν και δόθηκαν απαντήσεις από τη δημοτική αρχή με τον δήμαρχο Αιγιαλείας να υπερτονίζει ότι ο τομέας της Παιδείας για τη δημοτική αρχή αποτελεί σημαντική προτεραιότητα χωρίς να παραλείπει να σημειώσει ότι ως προς την επίτευξη στόχων για το κοινό καλό είναι αρκετές και οι δυσκολίες και οι δυσλειτουργίες.

Ερωτηθέντες από τους εκπροσώπους του Τύπου, τόσο ο Δημήτρης Καλογερόπουλος όσο και ο Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος δεν απέφυγαν να απαντήσουν με σαφήνεια για την συνεργασία και τη συμπόρευση στη δημοτική αρχή, όπως και σε σειρά ακόμα σημαντικών θεμάτων που απασχολούν την λειτουργία και λειτουργικότητα σε θέματα Παιδείας όπως η σχολική στέγη και οι ενέργειες που γίνονται για την ανέγερση νέου διδακτηρίου του 2ου Λυκείου Αιγίου και όχι μόνο.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι για πρώτη φορά φέτος ο δήμος Αιγιαλείας σε συνεργασία με τη Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα μετέχει στο πρόγραμμα «Μαθητεία» απορροφώντας «10» αποφοίτους επαγγελματικών Λυκείων, κάτι που εδώ και μια 5ετία που «τρέχει» το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν είχε γίνει.

 

ΤΟ ΕΝΕΕΓΥΛ

Αναφερόμενος στην ίδρυση του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Λυκείου Αιγίου ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ.Δημήτρης Καλογερόπουλος εξέφρασε την βαθειά συγκίνησή του όχι μόνο γιατί επετεύχθη ένας σκοπός, αλλά επειδή ακριβώς πρόκειται για ένα τόσο σημαντικό σκοπό όπως η λειτουργία του σχολείου που αφορά παιδιά με γενικότερες μαθησιακές δυσκολίες δίδοντας την δυνατότητα μέσω ειδικής εκπαίδευσης να πάρουν ένα σημαντικό εφόδιο και να ενταχθούν στην αγορά εργασίας βελτιώνοντας τη ζωή τους.

Ο δήμαρχος Αιγιαλείας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις διελκυστίνδες και τις δυσκολίες και στην πολιτική και στην γραφειοκρατία ως προς την ευόδωση του στόχου τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο θέμα το πήρε «επ`ώμου» ο αντιδήμαρχος Παιδείας και μέσω της αγαστής συνεργασίας με την Πολιτεία (τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης και το υπουργείο Παιδείας) καταφέραμε ως δήμος να φτάσουμε στο αποτέλεσμα της ίδρυσης του Σχολείου.

*Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Παιδείας αναφέρθηκε στο πλήθος των συναισθημάτων με την υπογραφή του ΦΕΚ για την ίδρυση του σχολείου τονίζοντας τον αγώνα διαρκείας που απαιτήθηκε χωρίς να παραλείπει να καυτηριάσει το γεγονός ότι ενώ η Πολιτεία μέσα από τις διευθύνσεις και το υπουργείο λειτούργησε με αμεσότητα και συνέπεια σε επίπεδο αυτοδιοίκησης προσκρούσαμε στο αυτονόητο της λήψης της τυπικής απόφασης με κίνδυνο να χαθεί το σχολείο για το Αίγιο.

Τονίζοντας ότι: «Γενικότερα ως δημοτική αρχή δε θέλουμε λόγια αλλά να μιλάνε τα έργα μας» ο κ΄.Τριανταφυλλόπουλος έκανε περιεκτική αναφορά στις ενέργειες που απαιτήθηκαν όλο αυτό το διάστημα ώστε να προχωρήσει το σχολείο κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην συνεργασία με τον Δ/ντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΄. Ζέρβα αλλά και την άμεση ανταπόκριση από πλευράς του δ/ντή του 1ου ΓΕΛ Αιγίου για τη συστέγαση του ΕΝΕΕΓΥΛ στις εγκαταστάσεις του 1ου Λυκείου.

Τονίζοντας ότι γίνεται αγώνας δρόμου απ`όλες τις πλευρές ώστε τα πάντα να είναι έτοιμα την 13η Σεπτεμβρίου με την έναρξη του σχολικού έτους ώστε να φοιτήσουν στο ΕΝΕΕΓΥΛ Αιγίου τα παιδιά από την Αιγιάλεια ο κ΄.Τριανταφυλλοπουλος αναφέρθηκε στις ειδικότητες που προωθούνται ώστε λειτουργήσουν τη φετινή χρονιά με την ευχή του χρόνου να έχουμε και νέες ειδικότητες.

Συγκεκριμένα η πρόταση αφορά στη λειτορυγία των εξής Τομέων

1ος Τομέας: Πληροφορικής

Ειδικότητες:    1. Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής

2.Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ

2ος Τομέας: Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος

Ειδικότητες:    1. Τεχνικός Ανθοκομίας  και Αρχιτεκτονικής Τοπίου

2.Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών

3ος Τομέας: Υγείας-Πρόνοιας-Ευεξίας

Ειδικότητες:    1. Αισθητικής

  1. Κομμωτικής Τέχνης

*Ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαϊας κ΄.Ανδρέας Ζέρβας υπερτονίζοντας την πολυσχιδή σημασία της λειτουργίας ενός ΕΝΕΕΓΥΛ και τις δυνατότητες που δίδονται σε παιδιά με ιδιαίτερα προσόντα, ανέφερε ότι η περιοχή του Αιγίου έχει αρκετά άτομα που μπορούν να επανδρώσουν μαθητικά το σχολείο αφού πέραν των 32 παιδιών που φοιτούσαν μέχρι σήμερα στο ΕΝΕΕΓΥΛ Πάτρας, δεδομένης της καταγραφής από το ΚΕΣΥ είναι αρκετά ακόμα τα παιδιά που θα μπορούν να φοιτήσουν στο ΕΝΕΕΓΥΛ του Αιγίου και που λόγω δυσκολιών στη μεταφορά δεν πήγαιναν στην Πάτρα.

Σε αυτά τα σχολεία εκτός εκπαίδευσης παρέχουμε και συμβουλευτική επαγγελματικού προσανατολισμού και ψυχολογική υποστήριξη τόνισε ο κ΄.Ζέρβας δίδοντας αναλυτικά στοιχεία για τον τρόπο λειτουργίας του σχολείου.

Τέλος ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαϊας έκανε ιδιαίτερη μνεία στην στενή και άριστη συνεργασία με τη δημοτική αρχή και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο όπου όπως τόνισε βρίσκονται σε συνεχή επαφή για την επίτευξη στόχων.

*Σε αυτό στάθηκε άλλωστε και ο διευθυντής του 1ου ΓΕΛ Αιγίου κ΄.Ηλίας Ανδρέου που μεταξύ άλλων σημείωσε ότι η άμεση συνηγορία του για την συστέγαση του ΕΝΕΕΓΥΛ στο 1ο Λύκειο συνίσταται κυρίως στη συνεργασία και τους χειρισμούς τόσο διοικητικά όσο και ως προς τη χρηστή διαχείριση από πλευράς του προέδρου της Σχολικής Επιτροπής και αντιδημάρχου Παιδείας.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ 

Από το «τραπέζι» δε θα μπορούσε να λείψει η αναφορά στην καθαριότητα των σχολικών μονάδων και τη συζήτηση που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα σχετικά με τις ώρες εργασίας των εργαζομένων.

Ο δήμαρχος Αιγιαλείας ήταν σαφής και κατηγορηματικός: Σε συνεργασία με τον κ΄.Τριανταφυλλόπουλο καθορίστηκε η πολιτική μας γραμμή σε σχέση με ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους στο δήμο! Και αποτελεί ξεκάθαρη και αταλάντευτη πολιτική για την παρούσα δημοτική αρχή:  ίση εργασία! ίση αμοιβή! για ίσες δυνατότητες! Χωρίς να υπάρχει από τη δική μας πλευρά καμία πιθανότητα προσωποπαγούς αποφάσεως ούτως ώστε να ωφεληθούν κάποιοι σε βάρος άλλων. Η «γραμμή» αυτή αφορά όχι μόνο στην καθαριότητα για τα σχολεία και την εκπαίδευση αλλά τη ραχοκοκαλιά της δημοτικής μας πολιτικής!

Τονίζοντας με νόημα ότι «μας ασκείται πίεση ώστε να τακτοποιηθούν διακριτικά κάποιες εργαζομενες» ο δήμαρχος Αιγιαλείας σημείωσε ότι πέρυσι ακολουθήθηκε η «πεπατημένη» και κάποιες εργαζόμενες αδικήθηκαν και κάποιες ωφελήθηκαν σε βάρος άλλων κι επανέλαβε ότι για το δήμο Αιγιαλείας και μέσω της ΚΕΔΕ παραμένει πάντα το αίτημα σε επίπεδο υπουργείου για αύξηση των εργαζομένων αλλά και των εργατοωρών σε πλήρους απασχόλησης.

Στο ίδιο «μήκος κύματος» ο αντιδήμαρχος Παιδείας που εξήγησε ότι «για να διασφαλίσουμε την καθαριότητα είχαμε αιτηθεί στο υπουργείο την πρόσληψη τουλάχιστον 54 εργαζομένων και παραμένει το αίτημά μας για περισσότερες εργαζόμενες και πλήρους ωραρίου. Σήμερα το υπουργείο μας έδωσε 208 εργατοώρες που αποφασίσαμε να τις μοιράσουμε ισότιμα μεταξύ των «52» εργαζομένων μας ώστε να πάνε όλες οι κυρίες σε 4ωρη εργασία ώστε και μεταξύ των εργαζομένων να μην υπάρχουν αδικίες αλλά και να γίνεται στο βαθμό του εφικτού ορθά η καθαριότητα των σχολείων μας»

Τόνισε δε ο αντιδήμαρχος ότι πρωτίστως ως αντίληψη η δημοτική αρχή έχει το πώς θα προστατέψει την μαθητική κι εκπαιδευτική κοινότητα που αφορά περί τις 7.500 οικογένειες και όχι το πώς θα διασφαλίσει «12» εργαζόμενες που συγκυριακά πέρυσι βρέθηκαν σε ευνοϊκή θέση σε σχέση με τις συναδέλφους τους.

Παράλληλα ο αντιδήμαρχος Παιδείας στηλίτευσε τη στάση συνδικαλιστών και φορέων τονίζοντας ότι για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα δε θα πρέπει να «παίζουμε με συνθήματα» αλλά να εμβαθύνουμε στην ουσία.

 

ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΛΗΘΩΡΑΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΟ LINK:

https://www.youtube.com/watch?v=bMNDxCcypCM