Στην οδό Ζωοδόχου Πηγής η μαθητική παρέλαση στο Αίγιο – Το επίσημο πρόγραμμα

Με κάθε προβλεπόμενη λαμπρότητα θα εορταστεί και φέτος στο Αίγιο η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821, με ποικίλες τετραήμερες εκδηλώσεις και με αποκορύφωμα την μαθητική παρέλαση που φέτος θα πραγματοποιηθεί επί της οδού Ζωοδόχου Πηγής. Ειδικότερα, η παρέλαση θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι από τη συμβολή της Ζωοδόχου Πηγής με την οδό Παυσανίου και θα καταλήξει στη συμβολή με την οδό Ψαρρών (κάτω από το Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Τρυπητής).

Το επίσημο πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

 

ΠΕΜΠΤΗ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024

Γενικός σημαιοστολισμός (σπίτια, καταστήματα, Δημόσια, Δημοτικά και Ν.Π.Δ.Δ., Καταστήματα και πλοία, που βρίσκονται στο λιμάνι) από τις 8.00΄το πρωί μέχρι και τη Δύση του ηλίου της 25ης Μαρτίου.

Φωταγώγηση του Μνημείου των Ηρώων και όλων των Δημοσίων και Δημοτικών Καταστημάτων, ως και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και Τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της   21ης, 22ης, 23ης, 24ης & 25ης Μαρτίου.

Ομιλίες και ειδικές συγκεντρώσεις στα Σχολεία, Δημόσιες Υπηρεσίες, Ν.Π.Δ.Δ., Οργανισμούς κλπ. με φροντίδα Διευθυντών των Σχολείων, Προϊσταμένων των Δημοσίων Υπηρεσιών & των Διοικήσεων των Ν.Π.Δ.Δ και Οργανισμών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024

ΩΡΑ 12.00΄: Προσκύνημα μαθητών και μαθητριών των Σχολείων, Ελλήνων Προσκόπων & Ελληνίδων Οδηγών,  στο Μνημείο των Ηρώων (Υψηλά Αλώνια), με επικεφαλής Καθηγητές, Δασκάλους και βαθμοφόρους, παρουσία της Δημοτικής Αρχής. Η χορωδία του 1ου Γυμνασίου Αιγίου υπό την Διεύθυνση της κας Μαρίας Παπαγεωργίου, καθηγήτριας Μουσικής, θα ψάλλει τον Εθνικό Ύμνο.

Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφανιών εκ μέρους των Σχολείων και ενός λεπτού σιγή.

Τελετάρχες ορίζονται: Ο  κ. Φίλιππος Φιλίππου  εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου και o κ. Κωνσταντίνος Βελισσαρόπουλος  εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής του 1ου Λυκείου Αιγίου.

ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024

ΩΡΑ 10.15΄: Πέρας προσέλευσης αντιπροσωπειών Σχολείων, Προσκόπων, Οδηγών, Συνδέσμων, Σωματείων κλπ. με τις Σημαίες και τα Λάβαρά τους μπροστά στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό «ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ» (ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ) Αιγίου και της Φιλαρμονικής για απόδοση τιμών.

ΩΡΑ 10.30΄: Δοξολογία στον Ιερό Μ. Ναό «ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ» (ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ) Αιγίου

Μετά τη Δοξολογία και προηγουμένης της Φιλαρμονικής, μετάβαση του Ιερού Κλήρου, των επισήμων, των αντιπροσωπειών των σχολείων, Προσκόπων, Οδηγών, Συνδέσμων, Σωματείων κλπ. με τις Σημαίες και τα Λάβαρά τους, στο Μνημείο Ηρώων (Υψηλά Αλώνια) όπου θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση.

Στη συνέχεια θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας από  την εκπαιδευτικό του 3ου Γυμνασίου Αιγίου κα Ελένη Τσουρέκη. Σε περίπτωση ακαταλληλότητας του καιρού ο πανηγυρικός θα εκφωνηθεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό «ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ» (ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ) Αιγίου» μετά τη Δοξολογία.

Μετά το πέρας αυτής θα κατατεθούν στεφάνια από τον κ. Δήμαρχο, τις Αρχές και τους φορείς της πόλης.

Τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Μετά το τέλος της κατάθεσης των στεφάνων ο Ιερός Κλήρος και οι Αρχές θα παρακολουθήσουν την παρέλαση, από τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην παραλία, επί της οδού Ζωοδόχου Πηγής.

ΩΡΑ 12.00΄: ΠΑΡΕΛΑΣΗ: Εκκίνηση των τμημάτων των Σχολείων και των Συλλόγων που θα παρελάσουν, προηγουμένης της Φιλαρμονικής Αιγίου, η οποία μόλις φθάσει στο ύψος των Επισήμων θα παραταχθεί στο χώρο δίπλα από αυτούς, επί της παραλιακής οδού Ζωοδόχου Πηγής.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ :

Παρασκευή και Σάββατο 22 & 23 Μαρτίου 2024

ΩΡΑ: 9.15 μ.μ. Κινηματοθέατρο «Απόλλων», Επίσημη Πρεμιέρα για το Αίγιο της πολυβραβευμένης πολεμικής, δραματικής ταινίας «Operation Star, Επιχείρηση Άστρο» (2024), σε σκηνοθεσία Βασίλη Τσικάρα και παραγωγή Aratos films—διοργάνωση Πολιτιστικό Σωματείο Άρατος.

Σάββατο 23 Μαρτίου 2024

ΩΡΑ 6.30 μ.μ. «Πολύκεντρο», Εκδήλωση με θέμα: «Ηρωίδα Τραγουδισμένη:  Η συμβολή της γυναίκας στην Ελληνική Επανάσταση. Ομιλία, τραγούδια και χοροί, παρουσίαση παραδοσιακών φορεσιών της εποχής της επανάστασης από όλη την Ελλάδα». Ομιλήτρια: κ. Βάνα Μπεντεβή, Πρόεδρος ΙΛΕΑ, με την συμμετοχή της γυναικείας χορωδίας Παραδοσιακού Τραγουδιού Μουσικού Εργαστηρίου Αιγίου, Παιδικής – Νεανικής χορωδίας Δήμου Αιγιάλειας, Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής Μουσικής Αιγιαλείας «Φίλιππος Οικονόμου» και Χορευτικών Συλλόγων Αιγιάλειας.

Κυριακή 24 Μαρτίου 2024

ΩΡΑ 7 μ.μ Κινηματοθέατρο Απόλλωνα, η Μουσικοχορευτική Παράσταση με θέμα: «Επέτειος Εθνικής εορτής των  160 χρόνων από την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, 29 Μαρτίου 1864. Ο Χορευτικός Όμιλος Αιγίου σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον Δήμο Αιγιάλειας και τη συμμετοχή του Μουσικού Εργαστηρίου Αιγίου και Συλλόγου Κεφαλλήνων & Ιθακήσιων Αιγιαλείας – Καλαβρύτων, θα μας ταξιδέψουν μουσικά και χορευτικά στα Επτάνησα.

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024 Κινηματοθέατρο «Απόλλων», προβολή ταινίας «Διάκος, ο εθνομάρτυς» της Φιλότιμο films, σε συνδιοργάνωση με την Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας, 6 μ.μ. (επίσημη) & 8 μ.μ.

  

Τον Συντονισμό των εκδηλώσεων έχει η Αντιδήμαρχος Επικοινωνίας, Δημοσίων Σχέσεων, Εθιμοτυπίας και Εκδηλώσεων κα Μαρία Αγγελοπούλου. Τελετάρχες ορίζονται ο κ. Σωκράτης Μαυρίδης και οι δημοτικοί υπάλληλοι κ.κ. Αγλαΐα Σαλαμούρα και Αριστομένης Σταματόπουλος.