Σε ποιες περιπτώσεις γεωργοί και κτηνοτρόφοι θα κληθούν να πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος για το 2017 και σε ποιες όχι

Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι» και ελεύθεροι επαγγελματίες, μεταξύ αυτών και πολλοί γεωργοί ή κτηνοτρόφοι, θα κληθούν να πληρώσουν για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2017 – που θα δηλώσουν σύντομα στις φορολογικές δηλώσεις – τέλος επιτηδεύματος. Το εν λόγω τέλος φτάνει και για τους αγρότες τα 650 ευρώ, ενώ υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες παραγωγών που θα το γλιτώσουν.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι το τέλος επιτηδεύματος δεν εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα των αγροτικών επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα και με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, εξαιρούνται από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος οι εξής κατηγορίες αγροτών:

  • Οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ
  • Οι αγρότες του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ που δεν έχουν περάσει πέντε χρόνια από την ένταξή τους σε αυτό
  • Οι αγρότες που τους υπολείπονται τρία χρόνια από την συνταξιοδότηση (65ο έτος).

Κατά συνέπεια το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ ετησίως (εκτός αν εδρεύουν σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους ή σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους, οπότε δεν πληρώνουν) θα καταβάλλουν:

  • από το 2020 και μετά χιλιάδες αγρότες που εντάχθηκαν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ από 01/01/2014
  • από το 2021 και μετά οι αλιείς, οι οποίοι υποχρεώθηκαν από την 01/01/2015 να τηρούν φορολογικά βιβλία και να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία.

Τα ποσά του τέλους ανάλογα με την κατηγορία του επαγγελματία
Οι επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες με το εκκαθαριστικό της φορολογικής τους δήλωσης θα πληρώσουν και τέλος επιτηδεύματος το οποίο ανέρχεται σε:

  • 800 ευρώ ετησίως για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους,
  • 1.000 ευρώ ετησίως για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους,
  • 650 ευρώ ετησίως για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες,
  • 600 ευρώ ετησίως για κάθε υποκατάστημα.

Ειδικά για τους εργαζόμενους με «μπλοκάκια», δηλαδή τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημά τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι τρία φυσικά ή και νομικά πρόσωπα ή το 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο, τα ποσά του τέλους επιτηδεύματος ανέρχονται σε:

  • 400 ευρώ ετησίως, εφόσον η έδρα βρίσκεται σε τουριστικό τόπο ή σε πόλεις – χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους
  • 500 ευρώ ετησίως, εφόσον η έδρα βρίσκεται σε πόλη με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.

Αναλυτικά οι εξαιρέσεις
Εξαιρούνται από την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος τα πρόσωπα που ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%.
Σε περίπτωση διακοπής της δραστηριότητας μέσα στη χρήση, το τέλος επιτηδεύματος περιορίζεται ανάλογα με τους μήνες λειτουργίας της επιχείρησης ή της άσκησης του επαγγέλματος. Χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 15 ημερών λογίζεται ως μήνας.

Εξαιρούνται από το τέλος οι εμπορικές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους και οι νέοι επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες εφόσον δεν έχουν παρέλθει πέντε έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών, καθώς και οι περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων εφόσον για τον επιτηδευματία υπολείπονται τρία έτη από το έτος της συνταξιοδότησής του.

Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται το 65ο έτος της ηλικίας.

 

 

http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id=108664&utm_campaign=3&utm_medium=email&utm_source=12_4_2018