Σειρά δράσεων από το Δήμο Αιγιάλειας για την Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων (1 Οκτωβρίου)

 Το Τμήμα Υγείας , Πρόνοιας και Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Αιγιαλείας σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινότητας , τη ΔΗΚΕΠΑ και το ΝΠΔΔ του Δήμου Αιγιαλείας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων(1/10) πρόκειται να υλοποιήσουν μια σειρά δράσεων με σκοπό την ενημέρωση των ηλικιωμένων για ζητήματα που τους/τις αφορούν,  την ευαισθητοποίηση όλων για τα θέματα που απασχολούν την Τρίτη ηλικία και την ψυχαγωγία.

Διαμάντω Βασιλακοπούλου Καρτσωνάκη ,
Αντιδήμαρχος Υγείας, Πρόνοιας & Κοινωνικής Πολιτικής

Συγκεκριμένα την Πέμπτη 14/9/2023  στο Αίγιο και ώρες 11:00π.μ. – 13:00μ.μ. στο χώρο της ΔΗΚΕΠΑ και την Πέμπτη 28/9/2023 στην Ακράτα και ώρες 17:00μ.μ. – 19:00μ.μ. στην αίθουσα του ΚΑΠΗ πρόκειται να υλοποιηθούν Ομάδες Συνηγορίας και Προάσπισης των Δικαιωμάτων της Τρίτης Ηλικίας  που απευθύνονται σε ηλικιωμένους/ες (65 και άνω) και στους /στις φροντιστές/στριες  αυτών (ανεξαρτήτου ηλικίας).

Οι ομάδες συνηγορίας πραγματοποιούνται με την καθοδήγηση της Δρ. Ζαφειροπούλου Μαρίας –  νομικός γεροντολόγος με εξειδίκευση στο δίκαιο υγείας –  και προσφέρουν στους/στις  ηλικιωμένους/ες και τους/τις φροντιστές/στιες τους  την υποστήριξη και τις πληροφορίες που χρειάζονται για να ενημερωθούν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Οι συμμετέχοντες/ουσες δύνανται να εκφραστούν ελεύθερα και να συνδεθούν με άλλους/ες ηλικιωμένους/ες. Μαζί, θα συζητήσουν για θέματα καθημερινότητας καθώς και ζητήματα πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, σε κατ΄οίκον υπηρεσίες, στην εκπαίδευση και κατάρτιση, και στην προστασία από την κακομεταχείριση και την κακοποίηση. Η συμμετοχή στις ομάδες είναι ΔΩΡΕΑΝ .

Καθώς ο αριθμός των συμμετεχόντων/ουσων είναι περιορισμένος οι ενδιαφερόμενοι/ες  θα πρέπει να δηλώσουν τη συμμετοχή τους από 9.00 π.μ. έως 13.00 μ.μ. στο τηλέφωνο 2691026136 (εσωτ. 24) το αργότερο έως την Τετάρτη 13/9/2023 (για το Αίγιο) και έως την Τετάρτη 27/9/2023 (για την Ακράτα) .

 Οι υπόλοιπες δράσεις που έχουν προγραμματιστεί με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων (1/10)  θα ανακοινώνονται με αντίστοιχα Δελτία Τύπου .

Λίγα λόγια για τη συντονίστρια των ομάδων. Η Δρ. Ζαφειροπούλου Μαρία νομικός γεροντολόγος με εξειδίκευση στο δίκαιο υγείας έχει πολυετή εμπειρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως εμπειρογνώμονας, όπως και διδακτική εμπειρία σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και της Αφρικής. Ενδιαφέρεται σθεναρά για την τρίτη ηλικία και τρέφει μεγάλη αγάπη για την σοφία των ηλικιωμένων. Είναι ιδρύτρια της Co2gether (co2gether.gr) και συμμετέχει ενεργά στη χάραξη νομοθεσιών για ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.